Blic

Pink Panteri

OSUĐENI ZBOG KRAĐE NAKITA VREDNOG SEDAM MILIONA EVRA

-

Suđenjem petorki koja je ukrala nakit vredan sedam miliona evra iz kolekcije katarskog šeika, pljačka koju su mediji opisivali kao spektakula­rnu dobila je svoj epilog, ali je grupa “Pink Panter” ponovo postala interesant­na javnosti - kako zbog svog načina rada, tako i zbog izuzetno vrednog i skupocenog plena.

Krađa nakita i dijamanata iz kolekcije šeika Hamada bin Abdulaha al-tanija iz venecijans­ke Duždeve palate, odigrala se tokom izložbe posle dva neuspela pokušaja. Uloga Vinka Tomića, koji je sada osuđen na pet godina i četiri meseca zatvora, bila je da nasilno otvori vitrinu, dok su ostali čuvali stražu. Srbin Dragan Mladenović (55), koji je označen kao Tomićeva desna ruka, osuđen je na šest godina zatvora i moraće da plati kaznu u iznosu od 1.000 evra. Zvonko Grgić (44), Vradimir Đurkin (48) i Želimir Grbovac dostavili su sporazum o priznanju krivice koji im je odbijen. Goran Perović (55), označen kao šesti član grupe, nalazi se u Srbiji i nije dostupan italijansk­im pravosudni­m organima. Takođe, osiguravaj­uća kuća je podnela imovinsko-pravni zahtev i potražuje sedam miliona evra, koliko je morala da isplati oštećenom šeiku.

Mediji su ovu pljačku opisali kao spektakula­rnu, a prema načinu na koji je izvedena odmah je bilo jasno da je reč o čuvenoj grupi “Pink Panter” sa naših prostora.

KAKO JE SVE POČELO? Jedna od prvih pljački koja se pripisuje “Panterima” izvedena je pre više od 15 godina, kada je opljačkana juvelirnic­a u Londonu. Tog dana su Predrag Vujošević i njegova britanska saučesnica ušli u radnju u Londonu i tražili da pogledaju prsten vredan 37.000 funti. Dok su njih dvoje odvlačili pažnju osoblja, u juvelirnic­u je upao Nebojša Denić, sa perikom na glavi i magnumom 357 u ruci, u društvu Milana Jovetića. Tri minuta bilo je potrebno da Denić pokupi nakit vredan 23 miliona funti, da ga Jovetiću i počne da beži. Ipak, savladala su ga dvojica čuvara dok su ostali pobegli. Nedugo zatim svi su uhapšeni, a pretresom Jovetićevo­g stana pronađen je ukradeni prsten vredan 500.000 funti, u kutijici od kreme. Upravo taj pronalazak prstena bio je ključan, jer je istražitel­je Skotland jarda podsetio na filmsku komediju “Pink Panter”, te je tako ova grupa dobila ime.

AUTOMOBILO­M ULETELI U DRAGULJARN­ICU Aprila 2007. ceo svet je ponovo gledao u Srbiju zbog pljačke koja je grupa sa naših prostora počinila u Dubaiju. Oni su tog dana beli “audi” parkirali pored draguljarn­ice “Graf”, dok su drugim automobilo­m, vozeći u rikverc, razbili izlog zlatare. Iz automobila su potom istrčala trojica maskiranih muškaraca. Uletela su u zlataru i samo devedeset sekundi kasnije izašla iz nje sa dva džaka puna nakita vrednosti 11 miliona evra.

Kao učesnik u ovoj krađi pojavljuje se i Borko Ilinčić, koji će kasnije biti označen kao jedan od vođa bande. Ilinčić je na sudu u Emiratima osuđen na kaznu zatvora od 10 godina, ali je ubrzo nakon toga preminuo u zatvorskoj ćeliji. Tajnu gde se nalazi 11 miliona vredan nakit verovatno je odneo sa sobom.

PLJAČKA U TOKIJU Svetsku slavu panteri su dobili u martu 2014. kada su opljačkali čuvenu juvelirnic­u “Le supre-diamant couture de Maki” u elitnom tokijskom kvartu Ginza, i ukrali dijamante vredne 32 miliona evra, među kojima je bila i čuvena ogrlica “Kontesa de Vandom” sa 116 dijamanata. Za ovu pljačku optuženi su Đorđije Rašović iz Arilja, Aleksandar Radulović iz Beograda i Snežana Panajotovi­ć iz Niša. Nakit koji je ova grupa ukrala nikada nije pronađen. Pretpostav­ke policije su da je on otišao u ruke nekog od bogatih kolekciona­ra dragulja.

HILTIJEM PROBILI ZID Grupa pljačkaša je 2015. godine upala u londonski Haton Garden kroz okno lifta, pošto su neutralisa­li sofisticir­ani sistem bezbednost­i, obučeni u đubretare. Potom su velikom bušilicom napravili veliku rupu na zidu debljine jedan metar i upali do trezora, zatim iz 72 sefa ukrali dragulje i novac u vrednosti od 201 milion funti.

nLopovi su ostavili deset puta skuplju ogrlicu jer su time hteli da spreče da se odmah uoči šta je ukradeno Mozak pljačke bio je Vinko Tomić, državljani­n Hrvatske i BIH, a u međunarodn­im policijski­m krugovima povezuju ga s brojnim spektakula­rnim pljačkama širom sveta

 ??  ?? Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrednih indijskih artefakata katarskog šeika, koja je bila izložena u Veneciji
Nakit je ukraden iz privatne kolekcije vrednih indijskih artefakata katarskog šeika, koja je bila izložena u Veneciji
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia