Blic

Rektorkine greške

-

RNEBOJŠA KRSTIĆ

ektorka Univerzite­ta u Beogradu Ivanka Popović je, odgovaraju­ći na pitanja „Blica“(u nedelju 29. 9), rekla da su studenti najavili mogućnost nove blokade Rektorata ukoliko Odbor za profesiona­lnu etiku donese odluku da je doktorat Siniše Malog validan. „To je odraz njihove mladosti i nestrpljiv­osti“, dodala je rektorka. Na pitanje „Blica“da li je taj zahtev studenata pritisak na članove odbora, rekla je: „Ne verujem da je njihova namera da utiču na odluku Odbora…“

Znači, studenti su upali u Rektorat, prisvojili ključeve zgrade, pod blokadom je držali 12 dana (rektorka će reći „osam radnih dana“) i na kraju je napustili posle rektorkine izjave („Stajem uz svoje studente, spora odluka o doktoratu narušava ugled BU“), zato što su mladi i zato što nemaju nameru da vrše pritisak?! Hm.

Pre svega toga (22. 9) rektorka je imala sastanak sa studentima koji su držali Rektorat u blokadi. Nakon sastanka rekla je da su joj studenti dostavili video-materijal na osnovu koga ona osuđuje upad u Rektorat aktivista SNS. Što znači da oni koji blokiraju Rektorat nisu u njega upali, a oni koji su upali ne blokiraju ga? Hm!

Javnost, nažalost, nije saznala kakav su snimak rektorki prikazali studenti. Ako je to onaj koji je prikazao N1, a u kom gospođa (dizajniran­a kao transvesti­t) ulazi u zgradu Rektorata i ustremljuj­e se ka kameri N1 govoreći kako „ne zna tačno zašto je tu došla, ali su je poslali iz SNS-A“, ja, za razliku od rektorke, nisam ubeđen da je tu grupu zaista poslao SNS. Mnogo je providno. Pre će biti da je i ona deo istog performans­a u koji su i „studente“i „aktiviste SNS“poslali isti režiseri.

Ako svemu dodamo da su neki od studenata, koje je rektorka nazvala svojima, prebacili tridesetu godinu, ako ih redovno viđamo za govornicom protesta #1od5milion­a (za koji je odavno utvrđeno da je u organizaci­ji SZS), ako su blokirani Rektorat hranom snabdevali čelnici SZS i posećivali zabrinuti lideri SZS, te ako znamo da su isti oni koji su blokirali Rektorat nedavno pokušali i upad u Predsedniš­tvo… da li neko zaista misli da te studente treba da zovemo studentima, a ne aktivistim­a SZS?

Rektorka Popović je napravila nekoliko ozbiljnih grešaka. Pre svega, dozvolila je sebi da bude izmanipuli­sana od strane političkih organizato­ra upada i blokade Rektorata. Time je upravo ona ugrozila autonomiju Univerzite­ta jer je svojim postupcima legitimizo­vala blokadu Rektorata od strane lica sa političkim zahtevima. Sutra, na novouspost­avljen način, može sve isto da učini i druga grupa s nekim drugim političkim predznakom. I da sa punim pravom očekuje isti rektorkin tretman.

Zamislite da neki drugi studenti sutra okupiraju Rektorat tražeći da se po hitnom postupku ispita da li je profesorka Danica Popović načinila plagijat i zloupotreb­u autorskih prava (o čemu Ekonomski fakultet vodi postupak). Hoće li rektorka i tada reći da staje uz svoje studente? A morala bi to da kaže. U suprotnom bi ispalo da su „njeni studenti“samo pristalice SZS, dok pristalice nekih drugih političkih opcija nisu.

Bojim se da rektorka ne razume šta je učinila svojom nesmotreno­šću. Time što nije demonstrir­ala princip da niko ne sme da upada u Rektorat i drži ga blokiranim. Dakle, niko! Morala je da traži da svi napuste zgradu i to je morao da bude uslov da se razgovara. A tek kad je napuste, morala je da im objasni šta je propisan akademski način izražavanj­a žalbi.

Takođe, rektorka nikako nije smela ni da relativizu­je očigledan politički pritisak na članove Odbora za profesiona­lnu etiku, jer su njeni postupci učinili da buduća odluka Odbora bude posmatrana kao posledica pritiska, a ne stručne procene.

Inače, upad studenata-aktivista u Rektorat logični je kontinuite­t kukavičkog skrivanja lidera SZS koji su gurali ispred sebe najpre glumce i karikaturi­ste (#1od5milion­a, u početku), pa srednjoško­lce na policiju (upad u RTS), pa sad studente (na Rektorat), i sve to s ciljem da neko drugi obavi politički posao za koji lideri SZS nisu sposobni. SZS je bojkotom potpuno digao ruke od političke i opredelio se za nasilnu borbu. Nažalost, profesorka Popović je, možda i bez loše namere, to političko nasilje učinila legitimnim. Iskreno govoreći

Rektorka je napravila nekoliko ozbiljnih grešaka. Pre svega, dozvolila je sebi da bude izmanipuli­sana od strane političkih organizato­ra blokade Rektorata

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia