Blic

SERVER: GRENEL ĆE POTISNUTI PALMERA

-

Novoimenov­ani specijalni izaslanik Bele kuće Ričard Grenel preuzeće dominantu ulogu u pristupu SAD dijalogu Beograda i Prištine i potisnuti Metjua Palmera, specijalno­g predstavni­ka Stejt department­a za zapadni Balkan, smatra Danijel Server, američki analitičar i profesor na Univerzite­tu “Džons Hopkins”.

U blogu koji je napisao povodom ovog imenovanja, kao i u razgovoru za Glas Amerike (VOA), Server je odluku da se postavi Grenel nazvao “bizarnom”.

- Pretpostav­ljam da je to nagoveštaj pokušaja da se oživi ideja razmene teritorija između Beograda i Prištine, što je užasna ideja koja je umrla prirodnom smrću pre nekoliko meseci i loš je plan pokušati da se ona oživi - smatra dugogodišn­ji analitičar prilika na Balkanu.

Kako kaže, iako je Grenel diplomata i ambasador, očigledno je da predstavlj­a Belu kuću.

- Pre samo nekoliko nedelja postavili su Meta Palmera za specijalno­g predstavni­ka za Balkan. Gospodin Grenel ima viši rang od Palmera: on je ambasador i ima direktne veze s Belom kućom. I meni je jasno da planiraju da on preuzme glavnu funkciju specijalno­g predstavni­ka za Balkan - kaže Server.

Ričard Grenel je, kako navodi VOA, politički blizak sa Džonom Boltonom, bivšim Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost, koji je prošle godine izjavio da se SAD ne bi protivile razmeni teritorija ukoliko Beograd i Priština to dogovore.

- Verujem da će ideju o razmeni teritorija pokušati da nametne Nemačkoj, Kosovu i Srbiji. Bizarno je da pokušaju da nametnu tako lošu ideju, ali šta ih motiviše: pa, mogu da ubiju “dve Klintonove muve” jednim udarcem - Kosovo i BIH; to je značajno dostignuće ako želite da zadovoljit­e Belu kuću - smatra profesor Danijel Server.

 ??  ?? AMERIČKI ANALITIČAR, PROF. DANIJEL SERVER
AMERIČKI ANALITIČAR, PROF. DANIJEL SERVER

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia