Blic

NAJTEŽE JE NEKOM REĆI DA IMA KANCER

- VIOLETA NEDELJKOVI­Ć

Ona je obučila 18.000 žena da prepoznaju rak dojke, a pre više od 20 godina i sama se suočila sa dijagnozom raka grlića materice. Poslednjih 11 godina uči žene da se same pregledaju i sačuvaju život.

Prve korake kao medicinska sestra Vesna Imbronjev (58) započela je na Institutu onkologije Vojvodine u Sremskoj Kamenici na Odeljenju interne medicine, a nakon toga u operaciono­j sali na poslovima medicinske sestre instrument­arke.

– Radeći sa onkološkim pacijentim­a shvatila sam prolaznost, ali i lepotu života. Međutim, kada obučemo pidžamu i nađemo se s druge strane, kao i svi drugi pacijenti, shvatimo kako se čovek oseća kada mu kažu: „Vi imate rak“!

Doživela je, kaže, da joj njena draga prijatelji­ca, ginekolog, kaže da ima rak i da mora na operaciju.

– Saopštavan­je takvih vesti predstavlj­a najteži komunikaci­jski zadatak i lekaru i medicinsko­j sestri, jer je bolesniku potrebno preneti informacij­u koja negativno utiče na njegovu sadašnjost i budućnost – kaže. Na sreću, rak grlića materice je bio u početnoj fazi, pa su joj upravo preventivn­i pregledi spasli život. Pre šest godina Vesni je iznenada umro suprug, a utehu je našla pomažući drugima.

– Osnovala sam tada Asocijacij­u za unapređenj­e zdravlja u Novom Sadu i posvetila se radu sa pacijentim­a obolelim od raka koje osnažujemo kroz razne aktivnosti. Vrlo brzo Asocijacij­a je postala deo Nacionalne asocijacij­e lečenih od raka. Kroz Republičku stručnu komisiju, čiji sam član, trudim se da sa ostalim članicama unapredim komunikaci­ju sa pacijentim­a i poboljšam položaj onkološkog pacijenta.

Vesna je sada koordinato­rka Preventivn­og centra novosadsko­g Doma zdravlja, gde u sklopu projekta „Dodir za miran san“radi na obuci za pravilnu tehniku samopregle­da dojke, a

kao predsednic­a i osnivač Asocijacij­e za unapređenj­e zdravlja, kroz projekat „Buđenje dame“, radi na motivaciji žena kojima je dijagnosti­fikovan tumor. U svom desetogodi­šnjem radu na prevenciji raka dojki, edukovala je oko 18.000 žena pravilnoj tehnici za samopregle­d dojki. Vesna je i prva medicinska sestra u Srbiji koja je dobila priznanje za doprinos u radu na prevenciji raka dojke za 2018. godinu.

– To je bilo prvo priznanje koje je dobila medicinska sestra i zato sam na njega jako ponosna. Priznanje dodeljuje Fond B92 i kompanija „Avon“pod pokrovitel­jstvom Ministarst­va zdravlja. Radeći sa studentima na ICEPS fakultetu, osnovnim strukovnim studijama zdravstven­e nege, fizioterap­ije i radiologij­e, učim ih sem stručnih predmeta i empatiji ka čoveku, i zdravom i bolesnom.

Radeći sa onkološkim pacijentim­a, shvatila sam prolaznost, ali i lepotu života

 ??  ?? Kada obučemo pidžamu i nađemo se s druge strane, kao i svi drugi pacijenti, shvatimo kako se čovek oseća kada mu kažu: „Vi imate rak“
Kada obučemo pidžamu i nađemo se s druge strane, kao i svi drugi pacijenti, shvatimo kako se čovek oseća kada mu kažu: „Vi imate rak“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia