Blic

ZEMAN ĆE NA PRVOM SASTANKU SA PREDSTAVNI­CIMA VLASTI ČEŠKE KOJI SE BAVE USTAVNIM PITANJIMA IZNETI PREDLOG O POVLAČENJU PRIZNANJA

-

Vučić je svojim kolegama preneo da u „Srbiji žive ljudi, da smo 2000. ušli u evropske integracij­e, da su vlasti govorile da će 2007. biti završen proces, a da danas ne možemo sa sigurnošću da kažemo ni da ćemo 2025. godine ući“ Moj stav po pitanju Kosova je nepromenje­n, mislim da prizanje treba povući, i šta god da se desi, ja ću u to nastaviti da ubeđujem svoje kolege Miloš Zeman, predsednik Češke

On je kazao da Srbija na članice V4 danas gleda onako kako su te zemlje svojevreme­no gledale na velike i uspešnije zemlje, istakavši da se nada da će i Srbija jednog dana pripadati tom klubu.

- Ono što mi hoćemo da znamo, da nam EU kaže, da li ćemo, ako ispunimo ono što od nas traže, moći da budemo članica EU do 2025. godine. Tako ste nam rekli pre dve godine. Samo nam kažite, da znamo, da računamo kakva nam je budućnost jer ne može da se pravi računica samo za godinu dana unapred. Mi to moramo da znamo, nadamo se mnogo tome i nadamo se pomoći Višegradsk­e grupe u tome - istakao je Vučić.

On je kazao i da je svestan toga da se svi bore za svoje interese, svojih zemalja i građana, “ali postojale su zemlje koje su svaku od vas gurale”.

Vučić je rekao da “smo se mi radovali izboru Lasla Tročanjija za komesara EU za proširenje i nadamo se da će se izbor drugog kandidata iz Mađarske i desiti”. Kazao je i da je Srbiji potrebno da neko pred evropskim predstavni­cima otvoreno govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu.

- Ako smem to da definišem u jednoj rečenici, a da se niko u Evropi ne naljuti, nama je potrebno da neko otvoreno pred svim evropskim predstavni­cima govori o Srbiji i Zapadnom Balkanu, a ne samo kad se međusobno sretnemo. Zato sam siguran, poznajući rukovodstv­o Mađarske, da će oni to da rade, a zadovoljan sam što mi se čini da tome možemo da se nadamo i od Višegradsk­e grupe - rekao je Vučić.

Predsednik je primetio da bi Srbija bila na značajnije višem nivou da je dobila novac, kao neke druge države.

- Da smo dobili 10 milijardi evra ili više podrške, značajno bi bili na većem nivou. Mi ne tražimo milostinju, već samo poštovanje - rekao je on.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia