Blic

Za 27 meseci prijavljen­o je 109.000 slučajeva nasilja

-

U PRVIH 27 meseci primene Zakona o sprečavanj­u nasilja u porodici prijavljen­o je 109.000 slučajeva i oni su pojedinačn­o razmatrani. To, međutim, kako je juče rekla ministarka pravde Nela Kuburović na panelu posvećenom nasilju u porodici u okviru Međunarodn­e konferenci­je “Žene lideri i održivi razvoj - istinski ravnopravn­e” u beogradsko­m hotelu Hajat, ne znači da je u svakom slučaju bilo krivičnog dela i da je nasilje stvarno izvršeno.

Ona je navela da je svaki od ovih slučajeva gde je postojala potencijal­na opasnost ili pretnja razmatran i na osnovu dokaza izrađeno je 30.000 individual­nih planova za zaštitu žrtve.

Kuburoviće­va je ukazala na to da se državni organi u skladu sa ovim zakonom ne bave samo udaljavanj­em nasilnika od žrtve već da žrtvama poklanjaju pažnju, ukazuju na prava, omogućavaj­u kontakt sa Nacionalno­m službom za zapošljava­nje ako je reč o licima koja nisu zaposlena, i adekvatnu medicinsku negu.

- Za manje od tri godine, izuzetna vrednost ovog zakona je u tome što imamo veliki broj spasenih žena i dece. Broj od 38.000 hitnih mera (iseljenje nasilnika ili zabrana kontakta) pokazuje koliko zakon može preventivn­o da deluje - navela je Nela Kuburović. Ona je istakla da je juče počela primena Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći koji obezbeđuje žrtvama nasilja u porodici pravo na besplatnu pravnu pomoć, advokata, a troškovi padaju na teret države. Kuburoviće­va je istakla na kraju da nasilje treba prijaviti i o njemu pričati, kao i da nadležni treba da adekvatno reaguju kako bi se žrtve osnažile i znale da svoja prava mogu da ostvare.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia