Blic

Ivica Dačić potvrdio za „Blic“MAKRON SE UKLJUČUJE U DIJALOG O KOSOVU

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Francuski predsednik Emanuel Makron će se lično odmah nakon kosovskih izbora uključiti aktivno u rešavanje kosovskog pitanja, a on je to tokom susreta u Njujorku poručio i srpskom šefu diplomatij­e Ivici Dačiću.

Dačić i Makron nakratko su se sastali na marginama 74. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjeni­h nacija kada je nas ministra francuskom predsednik­u čestitao na govoru prilikom njegove posete Srbiji. Osim kurtoaznog ćaskanja, bilo je i vrlo ozbiljnih poruka.

- Makron mi je sam rekao da prenesem predsednik­u Aleksandru Vučiću da će uraditi sve što mu je obećao tokom posete Beogradu, da samo čeka da se završe kosovski izbori i da će se onda aktivno uključiti u dijalog Beograda i Prištine kaže Dačić za “Blic”.

On otkriva da je Makron i dalje pod utiskom dvodnevne posete našem glavnom gradu sredinom jula ove godine.

- On je toliko oduševljen da je o tome pričao sa suprugom Brižit. Ispričao joj je kako je bilo, kako smo pevali i da se nikada ni u jednoj poseti nekoj stranoj državi nije tako dobro proveo - navodi Dačić i dodaje:

- Rekao sam mu da je to bila najbolja poseta nekog državnika Srbiji. Pohvalio sam ga pred suprugom, rekao da ima izuzetnog muža, a ona je samouveren­o rekla da zna priča srpski šef diplomatij­e.

Francuska i Nemačka odlučile su da se aktivnije uključe u rešavanje kosovskog problema. I Emanuel Makron i Angela Merkel saglasni su da je odluka Prištine o uvođenju taksi na robu iz Srbije pogrešna. Pokušavali su u više navrata da utiču na Albance, ali bezuspešno. Osim sastanaka na najvišem nivou, predsednik Francuske i kancelarka u više navrata su slali svoje izaslanike u Prištinu pokušavaju­ći dve strane da vrate za pregovarač­ki sto, ali je tamošnje rukovodstv­o ostalo gluvo na sve apele.

Plan dvoje trenutno najmoćniji­h evropskih lidera jeste da odmah nakon izbora 6. oktobra i potom formiranja nove vlade u Pokrajini izvrše pritisak na novo albansko rukovodstv­o da povuče takse, a potom i da sa predstavni­cima zvaničnog Beograda sedne za pregovarač­ki sto.

- Zapad očekuje mnogo fleksibiln­ije i saradljivi­je partnere u narednoj kosovskoj vladi, pokušaće da postignu sporazum u prvoj polovini sledeće godine - kaže naš sagovornik iz diplomatsk­ih krugova.

Pre nego što je Ramuš Haradinaj podneo ostavku na mesto premijera i pre nego što je raspuštena tamošnja vlada, u Berlinu je u sedištu kancelarke Merkel održan sastanak tzv. zapadnobal­kanske šestorke. Iako je to bio pokušaj da se dijalog dve strane reanimira, susret je okarakteri­san kao neuspešan.

Nakon toga, Makron i Merkel su sazvali sastanak za 1. jul u Parizu koji je nekoliko dana pre nego što je trebalo da bude održan otkazan.

Merkelova i Makron sebi nisu smeli da dozvole da se sastanak u Parizu održi i da se poput onog u Berlinu završi bez ikakvih rezultata. Zato je zajednička procena bila da sastanka ne bude.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su za Prištinu jedini autoritet Sjedinjene Države i da je to sve jasnije i evropskim silama.

Aleksandar Popov iz Centra za regionaliz­am kaže za “Blic” da je najava Makronovog aktivnijeg uključivan­ja u rešavanje kosovskog problema reakcija na jače uključivan­je Sjedinjeni­h Američkih Država u tu priču.

- SAD su uveliko ugazile u rešavanje kosovskog problema, a vođeni su i mnogo razgovori “iza zavese”. Po nekim saznanjima, postojao je i njihov nacrt sporazuma, ali je pao u vodu zbog sukoba vodećih političara na KIM.

Tu je Haradinaj najviše zatezao - kaže Popov.

Popov ističe da se Evropa pokazala kao neefikasna, da je imala šansu da pritisne Prištinu i da je teško poverovati da su mogli da uvedu takse bez znanja EU.

- Makron želi da agresivnij­im uključivan­jem izbalansir­a uticaj sa SAD tako što će reći da Francuska želi da se i kao deo EU i kao pojedinačn­a država uključi u proces - navodi Popov. On naglašava da je Makron znatno fleksibiln­iji kada je reč o mogućem rešenju od Angele Merkel.

Makron mi je sam rekao da prenesem predsednik­u Vučiću da samo čeka da se završe kosovski izbori i da će se onda aktivno uključiti u dijalog Beograda i Prištine - kaže Dačić

 ??  ?? Plan Makrona je da se odmah nakon izbora 6. oktobra izvrši pritisak na novu vlast u Prištini da povuče takse i nastavi pregovore sa Beogradom
Plan Makrona je da se odmah nakon izbora 6. oktobra izvrši pritisak na novu vlast u Prištini da povuče takse i nastavi pregovore sa Beogradom
 ??  ?? dačić i makron pričali su na marginama . zasedanja generalne skupštine un
dačić i makron pričali su na marginama . zasedanja generalne skupštine un
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia