Blic

USPEŠNI IGRAČI UPIJAJU SCENU

Mladi baletski igrači treba da znaju da za ostvarenje snova nisu dovoljni samo rad nogu, gracioznos­t ruku ili dobra tehnika, kaže primabaler­ina Karla Frači.

- MIONA KOVAČEVIĆ

Dva simpatična gradića u blizini Milana, Ezino Lario i Barlasina, ugostila su učenike Nacionalne fondacije za igru iz Beograda i Baletske akademije iz Arluna uz specijalne goste, prvake Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda, Anu Pavlović i Jovana Veselinovi­ća, koji su se predstavil­i komadom “La vie parisienne” u koreografi­ji Sabrine Bosko.

Predstavi u Barlasini prisustvov­ala je legenda baletske umetnosti Karla Frači (83), nekadašnja prima ballerina assoluta.

- Moramo pomoći mladima da istraju, podržati ih, ohrabriti ih, dati im snage da nastave. Nije to nimalo lako. Svakim korakom koji načine na sceni bliži su ostvarenju sna, a ja im od srca želim da ostvare sve – poručila je Karla igračima na sceni. Nakon predstave, za “Blic” je izjavila da je provela divno veče i da su igrači bili “veoma nadahnuti i puni energije”.

- Bilo je ovo lepo jedinstvo mladih umetnika iz Srbije i Italije. Svima želim da nastave da rade naporno i održe svoju strast prema ovoj umetnosti. Balet podrazumev­a mnogo rada i mnogo posvećenos­ti, a ja im želim mnogo posla u budućnosti – istakla je Karla koja je igrala i sa 80 godina.

Ćerka vozača tramvaja počela je da uči balet sa devet godina; majka je odvela sestru i nju u milansku Skalu u nadi da im omogući beg od siromaštva, besplatno obrazovanj­e i kakvu-takvu penziju. Iako je jedva primljena u školu zbog krhke građe, Karla je ubrzo pokazala sav raskoš svog talenta.

- Mladi baletski igrači treba da znaju da za ostvarenje snova nisu dovoljni samo rad nogu, gracioznos­t ruku ili dobra tehnika. Ima

Veoma je važno da stanovnici malih mesta, kao što je Ezino Lario, osete duh metropole, rekao je za “Blic” gradonačel­nik Pjetro Pensa

mnogo drugih stvari koje čine uspešnog igrača: moraju da upijaju scenu i udišu komad; tu je, zatim, srce ali, iznad svega glava – zaključila je Karla, dotaknuvši čelo kažiprstom.

Mesto Barlasina, tridesetak kilometara udaljeno od Milana, ima sedam hiljada stanovnika. U njemu se nalazi Teatro “Antonio Beloni”, koje italijansk­i mediji nazivaju draguljem i bombonjero­m, gde su nastupili baletski igrači iz Srbije i Italije. Dan ranije gostovali su u još jednom biseru od grada, mestašcu Ezino Lario, ušuškanom u brdima između Alpa i jezera Komo.

Komad “La vie parisienne” (Pariski život), premijerno je izveden u Beogradu u aprilu, a onda je, u okviru Karavana igre, posetio Rašku, Banju Koviljaču i Novi Pazar. Turneja se nastavlja od 18. do 23. oktobra u Vršcu, Rumi, Smederevu i Kragujevcu.

 ??  ?? bilo je ovo lepo jedinstvo mladih umetnika iz srbije i italije, istakla je karla frači
bilo je ovo lepo jedinstvo mladih umetnika iz srbije i italije, istakla je karla frači

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia