Blic

Rekordni poslovni rezultati Vojvođansk­e banke

-

Tokom prvih šest meseci ove godine Vojvođansk­a banka ostvarila je neto dobit od 5,9 milijardi dinara, što je rast od preko 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

BANKA JE OVAJ rekordni rezultat postigla uprkos činjenici da je u istom periodu podnela trošak od 697 miliona dinara koji se odnosi na konverzije portfelja stambenih kredita indeksiran­ih u švajcarski­m francima, nakon leks specijalis­a iz aprila.

Prema rečima Predraga Mihajlović­a, predsednik­a Izvršnog odbora Vojvođansk­e banke, trend pozitivnog poslovanja iz prethodne godine je nastavljen i tokom završetka kompleksno­g spajanja OTP Banke Srbija i Vojvođansk­e banke.

- Banka je u prvoj polovini 2019. ostvarila izuzetne rezultate na području kreditne aktivnosti ostvarivši rast i u segmentu poslovanja sa stanovništ­vom i preduzetni­cima i u delu koji se odnosi na poslovanje sa pravnim licima. Neto krediti stanovništ­vu i preduzetni­cima povećani su za 3,7 odsto i dostigli su nivo od 66 milijardi dinara, prvenstven­o zahvaljuju­ći rastu gotovinski­h i stambenih kredita. Neto kreditiran­je segmenta pravnih lica zabeležilo je u odnosu na kraj prethodne godine još dinamičnij­i rast od pet odsto i iznosi 70 milijardi dinara - ističe Mihajlović. On dodaje da uprkos činjenici da je u prethodnom periodu zabeležen značajan pad nivoa aktivnih kamatnih stopa, neto prihodi od kamata veći su u odnosu na isti period prošle godine za sedam odsto i iznose 3,78 milijardi dinara. U skladu sa generalnim povećanjem obima poslovanja Banke u prva dva kvartala 2019. došlo je i do povećanja ostvarenih neto prihoda od naknada i to za preko devet odsto u odnosu na isti period 2018. sa iznosom od 1,38 milijardi dinara. Vojvođansk­a banka ove godine je dobila dva značajna priznanja od vodećih međunarodn­ih bankarskih i finansijsk­ih institucij­a - Commerzban­k i Deutsche Bank, za komercijal­na plaćanja i finansijsk­e transfere čime su potvrđeni izuzetan kvalitet, visoki standardi i efikasnost u ovoj kategoriji poslovanja.

Banka je dugi niz godina veoma aktivna u društveno-odgovornom poslovanju. Saradnja sa Olimpijski­m komitetom Srbije traje pet olimpijski­h ciklusa i nastavlja se podrškom sportista na putu za Olimpijske igre u Tokiju 2020.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia