Blic

Danas pred sudom bivši predsednik opštine Grocka

- BOJANA BOGOSAV

Posle tri neuspela pokušaja danas bi pred Drugim osnovnim sudom u Beogradu konačno trebalo da počne glavni pretres Dragoljubu Simonoviću, optuženom za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Na današnjem suđenju koje je najavljeno za 9 sati pred Drugim osnovnim sudom, Simonović i trojica optuženih trebalo bi da se izjasne o krivici i iznesu odbranu. Međutim, hoće li do toga doći je neizvesno iz razloga što je odbrana okrivljeni­h i prethodna tri puta u poslednjem trenutku tražila odlaganje suđenja zbog njihove sprečenost­i da na njemu prisustvuj­u.

Kako „Blic“nezvanično saznaje, u Drugi osnovni sud do juče nisu stigli zahtevi odbrane da se glavni pretres odloži.

Međutim, da li će u poslednjem trenutku na početku suđenja doći do promene, biće poznato na početku suđenja.

Inače, na prethodnom zakazanom ročištu u julu ove godine, pred sudom nisu se pojavila čak tri advokata optuženih, kao ni okrivljeni da je zapalio kuću novinaru Milanu Jovanoviću, Aleksandar Marinković.

Tada se na glavnom pretresu nisu pojavila oba branioca Dragoljuba Simonovića, kao ni advokat okrivljeno­g Igora Novakovića, čoveka za kog se sumnja da je pronašao piromana koji je zapalio kuću novinaru.

Postupajuć­i zamenik Drugog osnovnog tužilaštva koje je podnelo optužni akt protiv okrivljeni­h, kao i branilac Vladimira Mihailović­a koji je takođe optužen obezbedili su adekvatne zamene i sud na vreme obavestili o tome.

Oni koji su izostali pak su, kako je sudija rekao, svoja pisana obaveštenj­a o tome da su u vreme zakazanog ročišta na odmoru, dostavili u rokovima kada sud nije u mogućnosti da im odgovori.

Zbog činjenice da su se na ranijem pokušaju da se ročište održi usaglasili oko julskog termina i potvrdili da će biti prisutni sud ih je novčano kaznio.

- Oni su 24. maja anketirani između desetak rokova o tome kada mogu da prisustvuj­u glavnom pretresu. Svi su prihvatili ovaj datum. Postavlja se pitanje kako zaposleni radnik u Srbiji 24. maja ne zna kada će na godišnji odmor? Stiče se utisak da oni zlopotrebl­javaju procesna prava, te se kažnjavaju kaznom od po 80.000 dinara - kazao je sudija i dodao da će troškove odloženog ročišta snositi upravo ovi advokati koji se nisu pojavili na suđenju i nisu obezbedili zamene.

Pored spomenutih advokata, suđenju nije prisustvov­ao ni okrivljeni piroman Aleksandar Marinković. Zbog čega on nije došao na glavni pretres, nije bilo jasno ni njegovom braniocu. Kako je on ukazao sudu, on se poslednji put sa branjeniko­m čuo dan uoči zakazanog ročišta, kada mu je Marinković potvrdio dolazak. Zbog neopravdan­og izostanka, odnosno ukoliko se utvrdi u narednom periodu da je da okrivljeni nije došao na suđenje tek tako, sud će naložiti njegovo privođenje na sledeće suđenje.

Podsetimo, kuća Milana Jovanovića, novinara „Žig infa“, izgorela je do temelja 12. decembra prošle godine, nakon što je kako se sumnja njeno paljenje naložio Dragoljub Simonović.

 ??  ?? dragoljub simonović okrivljen je u postupku paljenja kuće novinara iz grocke kao nalogodava­c
dragoljub simonović okrivljen je u postupku paljenja kuće novinara iz grocke kao nalogodava­c

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia