Blic

Vidimo se na sudu

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ novinar

Sećam se ispovesti koje su mi davale Marija Lukić, Sandra Milanović, Snežana Bojić, Snežin otac Andreja, pa nešto kasnije i Daniela Vukajlović, nakon što sam otkrila aferu o Jutkinom seksualnom uznemirava­nju žena u Brusu. Plakale smo zajedno.

Čitala sam na hiljade poruka koje im je nasilnik slao i zamišljala pritisak koji su trpele žene dok ih uznemirava neko od koga im zavise posao, egzistenci­ja, život. Kada sam videla dokaze, kada sam ukrstila priče žrtava koje se međusobno nisu poznavale, nisam ni sekunda razmišljal­a. Znala sam da moramo da im pomognemo.

Pre nekoliko nedelja u redakciji me je sačekala Jeličićeva tužba. Jedna, druga, treća... Tužio je i “Blic”, glavnog urednika i sve moje kolege koje su ga makar i usput pomenule u svojim tekstovima.

Nismo mi njemu naneli nikakvu štetu, kako kaže u tužbama, to je učinio sam. Nismo mu povredili dostojanst­vo već ga je izgubio onda kada je prvi put poslao lascivnu poruku na račun neke nedužne žene kojoj je bio nadređen i kada je ruku pružio ka nekoj od njih iako se opirala. Ne pokušava Jutka čak ni da izvuče materijaln­u korist iz tužbi, ima on dovoljno novca. Pokušava da izvrši pritisak na “Blic” da stane sa pisanjem. Najpre je kupovao ceo tiraž naših novina u Brusu, pa kad je shvatio da se vesti ipak šire, pokušava da nas ućutka tužbama. Jer ako ućutka nas, biće mu lakše da ućutka i sud, a onda će žrtve same zaćutati.

Kolika nam je podrška stigla od kada se saznalo za tužbu, ne znam ni sama. Javile su se kolege, prijatelji, čitaoci. Javile su se, što je posebno dirljivo, žrtve koje su ponudile pomoć u prikupljan­ju dokaza, ponudile se da svedoče. Tviteraši su pisali da treba da angažujemo veštaka da utvrdi ima li Jeličić dostojanst­vo, jer je nemoguće povrediti nešto što ne postoji. Pisali su i da je ova tužba skoro kao “Pulicer”. I naravno, nismo se uplašili. Nastavićem­o da pratimo suđenje, da pišemo i da apelujemo na sve druge žrtve koje do sada nisu imale hrabrosti da se jave, jer nasilnika je lakše pobediti zajednički­m snagama.

Gospodine Jeličiću, za početak: vidimo se 6. novembra na “Marijinom suđenju”.

Ako Jutka ućutka nas, biće mu lakše da ućutka i sud, a onda će žrtve same zaćutati

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia