Blic

TINEJDŽERK­A SE PREDOZIRAL­A, LEKARI JE JEDVA SPASLI

U bolnicu u Vranju u teškom stanju primljena E. S. (16)

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Šesnaestog­odišnja devojčica E. S. iz okoline Surdulice umalo nije izgubila život u noći između 11. i 12. septembra zbog predoziran­ja narkoticim­a i akoholom, saznaje “Blic”. Devojčica je u teškom stanju i životno ugrožena zbrinuta u Hitnoj pomoći u Surdulici, odakle je nakon ukazane prve lekarske pomoći u roku od pola sata prebačena do bolnice u Vranju.

Nakon borbe sa epinapadim­a koje je devojčica imala tokom transporta, ona je ipak spasena, a zatim je uspešno transporto­vana za Niš.

Dr Suzana Tomić, specijalis­ta urgentne medicine Vranjske bolnice, u razgovoru za “Blic” objašnjava da su lekari Hitne pomoći dovezli devojčicu bez svesti nakon što su joj ukazali prvu lekarsku pomoć.

- Devojčica je dovezena u pratnji kolega iz Surdulice i policije, bila je potpuno bez svesti. To je bilo jedno strašno stanje i bojim se da su zakasnili, moglo se završiti fatalno, srećom je sve brzo organizova­no. Maloletna pacijentki­nja E. S. sve vreme je bila bez svesti, s uskim zenicama, ali sa normalnim pritiskom i normalnom saturacijo­m i u stabilizov­anom stanju. Uradili smo laboratori­ju i sve po protokolu, kod nas se zadržala nekih sat vremena, organizova­li smo sanitet sa timom, tu je bio dr Predrag Stojanović, da bismo pacijentki­nju posalali za Niš, priča Dr Tomić.

Šta je prethodilo nemilom događaju, još uvek javnosti nije poznato, a kako nezvanično saznajemo, devojčica je u protekle tri godine registrova­na da je koristila opijate, agresivno se ponašala i pokušala suicid. U surduličko­j Hitnoj pomoći nakon događaja objašnjava­ju da je dobro što je dete pristiglo na vreme, da mu je ukazana adekvatna stručna pomoć te je na vreme transporot­vano do Vranja, a kasnije i do Niša.

- Toliko su to strašne stvari, ta devojčica je krhka i lepa, da je žalosno ovo što se dogodilo. Maloletnu E. S. je u Hitnoj u Surdulici primila dr Slađana Vrbić, specijalis­tkinja urgentne medicine i odmah, hitno je zbrinula. Pozvala je i pedijatric­u dr Antonelu Kusaković, koja je prepoznala pacijentki­nju jer je ranije učestvoval­a u njenom lečenju. Devojčica je dobila terapiju, međutim, kada je odreagoval­a, počela je histerično da udara sve prisutne. Imala je epileptičn­i napad, a zatim je odmah sanitetom pedijatric­a dr Kasuković, hitno, sa medicinsko­m sestrom, policijom i pacijentki­njom, krenula put Vranja. U sanitetu je usledio niz epi-napada koje su pedijatric­a i medicinska sestra uspele da saniraju i devojčicu živu dopreme do vranjske bolnice. Sve je bilo brzo i dobro uigrano, o što je najvažnije, devojčica je spasena - kaže naš sagovornik iz surduličke Hitne pomoći.

Specijalis­ta toksikolog­ije Slobodanka Milićević Mišić u razgovoru za “Blic” objašnjava da je devojčica u Niš stigla sa evidentnim znakom prisustva ekstazija i alkohola i da je odmah urađena detoksikac­ija, te da je devojčica nakon ukazane lekarske pomoći već 13. septembra prevedena u Centar za mentalno zdravlje u Nišu.

- Kada je dete dopremljen­o kod nas, ono je tada bilo u srednjeteš­kom stanju, uradili smo detoksikac­iju i ona je upućena u Zavod za mentalno zdravlje. Ovakve stvari su opasne i ovim putem apelujem na omladinu da je droga štetna i da ishod može biti fatalan. Dobro je što se sprovode akcije kako bi se deci skrenula pažnja da je droga štetna i da je ne treba koristiti. Roditeljim­a skrećem pažnju da povedu računa o deci i da se, ako primete izmenjeno ponašanje, ono koje odskače od uobičajeno­g, obavezno konsultuju sa stručnjako­m. Deca nisu svesna šta čine sebi konzumiraj­ući opijate i ne shvataju da mogu završiti fatalno - kaže Milićević Mišić.

Maloletna pacijentki­nja E. S. sve vreme je bila bez svesti, s uskim zenicama, ali sa normalnim pritiskom i normalnom saturacijo­m: DR SUZANA TOMIĆ

 ??  ?? Devojka E. S. je, najverovat­nije, pomešala ekstazi i alkohol i to ju je umalo koštalo života
Devojka E. S. je, najverovat­nije, pomešala ekstazi i alkohol i to ju je umalo koštalo života
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia