Blic

Ang Li, slavni reditelj Filmovi imaju smisla, život nema

- Prevela Miona Kovačević

Ako vidim nekog da nosi istu majicu kao ja, ja popi*dim, a kamoli da vidim svog klona! Zamislite kako bih tek tada poludeo, da sretnem nekog ko je pljunuti ja, izjavio je oskarovac Ang Li čiji akcioni triler “Blizanac” od 10. oktobra stiže u domaće bioskope.

Slavni reditelj je u kinematogr­afiji postigao sve što se može postići – ostvario je komercijal­ni uspeh, osvajao Oskare... pa se nameće pitanje šta ga motiviše da i dalje gura napred.

- Nemam neku listu šta sve moram da uradim pre nego što odem u penziju. Jednostavn­o, volim da snimam i uvek ima toliko stvari koje još treba da naučim. Znatiželja­n sam. To je jače od mene. Ako znam šta treba da radim, onda baš i nisam toliko zaintereso­van. Ne znam šta to govori o mojoj psihologij­i. Pokušavam da se ne udubljujem previše u analizu. Sa te psihološke tačke gledište, ako znam kako nešto treba da uradim, imam osećaj da će se desiti nešto stvarno loše - kaže Ang Li.

On otkriva da je jedino u filmu oduvek bio radoznao.

- Na primer, ajfon koristim samo da obavljam pozive i to je to. Ali u filmskom stvaralašt­vu na taj način se povezujem sa životom, tako otkrivam svet i sebe samog. Više verujem filmovima nego životu. Filmovi imaju smisla. Život nema. Kada gledam kroz vizir, svet mi je jasniji. Više me privlači. Tako je oduvek bilo u mom odnosu sa životom, sa ljudima. Otkad sam prvi put video tu sliku, sve se promenilo. Život je bio vrlo konfuzan, a ja sam hteo da ga shvatim, da mu dam smisao. Da stvorim nešto lepo - priča poznati reditelj i otkriva šta ga je privuklo da snimi film “Blizanac”.

- Koncept: neko se bori sa mlađim sobom. Suština je u tome kakav odnos imaš sa sobom - da se ponovo rodiš, šta bi radio? I da li bi, u budućnosti, želeo da čuješ taj savet ili ne? Naravno, mi tu ideju predstavlj­amo u jednom akcionom filmu gde taj unturašnji konflikt vizuelizuj­emo kroz akciju a ne dramu. Uzeo sam žanrovski film i pokušavam da pronađem svoj način za korišćenje te nove 3D estetike. Mislim da ne poznajemo dovoljno dobro dimenziona­lnu kinematogr­afiju. Nismo čak ni zagrebali ispod površine. Pravili smo 3D filmove u prošlosti kao da su dvodimenzi­onalni, ravni. Korak po korak, počev od “Pijevog života”, ja upoznajem novi svet. Radovao sam se snimanju “Blizanca” jer sam jedva čekao da pronađem novu estetiku, novu lepotu, nov način rasvete i glume, da uronim u novi svet i otkrivam ga. Bilo je vrlo uzbudljivo, a glumci su bili izvrsni - otkriva Li.

Na pitanje šta bi rekao sebi kao 23-godišnjaku da može da ga sretne, reditelj je vrlo odsečan.

- Rekao bih mu da od*ebe! Ne bih voleo da ga sretnem. Ako vidim nekog da nosi istu majicu kao ja, ja popi*dim, a kamoli da vidim svog klona! Zamislite kako bih tek tada poludeo da sretnem nekog ko je pljunuti ja! Ne bih hteo da imam ništa s njim. Mislim da u životu, kao i u poslu, ne bi trebalo da se kajemo ni oko čega. Svako radi najbolje što može. To je život. Šta je bilo, bilo je. Mislim da je važno da živite u sadašnjost­i. Bilo da ste taj trenutak iskoristil­i na najbolji mogući način ili ne, to je vaš put. I mislim da je to poruka ovog filma: ostavi momka na miru. On je okej, ti si okej. Nemoj da misliš da ti nisi dobar. Pusti to. Ne budi strog prema sebi. Svi mi imamo tu potrebu da mrzimo sami sebe, što je najčešće prerušeno narcizmom, svi mislimo da imamo poneku manu. Ali ovaj film poručuje: “Sve je u redu. Na kraju dana, sve je u redu. Ti si u redu.” To želim da kažem i sebi - zaključuje Ang Li. U filmu “Blizanac” Henri Brogan je elitni ubica, koji iznenada postaje meta i koga proganja misteriozn­i, mladi operativac koji naizgled može predvideti svaki njegov potez. Igraju: Vil Smit, Meri Elizabet Vinsted, Klajv Oven i Benedikt Vong...

 ??  ?? Ang Li je koristio jedinstven­e efekte snimajući film ૅBlizanac”
Ang Li je koristio jedinstven­e efekte snimajući film ૅBlizanac”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia