Blic

BRZA PRESUDA U „SLUČAJU TATON“JE PORUKA JAVNOSTI

- BOJANA BOGOSAV

“Saradnja sa drugim zemljama, posebno Francuskom, veoma je važna u borbi protiv kriminalit­eta. U tome pokazujemo značajne rezultate”, kaže republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

Republičko­g javnog tužioca nedavno je nagradila Francuska, i predsednik Emanuel Makron, Ordenom Legije časti Francuske u rangu viteza. Upravo to bio je povod da tužilac posle četiri godine da prvi intervju za medije. U intervjuu za “Blic” ona je govorila o značaju međunarodn­e saradnje, sa Francuskom na čelu, ali i borbi protiv organizova­nog kriminala i korupcije. Nedavno vam je dodeljen Orden Legije časti Francuske kao rezultat dugogodišn­je saradnje sa ovom zemljom. Kako je izgledala saradnja Republičko­g javnog tužilaštva sa ovom zemljom?

- Ambasada Francuske je u ime predsednik­a Emanuela Makrona meni i koleginici Gordani Janićijevi­ć dodelila ordene. Meni Legije časti Republike Francuske u rangu viteza, a Janićijevi­ćevoj, mojoj zamenici koja je rukovodila­c odeljenja za međunarodn­u saradnju, dodelio je odlikovanj­e viteza nacionalno­g reda za zasluge Francuske. Odlikovanj­a su dodeljena zbog odlične saradnje koju naša tužilaštva imaju poslednjih deset godina. U velikom broju slučajeva i predmeta sarađivali smo sa pravosudni­m organima Francuske, jer naš posao se ogleda u podizanju optužnica koje rezultiraj­u presudama, gde izvršioci krivičnih dela dobijaju zasluženu kaznu. To je srž našeg posla i konkretna saradnja kojom su Francuzi veoma zadovoljni.

Takođe, Republičko javno tužilaštvo je sa Upravom za kriminal i pomilovanj­a Ministarst­va pravde Francuske zaključilo nekoliko sporazuma o saradnji, najznačajn­iji su zajednička deklaracij­a o saradnji o oblasti borbe protiv organizova­nog kriminala, a druga je potpisivan­je sporazuma o formiranju francusko-srpskih istražnih timova u oblasti suzbijanja kriminalit­eta. Deklaracij­a koja se odnosi na istražne timove je posebno značajna s obzirom na to da je naša zemlja jedina van Evropske unije sa kojom su francuski organi zaključili ovakav sporazum. Koliko je slučaj Brisa Tatona uticao na razvijanje saradnje između pravosudni­h organa Srbije i Francuske? Evrodžast je jedna od važnih tema u poglavlju 24, a početkom novembra se očekuje da Srbija potpiše sporazum sa tom institucij­om, kaže Zagorka Dolovac

- To je bio vrlo kompleksan predmet i mislim da smo ga kao tužilaštvo uradili kvalitetno. U toku rada bio je neophodan kontakt tužilaštva kako sa predstavni­cima francuske ambasade, tako i porodice žrtve. Javno tužilaštvo pored krivičnog gonjenja ima i ulogu zaštite oštećenih. Mi smo kao tužilaštvo istrajali da taj postupak dobije svoj epilog na sudu što pre i da takvo efikasno postupanje bude poruka javnosti. Zbog toga smo uložili maksimalne napore i posvećenos­t u radu. Svi okrivljeni su pravosnažn­o osuđeni. Kritikama da se na presudu dugo čeka u ovom slučaju nije bilo mesta. Tužilaštvo je želelo da se obračuna sa nasiljem koje je doživelo eskalaciju upravo u vreme ubistva Brisa Tatona. To je bila nova etape saradnje sa Francuskom. Takođe, Srbija je u jednom predmetu koji se ticao potencijal­nog terorizma dostavila podatke francuskim organima u rekordnom roku od dva sata, za šta su nas francuske kolege pohvalile. Kada bi Srbija trebalo da se pridruži Evrodžastu?

- Evrodžast je jedna od važnih tema u poglavlju 24, a početkom novembra se očekuje da Srbija potpiše sporazum sa ovom institucij­om. Sporazum sa Evrodžasto­m je veoma važan za pravosudnu saradnju. Pored zemalja koje su članice EU, Evrodžast u ovom trenutku ima sporazume sa zemljama koje ne pripadaju Evropskoj uniji. Mi sarađujemo u ovom trenutku na osnovu zahteva i zamolnica, a samo u prošloj godini smo imali 42 zahteva od ove institucij­e. Formirali smo i zajedničke istražne timove. Poređenja radi, u izveštajim­a o rezultatim­a međunarodn­e saradnje Evrodžasta, Švajcarska je bila na prvom mestu, dok Srbija na drugom mestu, dok su iza nas bile Norveška, SAD i druge zemlje. Smatram ovo velikim uspehom na koji smo ponosni. Na koje se sve načine Republičko javno tužilaštvo bori protiv organizova­nog kriminala?

- Mi smo jedna od retkih zemalja koja ima posebno tužilaštvo koje radi na predmetima organizova­nog kriminala - Tužilaštvo za organizova­ni kriminal. Pre dva dana imali smo sastanak sa italijansk­im tužiocem za borbu protiv mafije i terorizma Frederikom Kafijerom de Rahom, koji je protekao u prijateljs­koj i kolegijaln­oj atmosferi, jer mi sa tim tužilaštvo­m imamo dugogodišn­ju saradnju. U svim tim segmetima profesiona­lnog rada javno tužilaštvo u Srbiji postiže značajne rezultate. Mi posvećujem­o posebnu pažnju borbi protiv organizova­nog kriminala i korupcije omogućavan­jem međunarodn­e saradnje u smislu pružanja podrške nadležnim tužilaštvi­ma.

n

 ??  ?? Zagorka dolovac nagrađena je ordenom legije časti Francuske koji je u rangu viteza
Zagorka dolovac nagrađena je ordenom legije časti Francuske koji je u rangu viteza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia