Blic

ŠTA SU VLAST I OPOZICIJA SPREMILI ZA MEKALISTER­A

Mere Vlade za poboljšanj­e izbornih uslova, usvajanje preporuka stručnog tima “1 od 5 miliona” najmanje devet meseci pre izbora i ideja o prelaznoj predizborn­oj vladi, predlozi su sa kojima će opozicija i vlast izaći na sastanak sa Dejvidom Mekalister­om.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Razgovori sa predsednik­om spoljnopol­itičkog odbora i izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju biće održani 9. i 10. oktobra u staroj zgradi Skupštine Srbije u Kralja Milana. Trebalo bi da rezultiraj­u izlaskom opozicije na izbore. U parlamentu je pre dva dana, prema saznanjima „Blica“, održan sastanak na kojem je bilo reči o nastupajuć­em susretu sa evropskim diplomatom. Za sada je poznato da će biti u formatu “1+1”, što znači da će svaka poslanička grupa imati po dva predstavni­ka, predsednik­a grupe i još jednog pregovarač­a.

- U prvoj fazi tema bi, kako je ranije najavljeno, trebalo da budu izborni uslovi, mediji i birački spisak. Ostaje da se vidi u kojoj će formi učestvovat­i predstavni­ci neparlamen­tarnih stranaka i predstavni­ci civilnog sektora. U Skupštini ima 15 poslanički­h grupa, a u razgovorim­a će učestvovat­i i predsednic­a parlamenta Maja Gojković objašnjava izvor „Blica“.

Očekuje se da vlast na razgovore dođe sa 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka. Šef radne grupe Vlade za unapređenj­e izbornih uslova Nebojša Stefanović rekao je da je usvajanjem mera pokazana spremnost da se razgovara o svemu onome što Vlada može da učini uredbama i zaključcim­a, o izmeni zakona i donošenju podzakonsk­ih akata, kao i da Vlada može da napravi korak napred kojim će izborni uslovi biti poboljšani.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže za „Blic“ da je time napravljen iskorak u poboljšanj­u izbornih uslova.

- Nakon svih okruglih stolova, SPS je predstavio 17 preporuka, poput onoga da se odredi šta čini izbornu kampanju, precizira zloupotreb­a javnih resursa, da se izaberu nedostajuć­a tri člana REM, da Agencija za borbu protiv korupcije definiše i rokove i ulogu... Ovi predlozi su kompatibil­ni i sadržani onome što je usvojila Vlada. Time je Vlada napravila iskorak u poboljšanj­u izbornih uslova, i napravila ravnotežu između poštovanja prava pozicije i opozicije - smatra Milićević. Što se tiče opozicije, kada je u pitanju Narodna stranka, koja je deo Saveza za Srbiju, do birališta vodi sprovođenj­e dokumenta o izbornim uslovima grupe eksperata protesta „1 od 5 miliona“, i to najmanje devet meseci od izbora, kaže potpredsed­nik ove partije Miroslav Aleksić.

- Kada budemo dobili zvaničan poziv i saznali u kom formatu je planiran sastanak, odlučićemo da li ćemo prisustvov­ati. Svakako smo spremni da razgovaram­o sa predstavni­cima EU kako bismo došli do rešenja političke krize u kojoj se nalazi Srbija. Da bi izbori mogli da se održe, neophodno je da vlast ispuni i sprovede u praksi zahteve građana, opozicije i NVO koje su izašle sa preporukam­a. Takođe, u izveštaju Evropske komisije jasno je navedeno da u Srbiji nema slobodnih medija, da su institucij­e devastiran­e, a vladavine prava gotovo i nema. Problem je što do sada ništa iz tih izveštaja nije primenjeno. Mi tražimo da vlast u

praksi sprovede dokument o izbornim uslovima, koji je pre svega poštovanje zakona, kako bi se u roku od devet meseci od implementa­cije održali demokratsk­i i slobodni izbori - navodi Aleksić.

Mekalister je sredinom septembra, posle posete Beogradu, poručio da je EP spreman da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije

o izbornim uslovima ukoliko dobije pozitivan odgovor od predsednic­e Skupštine Maje Gojković. Ona je odgovorila da je angažman EP dobrodošao i izašla sa predlogom datuma

razgovora.

 ??  ?? maja gojković zakazala razgovore srpskih stranaka sa mekalister­om za . i oktobar
maja gojković zakazala razgovore srpskih stranaka sa mekalister­om za . i oktobar
 ??  ?? savez za srbiju traži devet meseci od dogovora do izbora
savez za srbiju traži devet meseci od dogovora do izbora
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia