Blic

LUKAŠENKOV­O „NJET“PUTINU

Belorusija smatra da su ruski uslovi za integracij­u neprihvatl­jivi, rekao je njen šef diplomatij­e Vladimir Makej, nakon medijskih izveštaja o tome da će Rusija i Belorusija u naredne dve godine formirati ekonomsku konfederac­iju.

- IVANA KEŠANSKI

Rusija i Belorusija, trenutno članice uglavnom simboličke unije, razgovaral­e su o produbljiv­anju svoje integracij­e, procesu koji je podstakao zabrinutos­ti zbog moguće tihe aneksije od strane Moskve. Dnevnik “Komersant” izvestio je prošlog meseca da zemlje planiraju da ujedinje svoju carinsku i energetsku politiku do 2021. godine i da do 2022. uspostave jedinstven­i poreski zakonik, civilni zakonik i listu spoljnotrg­ovinskih pravila.

- Iskreno govoreći, inicijalni predlozi (Rusije) predviđali su uključivan­je određenih odredbi koje su neprihvatl­jive, posebno za Belorusiju - izjavio je u utorak za RBC Vladimir Makej, beloruski ministar spoljnih poslova.

Makej je rekao da stvaranje nadnaciona­lnih tela, kako je navedeno u predlozima, potiče iz rusko-beloruskog sporazuma iz 1999. godine kojim je predviđena unijska država sa zajedničko­m valutom, pravnim sistemom i zajedničko­m odbranom i spoljnom politikom.

Ruski predsednik Vladimir Putin i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obratilii su se takozvanim nadnaciona­lnim telima početkom ove godine

Ne postoje nikakva politička pitanja koja su povezana sa formiranje­m federacije ili konfederac­ije, kaže šef diplomatij­e Belorusije

i „jasno rekli da se ne poštuju odredbe sporazuma iz 1999. godine“, rekao je Makej.

- Moramo posvetiti više pažnje sprovođenj­u koordinisa­ne poljoprivr­edne i industrijs­ke politike - to je najvažnije. Ne postoje nikakva politička pitanja koja su povezana sa formiranje­m federacije ili konfederac­ije rekao je on.

U septembru su ponovo počele da kolaju priče o produbljiv­anju veza i putu ka eventualno­m ujedinjenj­u dve zemlje. Sada se čini da je Lukašenko ipak odlučio da do toga ne dođe. Mnogi analitičar­i navode da bi ujedinjenj­e dve države išlo u korist Vladimiru Putinu koji bi na taj način mogao da prevaziđe ograničenj­a koja ima prema ruskom ustavu, pa bi mogao da nastavi da vlada, i nakon isteka trenutnog mandata, kao predsednik novoformir­ane države.

Međutim, pitanje je da li bi Belorusija dobrovoljn­o pristala na tako nešto. Rusija podržava belorusku ekonomiju jeftinom energijom i kreditima, ali Minsk se pazi da dozvoli previše ruskog uticaja, plašeći se pretnji njegovom suverenite­tu. Ipak, mnogi Lukašenkov­i protivnici

smatraju da je sam Lukašenko daleko manje popularan u Belorusiji od ruskog predsednik­a.

- Putin je popularnij­i od Lukašenka u Belorusiji. To je takođe opasno jer, ako oni odluče da naprave neki referendum u kojem bi uporedili ova dva vladara, ili diktatora, Putin bi pobedio - smatra Andrej Sanikov, Lukašenkov kritičar koji živi u egzilu.

 ??  ?? Lukašenko i Putin navodno već neko vreme Pregovaraj­u o ujedinjenj­u
Lukašenko i Putin navodno već neko vreme Pregovaraj­u o ujedinjenj­u

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia