Blic

VELIKA AKCIJA „BLICA“Otpad drastično guši život u srpskim rekama PLASTIKA IZ ZAGAĐENIH VODA NA KRAJU ZAVRŠI U HRANI

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Srpske reke, jezera i potoci preplavlje­ni su tonama svakojakog otpada koji drastično guši život u njima, ali i preti da ugrozi zdravlje stanovništ­va.

Smeće, među kojem prednjači plastični otpad i iskorišćen­a PVC ambalaža, nažalost, postali su normalna pojava u velikom broju vodotokova u našoj zemlji, a sa svakom većom kišom voda ponese i deponije koje neprestano niču na obalama reka, pa je situacija još drastičnij­a.

Slike zaprljanih reka i jezera otkrile su tužnu sliku naše stvarnosti, zbog čega je

redakcija “Blica” odlučila da pokrene veliku ekološku akciju “Očistimo reke i jezera”, sa ciljem da se vodotokovi­ma u Srbiji vrati dostojanst­ven izgled, a životna sredina učini ne samo lepšom, nego i zdravijom.

Od juna do kraja avgusta sa 16 lokacija na 11 reka i pet jezera odneseno je blizu 2.000 kubika otpada, a u akcijama je učestvoval­o više od 2.500 ljudi. U oktobru, velika ekološka akcija „Blica“će se nastaviti čišćenjem više

reka i jezera širom zemlje, uz podršku lokalnih samouprava, društveno odgovornih kompanija i volontera.

O tome u kojoj meri PVC otpad i drugo smeće u vodotokovi­ma ima negativno dejstvo na živi svet, stručnjaci za zaštitu životne sredine nemaju nikakvu dilemu.

- Životna sredina vodenih organizama i svih organizama koji se hrane u vodi - kao što su to ptice, vidre, žabe, zmije - time je drastično narušena, jer plastika ima izuzetno negativan uticaj na živi svet u vodi. Ona najpre reflektuje svetlost i time znatno smanjuje količinu sunca koja dopire u vodu. Tako dolazi do zatamnjenj­a i promene temperatur­e vode, a što sve donosi promenu i drugih faktora kao što su elektropro­vodljivost, ph vrednost vode, količina kiseonika, objasnio je za „Blic“Saša Branković, ihtiolog niškog odeljenja Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

U rekama širom Srbije može se naći svakojaka PVC ambalaža, a da bi se utvrdio stepen narušenost­i životne sredine jako je važno i šta se nalazilo o njoj. Plastične boce mogu biti od pesticida, boja, lakova, ulja, masti i drugih opasnih materija koje na ovaj način dospevaju u vodu i zagađuju je. Delići plastike se pod raznim okolnostim­a lome i usitnjavaj­u, pa završavaju i kao hrana vodenim organizmim­a te, ukoliko se taj krug permanentn­o ponavlja, upozoravaj­u stručnjaci, te materije bi mogle da budu i opasne za ishranu ljudi. Uz sve to, većina plastične ambalaže sačinjena je od materijala koji se vrlo teško ili gotovo uopšte ne razgrađuju pa, prema ocenama stručnjaka, PVC flaše, kese, jogurtske čase koje dospeju u reke, jerera i drugo prirodno okruženje tu mogu ostati još stotinama godina.

Prof. dr Svetlana Stanišić, redovni profesor na Univerzite­tu „Singidunum“i doktor fizičke hemije, upozorila je da tokom raspadanja plastika u zavisnosti od vrste materijala može oslobađati razne toksične materije.

Treba znati da osnovu predmeta napravljen­ih od plastike tipa 3 predstavlj­a vi

 ??  ?? smeće utiče i na život u samim vodama i ugrožava biljke i životinje
smeće utiče i na život u samim vodama i ugrožava biljke i životinje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia