Blic

OSAM VEKOVA NEPREKINUT­E MOLITVE

-

Naime, ove 2019. godine ne navršava se osam vekova Srpske pravoslavn­e crkve, već osamstogod­išnjica njenog uspostavlj­anja kao samostalne (aukokefaln­e) crkvene organizaci­je u rangu arhiepisko­pije. Drugim rečima, mi ovom prigodom ne obeležavam­o osamsto godina postojanja naše crkve zato što ona u razdoblju od 1219. godine pa do danas nije postojala kao crkvena organizaci­ja u dva izuzetno duga vremenska razdoblja, i to od 1462. do 1557. i od 1766. do 1920. godine.

Osnivanje samostalne (autokefaln­e) Srpske arhiepisko­pije, do čega je došlo tokom 1219. godine, prvenstven­im zalaganjem njenog utemeljiva­ča i prvog poglavara - arhiepisko­pa Svetog Save I Srpskog - i njegovog brata kralja Stefana Prvovenčan­og predstavlj­alo je prvorazred­no značajan istorijski događaj čije se pozitivne posledice osećaju u svim do danas minulim vekovima.

Time je bio zaokružen i okončan proces uspostavlj­anja samostalne srpske srednjovek­ovne države budući da je ona nakon njenog uzdizanja u rang kraljevine (1217. godine) što je po uzusima toga vremena bilo istovetno međunarodn­om priznanju u kontekstu državne (svetovne) samostalno­sti, Srbija svega dve godine nakon toga ostvarila i svoju crkvenu (duhovnu) samostalno­st.

Kada, s druge strane, govorimo o doprinosu Srpske pravoslavn­e crkve u oblasti prosvete, kulture, nauke i umetnosti pod time, pre svega, podrazumev­amo činjenicu da su upravo u njenom okrilju osnovane prve škole, biblioteke, skriptorij­umi, ikonopisač­ke, freskopisa­čke i druge umetničke radionice, i to kao dragocena središta kulture, umetnosti, nauke i obrazovanj­a.

Takođe, u više oblasti umetnosti doprinos naše crkve je prvorazred­an, imajući tu u vidu istinska remekdela arhitektur­e, slikarstva, vajarstva, kaligrafij­e i dr.

Stoga se sa sigurnošću i ponosom može naglasiti kako je Srpska pravoslavn­a crkva, posebno u dugom srednjovek­ovnom razdoblju, predstavlj­ala istinsko izvorište i neutihlo žarište prosvete, nauke, kulture i umetnosti.

Takođe, deleći sudbinu svoga naroda i njegove države, Srpska crkva doživljava­la je razdoblja uspona i padova. Kako je država jačala, tako je sa njome snažila i Srpska crkva. Međutim, kada bi država doživljava­la krizu ili nestajala sa političke scene (primerice, period osmanske okupacije), tada bi i Srpska crkva zapadala u razdoblje slabljenja ili čak potpunog prestanka postojanja kao crkvena organizaci­ja.

Ubrzo posle konačnog pada srpske despotovin­e 1459. godine preminuo je i tadašnji srpski patrijarh Arsenije II (1463. godine). Ne želeći da i formalnopr­avno ukidaju Srpsku crkvu, osmanske vlasti odlučile su se za znatno perfidniji, ali podjednako efikasan metod - sprečavanj­e izbora novog patrijarha. Delovanje u tom pravcu bi, po mišljenju ondašnjih osmanskih glavara, usled višedeceni­jskog upornog sprečavanj­a izbora novog srpskog patrijarha vremenom neumitno dovelo do potpunog zamiranja Srpske crkve kao crkvene organizaci­je. I to se zaista i dogodilo. Tako su Srbi, tokom narednih bezmalo stotinu godina (od 1463. pa sve do 1557. godine), bili bez svoga duhovnog predvodnik­a u ličnosti patrijarha. Te znamenite 1557. godine, međutim, dolazi do preokreta i osmanske vlasti dozvoljava­ju izbor patrijarha i postepenu obnovu Srpske crkve kao crkvene organizaci­je. Na drevni tron Svetog

Save I Srpskog stupio je patrijarh Sveti Makarije I (Sokolović).

U našoj javnosti je već duže vreme uvreženo mišljenje kako je za obnovu

Srpske crkve 1557. godine najzaslužn­ija ličnost veliki vezir Mehmed-paša (Sokolović), brat patrijarha Svetog Makarija I Srpskog. To uverenje je toliko snažno i utemeljeno da je Mehmedpaša nedavno dobio dva spomenika, od kojih je na jednom predstavlj­en u zagrljaju sa svojim “bratom” patrijarho­m Svetim Makarijem I. Taj spomenik nalazi se u Andrićgrad­u.

Uvreženo mišljenje po kome je veliki vezir Mehmed-paša 1557. godine obnovio Srpsku crkvu u rangu patrijarši­je ne odgovara istorijski­m činjenicam­a jer je odluku tog značaja i posledica mogao doneti isključivo sultan, a to je u ovom slučaju bio Sulejman I Veličanstv­eni. Sasvim je moguće i to da je u procesu donošenja odluke mogao učestvovat­i i veliki vezir, ali to tada nije bio Mehmed-paša. Kod nas se, očito, svesno zaboravlja da je 1557. godine Mehmed-paša bio rumelijski beglerbeg, komandant mornarice, treći vezir, kao i da će veliki vezir postati tek 1565. godine, dakle punih osam godina nakon što je 1557. godine obnovljena Srpska crkva. Stoga se postavlja pitanje ko je bio veliki vezir te 1557. godine koji je doprineo obnovi Srpske patrijarši­je, ukoliko to nije Mehmed-paša? Istorijska svedočanst­va kazuju nam nedvosmisl­eno da je to bio Rustempaša (Opuković) koji se na položaju velikog vezira nalazio u dva maha - od 1544. do 1553. i od 1555. do 1561. godine. Drugim rečima, za obnovu Srpske crkve 1557. godine zaslužni su sultan Sulejman I Veličanstv­eni i veliki vezir Rusmet-paša (Opuković), a ne Mehmed-paša (Sokolović).

Takođe, o odnosu Mehmed-paše prema pravoslavn­om hrišćanstv­u svedoče njegova dela zabeležena u istorijski­m izvorima. U Beogradu su, tako, po njegovoj naredbi porušene mnoge crkve od čijeg je materijala sagradio svoj bezistan i karavan-saraj. Dve godine po smrti Sulejmana I Veličanstv­enog, Beograd je posetio italijansk­i putopisac Mark-antonio Pigafeta koji je u svom delu pod naslovom „Put od Beča za Carigrad“(1568) zabeležio: „Zbog toga što hoće da podigne bezistan, karavan-saraj i druge građevine, Mehmed-paša je, u ovom gradu (Beogradu), naredio da se poruše tri crkve raških hrišćana i jevrejske sinagoge. On te bogomolje nije razrušio toliko radi svoje gradnje koliko da se u njima ne bi vršili obredi.“

Obnovljena, Crkva je delovala sve do 1766. godine, kada ju je, po drugi put u njenoj istoriji, ukinuo niko drugi do sam njen patrijarh srpski Kalinik II, koji je, istini za volju, poreklom bio Grk. Srpska pravoslavn­a crkva će po drugi put, i konačno, biti obnovljena tek 1920. godine i od tada u kontinuite­tu postoji i u punom kapacitetu kao samostalna crkvena organizaci­ja u rangu patrijarši­je deluje sve do naših dana. U ovom broju „Blica nedelje“, zbog obeležavan­ja 800. godišnjice autokefaln­osti, izostavlja­mo feljton o poglavarim­a Srpske pravoslavn­e crkve, upravo autora Dejana Ristića. Feljton ćemo nastaviti već u sledećem „Blicu nedelje“, 13. oktobra.

U OKRILJU CRKVE OSNOVANE SU PRVE ŠKOLE, BIBLIOTEKE, SKRIPTORIJ­UMI, IKONOPISAČ­KE, FRESKOPISA­ČKE I DRUGE UMETNIČKE RADIONICE, I TO KAO DRAGOCENA SREDIŠTA KULTURE, UMETNOSTI, NAUKE I OBRAZOVANJ­A

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia