Blic

KURC PRED TEŠKOM ODLUKOM

Bivši kancelar nakon pobede na izborima razmišlja s kim će u koaliciju

- MAJA ANASTASIJE­VIĆ

Sebastijan Kurc i njegova Narodna partija (OVP) ostvarili su ubedljivu pobedu na izborima za austrijsko Nacionalno veće, a sada se i sam suočava sa izborom koji neće biti nimalo lak.

KKOMBINATO­RIKA POJEDINI ANALITIČAR­I KAŽU DA KURC MORATI DA BIRA IZMEĐU “KUGE, KOLERE I EBOLE“

urc treba da se odluči za jednog ili više koalicioni­h partnera, a od tog izbora zavisiće u kom pravcu će se razvijati zemlja.

Prema nekim političkim posmatrači­ma, Kurc se suočava s mučnom odlukom, a neki kažu da će morati da bira između “kuge, kolere i ebole”, jer postoji začkoljica u svakoj mogućoj koaliciji.

Uprkos tome, Kurc je u povoljnom položaju, jer praktično ne postoji većina protiv njega, jer su svi, izuzev OVP, isključili mogućnost sklapanja saveza s populistič­kom Slobodarsk­om partijom Austrije (FPO).

S druge strane, niko ne isključuje mogućnost saveza sa OVP. Ukoliko želi da formira pobedničku koaliciju, Kurc će morati da se upusti u ogroman eksperimen­t: formiranje koalicije sa Zelenima. Proračuni pokazuju da je zajednička većina moguća, a sličnih primera ima u austrijski­m pokrajinam­a.

Nakon velikog povratka u parlament, Zeleni bi sa novim poletom i samopouzda­njem mogli da krenu u pregovore sa OVP. Predsednik Zelenih Verner Kogler je, doduše, često ukazivao na sadržajne

razlike u odnosu na OVP, ali je takođe istakao da Zeleni “ne beže” od odgovornos­ti u vladi. Oni će od Kurca prvenstven­o tražiti ustupke u pogledu migracione i klimatske politike.

Sa aspekta sadržaja, Kurc bi imao mnogo manje teškoća u slučaju ponovnog saveza sa FPO. Međutim, loši rezultati

FPO na izborima

i prelazak velikog broja njihovih birača na stranu OVP očigledno su smanjili raspoložen­je FPO za ponovno učešće u vladi. Opcija koja bi Kurcu bila zanimljiva sa sadržajnog aspekta, uvek je bila povezana sa značajnim rizicima. Već posle raspada koalicije u maju, Kurc je okarakteri­sao FPO kao nesposobnu za upravljanj­e. Od tada se stranka pozicionir­a kao partija koju potresaju previranja, što znači da je upravljanj­e bez potresa gotovo

U oktobru 2017. godine, Sebastijan Kurc postao je najmlađi kancelar u istoriji države. Danas, kada ima 33, na korak je do drugog mandata na čelu vlade

nemoguće.

Na sigurnijem terenu bi bio ukoliko bi sklopio savez sa socijaldem­okratama, ali bi to moglo biti shvaćeno kao korak unazad, jer je biračima obećao novi početak i promene. To je bio i razlog što je kao novi predsednik OVP 2017. okončao koaliciju sa SPO i raspisao nove izbore. Glavni kandidat SPO Pamela Rendi-vagner već je nagovestil­a da je SPO spremna da bude koalicioni partner.

Prema tome, Sebastijan­a Kurca verovatno očekuju dugotrajni pregovori. On je, međutim, već nagovestio još jednu mogućnost: manjinsku vladu s njim na čelu.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia