Blic

,6.5(1267 (02&,-A , 2*2/-(1267

Beogradska kantautork­a Ana Ćurčin, kada se pojavila sa akustičnom gitarom na bini, postala je prepoznatl­jivo ime na mladoj domaćoj “amerikana” sceni, baziranoj na kreativnim uticajima američkih muzičara i njihovoj tradiciji stvaranja autorskih pesama. 1e

- Džodan

PRVI ALBUM “SKETCHES of Belonging” bio je u nekim momentima njena intimna ispovest u kojoj je publika prepoznala Anin kvalitet, sada je objavila svoj drugi studijski album “Difference­s”, ovoga puta sa bendom potpisan kao “Ana & The Changes”, a veliki promotivni koncert održaće u Domu omladine Beograda 4. oktobra, kao deo ovogodišnj­eg izdanja muzičkog festivala Indirekt.

- Želimo susret sa beogradsko­m publikom koja nas prati od pre “Sketches of Belonging”, u kojem ćemo podeliti naš, na neki način novi, izgrađeni, manje akustični zvuk nego što je bio dosad. Radujemo se da sviramo pesme sa novog albuma i proslavimo činjenicu da smo objavili deset pesama pod naslovom “Difference­s” nakon godinu dana od ulaska u studio kad smo ga snimali. Takođe, važno nam je što će nam se pridružiti bubnjar Marko Benini, koji je sa nama i kreirao i snimao album, takoreći specijalno se za ovu priliku vraća iz Južne Afrike, doduše usput, do Italije. Bićemo u najširem dosad sastavu na bini, “Ana & The Changes” će 4. oktobra činiti Goran Antović - klavijatur­e, Marko Cvetković - bas, Marko Benini - bubanj, Miloš Šikman - perkusije, i meni posebno draga činjenica, imaću koleginice pored sebe Ivanu Vukmirović i Nevenu Filipović u ulozi bek vokala. Ivana je sa nama i snimala album, pa mi je drago da je skoro cela ekipa tu. Veliko zadovoljst­vo mi je da će nam koncert otvoriti sastav “Byron” iz Rumunije koji imaju veliki autorski opseg da podele sa beogradsko­m publikom, a pevač i kantautor Dan Byron nam se i pridružio na prvom singlu “Take my hand”. Pozivamo publiku da proslave sa nama ovaj bitan trenutak, čuju nove pesme ali i da upoznaju nešto kvalitetno i zaista vredno pažnje, kad je reč o sastavu “Byron”.

3ublika te je upoznala kao kantautork­u, a sada nastavljaš u novom svetlu, sa bendom iza ili pored sebe. Kako ti se čini rad na albumu sa muzičarima sa različitim senzibilit­etima? - Upravo je to suština albuma kad je reč o muzičkom opisu i različiti senzibilit­eti su uticali na to kako će se žanrovski oblikovati pesme. Za razliku od prvog albuma kad sam dolazila sa gotovim pesmama, tokom proteklih par godina pesme sa albuma “Difference­s” (Različitos­ti) nastajale bi tako što bih došla sa sirovom idejom i zajedno sa bendom ih razrađival­a. Rad na ovom albumu je ujedno za mene bio i kao studije, jer sam ulazila u zanatski deo rada, radila na tekstovima, harmoniji, formi, na mnogo temeljniji način se bavila aranžmanom i instrument­alnim delovima, i ono što je najlepše - radili smo to kao kolektiv, pa su ovo postale zajedničke pesme koje je producirao ceo bend. Rad sa Goranom Antovićem, koji je snimao, miksao i masterovao kompletno ceo album ponovo mi je pomogao da pomerim svoje granice i iznesem mnogo više nego što sam mislila da mogu, a zvučno smo postigli nešto iza čega svi ponosno stojimo.

Singl “Difference­s” je primetno drugačiji, veseliji u odnosu na ceo tvoj prvi album, uzela si i električnu gitaru. Da li je to put na kome trenutno vidiš sebe?

- Električnu gitaru su mi Marko Cvetković i Miloš Tomišić (guitar maker) poklonili pretprošlo­g leta, čini mi se, i baš taj instrument koji su oni zajedno kreirali (zove se Dave I) mi je toliko legao da sam poželela da je sviram i od tad je električna gitara počela da se uvlači u pesme. Kad sam pravila spisak gitarista za koje sam smatrala da bi mogli da odsviraju električnu gitaru na albumu, dodala sam pet, šest imena, ali i sebe na kraju spiska. Nekoliko dana sam razmišljal­a na tu temu i odlučila da postavim taj cilj da i tu napredujem i da napravim i odsviram sve gitarske deonice, akustične i električne, na albumu. Koji god da je rezultat, znala sam da će me negde odvesti, a važno nam je bilo da prenesemo zvuk sa bine na ploču, ali i da zvuk sa ploče bude naš zvuk na bini, pa je ta odluka vezana i za taj naš bendovski princip.

Ģta je bila glavna inspiracij­a za ovaj album?

- Kad su u pitanju tekstovi, inspiracij­e su dolazile iz raznih iskustava, neke pesme su napisane kad sam radila u keteringu u Njujorku (Ice cream, Stay with me). “Take my hand” je nastala u saradnji sa Igorom Simićem jer me zvao da uradimo dve numere sa kompilacij­u igrice “Golfclub: Wasteland”. Poslao mi je prvu verziju teksta, pa smo je zajedno pretočili u pesmu, i postoje dve verzije te pesme, jedna u produkciji Shaneja Berryja, druga u našoj. Muzički je najveća inspiracij­a naša hemija unutar benda i ljubav prema muzici i to što volimo da sviramo zajedno.

Tvoje pesme inače karakteriš­e autobiogra­iski pečat. Koliko je teško ogoliti se pred svetom i prepoznaje li publika tu iskrenost?

- Naša publika se uopšte ne boji da taj utisak podeli sa nama i to je nešto što nama mnogo znači. Iskrenost, emocija, ogoljenost - upravo je i to nešto što čini suštinu ovog benda i zato i nastavljam­o da sviramo zajedno ali i rekla bih da se trudimo da čuvamo to. Meni je lično to mnogo važno i veoma mi je drago kad publika to prepozna.

Koliko je amerikana i indi rok muzika danas popularna na domaćoj i regionalno­j sceni?

- Čini mi se da je u proteklih nekoliko godina publika upoznala veći broj bendova, kantautork­i i kantautora i da se svako malo pojavljuju nova imena na sceni. Rekla bih da ima i dosta svirki, kako u Beogradu tako i u regionu i da izlazi dosta novog materijala. Ne znam da li mogu sa slobodom da kažem da je i publika nešto šira nego pre, ali mogu sasvim sigurno da kažem da svi muzičari i muzičarke pronalaze svoju publiku i svojim radom dobijaju veću popularnos­t. Na medijima, agentima, bukerima, festivalim­a je da takođe pruže veći prostor upravo za ovaj deo muzičke scene jer mi se čini da indi rok domaća i regionalna scena i te kako ima šta da ponudi široj publici i da će se prepoznati vrednost i da će svako pronaći nešto za sebe, samo da se trudimo da je učinimo još vidljivijo­m. Od januara 2019. godine vodim i platformu Sofar Sounds Belgrade - to je globalna volontersk­a platforma putujućih tajnih intimnih koncerata. Drago mi je da kažem da je interes veliki i da beogradska publika vrlo rado dolazi da čuje koncerte iako uopšte ne zna ko će svirati. Uvek sviraju po tri izvođača i to je sjajna platforma kako za afirmisane tako i potpuno nova imena da se sretnu sa novom publikom, ali i odsviraju koncerte u potpuno intimnim okolnostim­a.

Možeš li se potpuno posvetiti muzici, da li od nje može da se živi?

- Ja jesam posvećena muzici ali ta reč “potpuno” je velika privilegij­a koja se retko dostiže. Važno mi je bilo da u nekom periodu odvojim više vremena za muziku i da sam sebi omogućila da sednem u auto i putujem po regionu i Evropi svirajući akustične koncerte, da sam imala i to iskustvo. Sve vreme sam mo

Kad su u pitanju tekstovi, inspiracij­e su dolazile iz raznih iskustava, neke pesme su napisane kad sam radila u keteringu u Njujorku

rala da razmišljam o dodatnim poslovima i iz moje perspektiv­e je potpuno jasno da mora da se radi više stvari da bih mogla da uživam u muzici, ali i da bih mogla da joj se posvetim. Sigurna sam da neko i može da živi od muzike ali je u to uloženo jako mnogo vremena, truda i retki su pojedinci koji mogu da žive od jednog benda ili jednog projekta. Za mene je ovaj naš bend taj važan muzički projekat i želim da sa svojim bendom ostvarimo kontinuite­t i nastavimo da pravimo i sviramo muziku zajedno. Takođe, rado ulazim u pozorišne projekte, filmove i saradnje, pa sam ove godine imala prilike da uradim muziku za predstavu “Kiri i Klodel” po tekstu Monje Jović u režiji Ivana Jovića u Lazarevačk­om pozorištu.

8 jegnop Seriogu si owišla u 1jujork .oja je najveća lekcija koju nosiš i] $Perike"

- Njujork je bio odličan trening. Ustajala sam u četiri ujutru, išla autobusom do (veganske) pekare, tovarila peciva, vozila kombi od Bruklina do Menhetna, postavljal­a štand na ulici i narednih osam sati na 40 stepeni i ludački visokom procentu vlažnosti vazduha prodavala veganska peciva. Pokušavala sam da dobijem posao u muzeju sladoleda (jasno je koliko je to zvučalo privlačnij­im od ovog posla koji sam imala), ali nisam bila dovoljno entuzijast­ična povodom sladoleda na online razgovoru za posao, pa sam ipak nastavila da prodajem mafine i tako je jednog popodneva nastala pesma “Ice cream” koja se nalazi na albumu. Odlično je bilo sebe ubaciti u taj “mode” opstanka i borbe u jednoj potpuno stranoj i divljvoj sredini, pa vas još na sve to izujedaju stenice, a vi imate alergijsku reakciju, ali nikako niste u prilici da odete kod lekara. S druge strane, uspela sam da odem ne neke “open majkove” i vidim kako izgleda ta neka scena, odsviram nekoliko koncerata. Lekcija je bila da moram da nastavim da radim na svim poljima kad je u pitanju muzika.

 ??  ??
 ??  ?? Indi rok domaća i regionalna scena i te kako ima šta da ponudi široj publici
Indi rok domaća i regionalna scena i te kako ima šta da ponudi široj publici

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia