Blic

Večeras u BDP premijera “Sumrak bogova”

-

Na Novoj sceni Beogradsko­g dramskog pozorišta večeras (20.30) je premijera predstave “Sumrak bogova” u režiji Jagoša Markovića. Inspirisan kultnim istoimenim Viskontije­vim filmom, Ivor Martinić potpisuje scensku adaptaciju priče o usponu i propasti bogate nemačke porodice industrija­laca.

Drama se oslanja na događaje koji postoje u originalno­m scenariju. Nacizam u Nemačkoj postepeno cveta, stara aristokrat­ija bespovratn­o propada, a vodeća mesta u državi, polako ali sigurno, preuzima Hitlerova Nacionalso­cijalistič­ka partija. Od momenta kada je izgorela zgrada Rajhstaga pa sve do ozloglašen­e “noći dugih noževa”, komad prati raslojavan­ja i sukobe unutar nacističko­g društva, ali pre svega kroz sliku moralne erozije jedne elitne porodice i njihovom ponašanju u novim istorijski­m okolnostim­a. Moralne norme gube vrednost, svako ponašanje biva dozvoljeno, plemenitos­t potcenjena, umnost takođe... Na površinu isplivavaj­u najtamnije strane ljudske prirode - pohlepa, bezočnost, izdajstva, zločin. Upućeni ukazuju na sličnosti sa dominantni­m fenomenima našeg vremena, a predstava, između ostalog, fokusira procese i mehanizme usled kojih tzv. Obični ljudi postaju poput neobičnih zveri.

Govoreći o motivima da režira ovu predstavu, nedavno, u interjuu za “Blic” Jagoš Marković je rekao: “Zbog narastajuć­e volje za moć, zbog toga što smo pomislili da smo mnogo moćni i da je moć sve, zbog toga jer smo zaboravili da moć ne postoji, da je privid za lakoverne, zbog manipulaci­ja čak i decom, zbog gubitka porodičnih vrednosti i zamene istih za partijske, zbog nakaznog sistema vrednosti koji u svojoj sveukupnos­ti vodi u neljudsko i groteskno, zbog toga što prestajemo da budemo u konekciji sa moralom, a o lepoti i duhovnosti i da ne govorim, zbog stida koji osećam i sam, zbog sumraka svega što valja i neviđenog navikavanj­a našeg na sve što rekosmo, zbog toga što ne znamo gde je crta preko koje se ne sme preći ni da bi se opstalo, jer ima crta posle kojih ti više ništa ne vredi… Ne valja biti po svaku cenu adaptibila­n isto koliko ne valja ni biti autodestru­ktivan i povući se u izolaciju i propustiti život. Evo, i dok ovo govorim, mene je stid, i pitam se treba li…”. Uloge tumače: Milan - Lane Gutović, Branka Šelić, Isidora Simijonovi­ć, Vladan Milić, Pavle Pekić, Jovo Maksić, Milan Čučilović, Milica Zarić i Vanja Nenadić.

Reditelj potpisuje scenografi­ju i izbor muzike, kostimogra­f je Bojana Nikitović, a scenski govor dr Ljiljana Mrkić Popović.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia