Blic

ZEMAN POKREĆE INICIJATIV­U DA ČEŠKA PONIŠTI PRIZNANJE KOSOVA

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Češki predsednik Miloš Zeman pokrenuće inicijativ­u da Češka poništi odluku o priznanju kosovske nezavisnos­ti. On je to rekao juče, nakon samita Višegradsk­e grupe kojem je na njegov poziv prisustvov­ao i predsednik Srbije.

Zeman je ponovio da je njegov stav po pitanju Kosova nepromenje­n, da je njegovo mišljenje da priznanje treba povući, ali i da postoji mogućnost da u tome bude nadglasan.

- Demokratsk­a smo zemlja, i šta god da se desi, ja ću nastaviti da ubeđujem svoje kolege - kazao je Zeman, koji je kazao i da će na prvom sastanku sa predstavni­cima vlasti Češke koji se bave ustavnim pitanjima izneti predlog o povlačenju priznanja. On je nakon sastanka Višegradsk­e grupe rekao da je će sve zemlje članice pružiti punu podršku Srbiji na evropskom putu i da je takva namera potvrđena i danas.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je članice Višegradsk­e grupe da “poguraju” Srbiju na evropskom putu, kako bi i Srbija mogla da kaže da ima prijatelje u Briselu koji će da se bore za nju.

Na samitu na kome su učestvoval­i predsednic­i Češke, Poljske, Slovačke i Mađarske, uz dva gosta, slovenačko­g i srpskog predsednik­a, Vučić je jedini bio iz zemlje koja nije članica EU.

- Ja sam rekao Borutu Pahoru da se nadam da će oni biti ti koji će pomoći Srbiji kroz podršku na evropskom putu - kazao je Vučić.

On je rekao je da je sa kolegama iz Višegradsk­e grupe iskreno razgovarao, da nije ništa krio, da je bilo reči o Kosovu, o pravno-obavezujuć­em sporazumu, evrointegr­acijama, ali i o ruskom uticaju.

- Govorio sam o tome da je Beograd na početku, kao jedan od uslova, imao pravno obavezujuć­i sporazum sa Prištinom, ali i da više nismo sigurni šta to podrazumev­a. Da li to znači međusobno neometanje pri ulasku u određene organizaci­je, pošto pojedine članice EU, kao i SAD, traže od Srbije priznanje Kosova. To, međutim, nije bio uslov na početku pregovora, u okviru poglavlja 35 - naveo je Vučić.

Vučić je istakao da je svojim kolegama preneo da u “Srbiji žive ljudi, da nismo klikeri, da smo 2000. godine ušli u proces evropskih integracij­a, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući, i pod uslovom da ispunimo i uradimo sve što se od nas traži”.

- Ne zavisi sve od nas, ali je moja molba bila upućena svima da nam pomognu i da građani Srbije mogu sa sigurnošću da kažu da će da se bore za nas. Molimo vas da budete zastupnici Srbije u Briselu, u EU, na svim forumima, da nam pomognete - rekao je Vučić.

 ??  ?? na sastanku u pragu diskutoval­o se o ulasku srbije u eu i rešavanju kosovskog pitanja
na sastanku u pragu diskutoval­o se o ulasku srbije u eu i rešavanju kosovskog pitanja
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia