Blic

VEĆINA GRAĐANA KOSOVA PROTIV TAKSA

- MARKO TAŠKOVIĆ

Političke stranke koje se pred nedeljne izbore na Kosovu i Metohiji zalažu za ukidanje taksa od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, prema poslednjim istraživan­jima, imaju zajedno oko 80 odsto podrške. To znači da je većina građana južne pokrajine za normalizac­iju odnosa Beograda i Prištine.

Jedini koji se zalažu za ostanak taksa, koalicija AAK Ramuša Haradinaja i PSD Špenda Ahmetija, imaju samo 13 odsto podrške. Izborna kampanja na KIM možda je pomirljivi­ja nego ikada pošto je većini političkih lidera jasno da dosadašnja politika taksa, koju je sprovodila vlada sa Haradinaje­m na čelu, nije donela priznanje nezavisnos­ti Kosova od strane Beograda, niti je naišla na razumevanj­e najvećih međunarodn­ih činilaca. Zato praktično sve stranke propagiraj­u potpuni zaokret.

Direktor Instituta za afirmaciju međuetničk­ih odnosa Fatmir Šeholi ističe za “Blic” da je kampanja albanskih političkih stranaka korektna i značajna za budućnost Kosova.

- To je važno s obzirom na to da se Kosovo nalazi u ne baš najboljoj poziciji u međunarodn­im krugovima, prvenstven­o zbog stagniranj­a dialoga između Kosova i Srbije. U tom smislu sve političke partije i koalicije izuzev koalicije Haradinaj-ahmeti su za nastavak dijaloga i suspenziju takse. Lično smatram da ko god bude premijer Kosova već u startu će suspendova­ti takse i nastaviće se dijalog. Izuzetno je značajno da se nastavi dijalog, ne samo za Kosovo nego i za Srbiju, kako bi uhvatili korak ka učlanjenju u EU - naglašava Šeholi.

Najviše šansi da formiraju novu vlast u Prištini daje se partiji Ise Mustafe (DSK) i Samooprede­ljenju Aljbina Kurtija, koji su razgovaral­i i o predizborn­oj koaliciji. Za nastavak dijaloga nije značajno samo da se ukinu takse, već i ko će biti deo nove vlasti u Prištini, smatra naš sagovornik.

- Hipotetičk­i, ako partija Ise Mustafe bude u koaliciji sa Samooprede­ljenjem Kurtija, smatram da će biti veoma značajno da li će Srpska lista biti deo te vlade, jer u slučaju da Srpska lista

Haradinaj: Nema podele Kosova, nema Dodik republike, sa taksama od sto odsto do priznanja

ne bude deo te vlade onda se otvara lanac problema u sprovođenj­u svega onoga o čemu se dogovaralo i o čemu će se dogovarati u Briselu. Jednostavn­o, bez Srpske liste ne vidim mogućnost sprovođenj­a onoga što bi se dogovorili u Briselu Beograd i Priština. Ako eventualno koalicija Ise Mustafe i Aljbina Kurtija eksperimen­tiše da u vladu uvede Srbe koji nemaju podršku srpskog naroda, samo će još više otežavati proces sprovođenj­a onoga što će se dogovoriti u Briselu - kaže Šeholi.

Politički analitičar Aljbinot Maljoku podvlači za “Blic” da, zapravo, nijedna

stranka nema konkretan predlog kako da se postupi sa taksom.

- Samo pokret Samooprede­ljenje tvrdi da će pretvoriti taksu u potpuni reciprocit­et sa Srbijom. Ostale stranke samo kažu da vlada koja dođe posle 6. oktrobra ima nametljiv prioritet da skine taksu, ali niko ne kaže konkretno da će je skinuti niti to predstavlj­a kao obećanje. Na Kosovu znaju svi da je dijalog prvi nametljivi prioritet buduće vlade - kaže Maljoku.

Direktor Centra za regionaliz­am Aleksandar Popov primećuje da se nijedna stranka osim Haradinaje­ve ne zalaže za nastavak politike takse.

- Ipak, mnogi lideri šalju poruku da su spremni da ukinu tarifu, ali uz uslov. Tako je Vjosa Osmani, kandidatki­nja za premijera iz redova DSK-A Ise Mustafe, tvrdila da će ukinuti takse ako s druge strane dobije informacij­e o 1.700 nestalih Albanaca na Kosovu. Međutim, svi moraju da vode računa i o stavu SAD-A čiji je uticaj u Prištini dominantan. SAD je protiv takse i za nastavak dijaloga i zato su poslali Metjua Palmera na Balkan kako bi rešio kosovski problem i stabilizov­ao BIH - naglašava Popov.

 ??  ?? izborna kampanja na kim možda je pomirljivi­ja nego ikada, pošto je većini političkih lidera jasno da dosadašnja politika taksa koju je sprovodila vlada sa haradinaje­m na Čelu nema podršku ni rezultate
izborna kampanja na kim možda je pomirljivi­ja nego ikada, pošto je većini političkih lidera jasno da dosadašnja politika taksa koju je sprovodila vlada sa haradinaje­m na Čelu nema podršku ni rezultate
 ??  ?? većina na kosovu za normalizac­iju odnosa beograda i prištine
većina na kosovu za normalizac­iju odnosa beograda i prištine
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia