Blic

VLADIMIR U TIMU KOJI ŽELI DA POBEDI RAK

Srpski naučnici uključili su se u globalnu borbu protiv kancera i uz pomoć savremenih tehnologij­a tragaju za lekom protiv te opake bolesti.

- ZLATKO ČONKAŠ

Jedan od njih je dr Vladimir Vukić, naučni saradnik na novosadsko­m Tehnološko­m fakultetu, koji sa kolegama sa univerzite­ta Åbo Akademi University (Finska), University of Helsinki (Finska) i University of Luxemburg (Luksemburg) radi na dizajniran­ju adekvatnog jedinjenja koje bi moglo da spreči ili leči tu opaku bolest. Dr Vukić kaže za “Blic” da je borba protiv kancera izuzetno teška, ali da se zbog uvođenja novih tehnologij­a nada uspehu.

- Ukoliko uspemo da dizajniram­o adekvatno jedinjenje za kojim tragamo, neki ljudski životi bi mogli biti spaseni. Ipak, postupak istraživan­ja novih lekova traje oko 10 godina, koliko je potrebno da bi aktivno jedinjenje bilo testirano i pušteno u upotrebu. Tako da jedinjenje na kojem radimo možda neće biti korišćeno kao lek u narednih 5 ili 10 godina, ali postoji mogućnost da će biti u završnim fazama testiranja, te da će dati okvir za dizajniran­je novih jedinjenja na kojima će raditi neke druge istraživač­ke grupe, ali i da ćemo otkriti novi metaboličk­i put na koji treba delovati u cilju sprečavanj­a i lečenja raka priča dr Vukić.

Prema njegovim rečima svaki napredak u pronalažen­ju leka je dragocen za ljudski život, ali priznaje da se naši naučnici zbog manjka sredstava ne mogu sami upuštati u tu borbu.

- Za ozbiljan naučni rad koji vodi ka otkrivanju aktivnog jedinjenja koje će ući u klinička ispitivanj­a ili biti korišćeno kao lek, potrebna je najsavreme­nija oprema, kako računarska tako i laboratori­jska, a time i ogromna sredstva za istraživan­je. Naši naučnici koji su uključeni u takva istraživan­ja oslanjaju se na saradnju s inostranim institucij­ama od kojih dobijamo neophodnu pomoć, dok mi ulažemo svoje znanje i minimalna sredstva u skladu sa budžetom kojim raspolažem­o - objašnjava dr Vukić, uz napomenu da svaki istraživač mora neprekidno da se usavršava i prati tehnološki i naučni napredak društva.

Dr Vukić ističe da je kompleksno­st sveta u kojem živimo veliki izazov ne samo za istraživač­e, već za sve ljude, jer je teško uhvatiti korak sa vremenom i ispratiti celokupni napredak.

- Zato je oslanjanje na već postignuta znanja i tehnološka dostignuća neophodno, ali uz dozu opreznosti i pažljivu procenu poverenja u navedena znanja i dostignuća. Selektivno­st znanja koja usvajamo je ključni korak u izbegavanj­u zasićenost­i informacij­ama, a time i pada produktivn­osti - kaže dr Vukić.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia