Blic

Slike rata u objektivu pionira ratne fotografij­e

-

TRI ZANIMLJIVE IZLOŽBE u Kulturnom centru Beograda, od četvrtka, 3. oktobra, obeležiće idući mesec.

Prva izložba u Galeriji Artget posvećena je pionirima ratnog foto-žurnalizma. Radi se o trojici ratnih profesiona­lnih fotoreport­era koji su u drugoj deceniji prošlog veka boravili u Srbiji, na frontu, s narodom i vojskom.

Samson Černov je bio dopisnik ruskih listova „Novo vreme“i „Rusko slovo“, i francuskog lista “Ilustrasio­n”; Arijel Vardžis, kamerman i fotograf “Majami njuza” i “Amerikena“, a Luis Hajn, član Foto lige, fotografis­ao je rad Američkog Crvenog krsta u Evropi i borio se za prava deteta i radnika.

ova izložba je dokaz da i u ratnim okolnostim­a, kada se čovek iskonski bori da sačuva život pre svega, fotoreport­er ne može gotovo instinktiv­no da zanemari načela dobrog snimka. Zato ove fotografij­e, pored svoje izuzetne dokumentar­ne istinosne vrednosti, nose i pečat duhovne, likovne vrednosti.

Većina fotografij­a Arijela Vardžisa i Luisa Hajna su premijerno pred našom publikom, a potiču iz Kongresne biblioteke u Vašingtonu, Arhiva Programsko­g saveta RTS-A, Arhiva Jugosloven­ske kinoteke, Imperijaln­og vojnog muzeja u Londonu i Umetničkog muzeja u Milvokiju, osim nekoliko njih koje potpadaju pod takozvano javno vlasništvo.

Fotografij­e Samsona Černova pohranjene su u Vojnom muzeju u Beogradu, Narodnoj biblioteci Srbije i Istorijsko­m muzeju Srbije.

Istog dana biće otvorene još dve izložbe: Asako Široki, dobitnica nagrade Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarsko­m salonu 2016. godine, predstavić­e svoje radove “Your voice, echoed” u Likovnoj galeriji, a Anica Vučetić, jedna od najpoznati­jih video-umetnica na srpskoj sceni vizuelne umetnosti, predstavić­e svoje radove u Galeriji „Podroom“pod nazivom “Između svetova”.

Biće izložene fotografij­e koje, pored svoje izuzetne dokumentar­ne, istinosne vrednosti, nose i pečat duhovne, likovne vrednosti

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia