Blic

KAKO PREŽIVETI SMRT PARTNERA

Divna ljubavna priča kojoj je došao kraj

- NEVENA DIMITRIJEV­IĆ

Marija Dimitrov ispričala je svoju priču o velikoj ljubavi sa suprugom koja je trajala pola veka, ali i koliko je bila tužna kada je pre godinu dana ostala bez njega. Kako dalje posle gubitka dugogodišn­jeg partnera?

Marija i Borivoje Dimitrov iz Paraćina bili su zajedno još od osnovne škole. Svi su ih znali kao nerazdvojn­e, kasnije su i njihovu decu znali po njima. Jedno drugom su bili prva simpatija, prvi tajni pogled, prva čežnja, prva ljubav. I poslednja.

- U osmom razredu smo već počeli da se zabavljamo. U to vreme su se održavale igranke, na koje smo mi redovno išli jer smo obožavali da plešemo. To leto mi je bilo najlepše u životu - priča Marija (63).

Kada su upisali srednju školu, desilo se nešto strašno, Borivoje je u istoj godini izgubio oba roditelja. Iako je imao dve sestre i brata, govorio je da mu je Marija ceo svet.

- U prvoj srednje na jednoj igranci u velikoj sali gostovala je „Ju grupa“. Plesali smo, nismo mogli da se zaustavimo. Bio je 31. decembar i moj rođendan. On je te večeri izvadio kutijicu s prstenom. Potrošio je pola porodične penzije na prsten i verio me. Tada sam shvatila da ću ceo život provesti s njim. Prsten nikada nisam skinula - seća se Marija.

Međutim, njen tata je bio vrlo strog i smatrao je da Borivoje nije prilika za njegovu mezimicu. U četvrtom razredu gimnazije prebacio ju je u Vrnjačku Banju kod strica. To je trajalo samo 10 dana, jer ona nije išla u školu, već je na klupi u parku pisala pisma svom Bokiju. Venčali su se po završetku fakulteta.

- Želeli smo da sami organizuje­mo svadbu, uz maminu podršku. Ja sam valjda jedina mlada koja je sama napravila svadbenu tortu.

Potom je Borivoje otišao u Maribor na služenje vojnog roka, a Marija mu je pisala pisma. Opkladio se tada s najboljim drugom Slavkom, koji je imao ženu i decu, ko će dobiti više pisama. Slavko je odustao posle 10 dana.

Kasnije su se Marija i Borivoje, da bi što više vremena provodili zajedno, odlučili za zajednički privatni posao. Trideset godina su uspešno izrađivali predmete od kože. I toliko su bili nerazdvojn­i, dovoljni sami sebi, čak i kada su bili u društvu, da su im se u početku prijatelji i okolina čudili. Godine 1980. dobili su sina Marka, a šest godina kasnije ćerku Bojanu.

- Decu smo naučili da materijaln­e stvari ništa ne znače, da je ljubav najvažnija. Nismo im ostavili ni kuće ni stanove, ali smo im dali toliko ljubavi i divnih trenutaka, da će to pamtiti ceo život. Usmerili smo ih na zdrav život i sport. Vaspitali smo ih da budu vredni, radni i pošteni ljudi - priča Marija, koja ima troje unuka.

Međutim, velika je praznina u njenom srcu otkad je ostala bez Borivoja. Ne prođe ni dan da ne misli na njega.

- Koliko sam preplakala za ovih godinu dana, nisam za ceo život. On je i dalje stalno sa mnom. Ne mogu da se naviknem da ga nema i nikada neću moći. On će zauvek ostati u mom srcu.

DAJTE SEBI VREMENA

„Bez obzira na to da li je odnos bio idealan ili ne, gubitak partnera zbog smrti doživljava­mo kao gubitak dela sebe, a to je posebno teško u starijem dobu. Gubitak prate misli o mnogo zajednički­h godina, o blizini sopstvene smrti, tu su i bolest i teža pokretljiv­ost, samoća… Deca su u srednjim godinama i sama opterećena svojim životom. Javljaju se osećanja tuge, besa, raznih strahova, neizvesnos­ti i potreba da izmenimo život koji smo dotad živeli“, priča Tatjana Daničić, psiholog.

Ona ističe da je važno da damo sebi mogućnost da žalimo zbog gubitka. U mnogim kulturama, pa i u našoj, važi nepisano pravilo da proces žaljenja traje godinu dana. Za to vreme život se nastavi, steknu se nove navike, redefinišu odnosi s bliskim ljudima, pa s novom snagom može da se ide dalje. I Marija i sve druge žene u sličnoj situaciji treba da uvide da imaju pravo da se bave onim što vole, da se posvete sebi - kaže Tatjana, i dodaje:

- Ako iskusite ovakav gubitak, dajte sebi vremena da se oporavite, prihvatite pomoć i podršku rođaka, prijatelja. Nemojte žuriti s važnim odlukama o daljem životu jer se može desiti da ih donesete pod uticajem jakih, neprijatni­h osećanja, pa da se ubrzo ispostavi da su bile pogrešne.

Koliko sam preplakala za ovih godinu dana, nisam za ceo život. Ne mogu da se naviknem da ga nema i nikada neću moći. On će zauvek ostati u mom srcu, kaže Marija

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia