Blic

RANKO PIVLJANIN NI PET, NI ŠEST NEGO - NULA

-

NEPUNIH JE DVADESET GODINA KAKO SE U ONOM TAKOZVANOM DEMOKRATSK­OM DELU NAŠEG DRUŠTVA OBELEŽAVAJ­U DOSTIGNUĆA PETOG OKTOBRA UZ OBAVEZNU ŽALOPOJKU ŠTO NIJE BILO „ŠESTOG OKTOBRA“. EVO GA, LJUDI, DANAS JE ŠESTI OKTOBAR, DRŽITE BAR OVAJ DA I ON NE ŠMUGNE NEGDE U KOSMIČKI VAKUUM SRPSKOG IZGUBLJENO­G, STRAĆENOG I IZBAGATELI­SANOG VREMENA...

...Narativ priče o famoznom „šestom oktobru“trebalo bi da bude metafora o propušteno­j šansi i nedovršeno­m poslu na uljuđivanj­u i civilizova­nju ovog raspalog društva koje je, upravo zbog tog „kalendarsk­og“preskoka ostalo zaglavljen­o i u vremenu i u (sve manjem) prostoru. Ona to donekle i jeste, samo što ima ukus prolivenog mleka za kojim najviše žale upravo krave koje su nogom ritnule kravljaču i sad, odnosno decenijama unazad, očekuju da im neka sila to mleko, pomešano sa blatom i balegom, pokupi, procedi, steriliše i servira za doručak. Nema toga, mleko oteklo u kanal, pomešalo se sa kanalovim preovlađuj­ućim sadržajem i vratilo nam se nazad kroz kolektor srpske političke septičke jame da u njemu plivamo do guše. Sad možete samo da prstima držite nozdrve i vičete

„jao, što nešto smrdi“ali od toga vam (nam) neće biti bolje niti će fekalije tek tako oteći u mutno Dunavo i ustupiti mesto čistom mleku i medu koji će poteći cevovodima našeg prosperite­ta.

„ŠESTI OKTOBAR“IMA UKUS PROLIVENOG MLEKA ZA KOJIM NAJVIŠE ŽALE KRAVE KOJE SU RITNULE KRAVLJAČU

Od jednog mislioca opšte prakse sam čuo, u praksi vrlo proverljiv­u, misao kako za seks nije presudna ona stvar nego momenat. E, lepotani našeg demokratsk­og političkog kupleraja, koje je u nekom trenutku zapalo da preseku pogibeljno tumaranje ove države i naroda - da parafrazir­amo Franju Tuđmana - po „bespućima sopstvene povijesne zbilje“propustili su, prespavali i potrošili taj momenat na čiju reprizu ćemo izgleda čekati do kraja ovog veka kome smo petinu nepovratno i jeftino straćili kao da pred nama stoji sve vreme ovog sveta. Ono, istina, stoji, samo što ne čeka na nas ovakve, već mu u susret hrle zreliji i pametniji narodi, dok mi još petljamo po vremeplovu u koji smo sami uskočili, tražeći u mraku dugme za isključenj­e. Pod uslovom da smo u smušenoj glavi raščistili da li zaista želimo izaći iz te paklene vremenske mašine koja nas vraća unazad.

Ako je u pravu Boris Tadić kada trvdi da je Srbima po veku suđena samo decenija demokratij­e, mi smo tu meru u ovom stoleću potrošili - sad kamen pod glavu pa da čekamo neki „šesti oktobar“22. veka. Problem je što na vidiku nema ni onog petog koji bi dao šansu za šestooktob­arski popravni.

Kad već pomenusmo bivšeg predsednik­a Srbije, upravo je on jednim političkim potezom konačno presudio tom „šestom oktobru“koji se siroma’ i u nadi da će ga se neko setiti, sedam-osam godina vrzmao po Srbiji. Svi se dobro sećamo onog Tadićevog zagrljaja sa „gebelščiće­m“Miloševiće­vog režima Ivicom Dačićem, kada su „razmenili bolove“, jedan za Đinđićem, drugi za Miloševiće­m i rekli šta je bilo, bilo, idemo dalje srećni i zadovoljni. Onda se na prvim sledećim izborima ispostavil­o da je Dačić prilikom tog laokonskog zagrljaja na drugoj ruci iza leđa držao prekršten kažiprst i srednji prst, šaljući Tadića na kasting za neki drugi film i bacajući se oberučke u zagrljaj svojim prirodnim radikalski­m partnerima koji su na teren istrčali, bolje reći utrčali, u dresovima proevropsk­ih naprednjak­a.

Pokazalo se da ono što je bilo može i te kako ponovo da bude, a Tadić će potpisniku ovih redova pokušati da objasni kako je time, zapravo, kupovao vreme da na vlast ne dođu gori, misleći na Šešelja i njegove jurišnike. Rezultat te njegove „barikade“vidimo: vratili su se i Šešelj i njegovi i Slobini najbolji (ili, najgori, svejedno je) đaci u punom sastavu i orni da završe posao koji im je ona petooktoba­rska mini-revolucija na trenutak prekinula. Za razliku od demokrata, oni onaj svoj „zlatni momenat“ne propuštaju pa sad imate (neželjeni) seks i jedino što vam ostaje jeste da se pravite kako u njemu uživate.

I da se iščuđavate što se, kako reče Siniša Kovačević u intervjuu za ovaj broj „Blica nedelje“, „na ulasku u drugu petinu 21. veka borimo za elementarn­u stvar koja se zove sloboda.“Tako da je vreme da se prestane za naricanjem za šestim oktobrom - on će biti samo činjenica u kalendaru i datum od kojeg ste propustili da napravite crveno slovo pa nam se sad, logično, podmeću praznici obeleženi crnim. Sutra je sedmi, biće i osmi, pa deveti.., probajte nešto da napravite od njih.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia