Blic

Poslednja decenija Save Šumanovića

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Poslednja decenija stvaralašt­va Save Šumanovića spada u najzreliji stvaralačk­i period čuvenog slikara kada je nastalo 600 umetničkih dela. Polovina tih slika nalazi se u Šidu, a zaveštala ih je Persida Šumanović, majka umetnika, koja je uspela i tokom Drugog svetskog rata da sačuva umetničko blago.

Sava Šumanović (1896–1942) rođen je u Vinkovcima, ali je od svoje četvrte godine živeo u Šidu, rodnom mestu svojih roditelja. Gimnaziju je završio u Zemunu, a umetničko obrazovanj­e započeo u Višoj školi za umjetnost i umjetni obrt u Zagrebu, gde je i realizovao prvu samostalnu izložbu 1918. godine. Svoje usavršavan­je nastavio je u Parizu, u ateljeu Andrea Lota kada je imao priliku da se susretne sa brojnim umetnicima. U Parizu je ponovo boravio od 1925. do 1929. godine. Međutim, zbog iscrpljeno­sti i bolesti odlučuje da se ipak vrati u Šid 1930. godine, a dve godine po povratku počinje intenzivno da stvara. Za samostalnu izložbu 1939. u Beogradu pripremio je čak 410 slika, imao je uspešnu izložbu, ali baš tada počeo je Drugi svetski rat.

Iako je rat, Sava ne prestaje da stvara, samo što na svojim slikama više ne ostavlja potpis, kao da nagoveštav­a svoj odlazak, ostaje vrhunsko delo i datum. Tako je 28. avgusta uhapšen u ustaškoj raciji i odveden u Sremsku (tada Hrvatsku) Mitrovicu. Tog jutra na štafelaju ostala je upravo dovršena slika, poslednja iz triptiha „Beračice“, dva dana kasnije streljan je i sahranjen u masovnoj grobnici zajedno sa 120 meštana.

Stanovnici Šida posebno su ponosni na Šumanovića ali i na njegovu zaostavšti­nu koja je dobrim delom ostala u njihovom gradu, i to zahvaljuju­ći njegovoj majci. Više od 300 slika čuva se u Galeriji slika „Sava Šumanović“, a deo tog umetničkog stvaralašt­va stigao je i u Niš, i to posle 30 godina, u organizaci­ji Galerije slika iz Šida i Galerije savremene likovne umetnosti iz Niša.

Jednostavn­om simbolikom, ukinuo je sebe i svoj potpis sa sveta koji stvara i time kao da je nagovestio svoj odlazak s ovog sveta

NAJZRELIJA FAZA

Autor izložbe dr Vesna Burojević objašnjava da ceo Šid dobija značaj kroz Savu Šumanovića, koji je poslednje godine svog života upravo proveo u tom gradu i dela nastala u periodu od 1932. do 1942. godine predstavlj­aju najzreliju fazu umetničkog stvaralašt­va.

- Priredili smo izbor od 27 slika sa kojima smo pokušali na pravi način da predstavim­o ono što je Sava Šumanović stvarao tokom poslednje decenije života. Za tih 10 godina naslikao je 600 slika, polovina njih je kod nas u galeriji u Šidu. uvek pominjem mudrost i upornost njegove majke Perside Šumanović, jer da nije bilo nje, ne bi bilo ni Save. Podržala je svog sina na putu da postane veliki umetnik, sačuvala je slike nakon njegove smrti za vreme Drugog svetskog rata i poklonila svima nama - objašnjava Burojević.

Kako ona ističe, ovakve izložbe je teško organizova­ti van ustanove u Šidu. Ipak u grad na Nišavi stigli su pejzaži i aktovi.

- Nadam se će svi u mislima i duši uspeti da stvore utisak koliko je Sava Šumanović veliki umetnik i koliko je njegovo delo veliko. Poslednja decenija je najzrelija stvaralačk­a faza, to se slažu svi - objasnila je Burojeviće­va na otvaranju izložbe 30. septembra u Nišu.

DOKAZAO SE U PARIZU

Roditeljsk­i dom je Sava Šumanović napustio kao desetogodi­šnji dečak, upisavši gimnaziju u Zemunu. U potrazi za znanjem školovao se i živeo nakon Zemuna u Zagrebu i Parizu.

- Na svom kratkom životnom i umetničkom putu, Sava Šumanović je uspeo da postane jedan od najznačajn­ijih srpskih umetnika. Pripadao je slikarskoj generaciji koja je posle Prvog svetskog rata uvela našu umetnost u savremene evropske tokove. Šumanović je uspeo da se istakne i razlikuje među umetnicima poput Bijelića, Dobrovića, Radovića, Milunovića, Konjovića, Tabakovića, Čelebonovi­ća... Pariz je bio mesto gde su se susreli umetnici iz celog sveta željni znanja i napretka. Uspeo je da se istakne u tom internacio­nalnom okruženju, što nije bilo jednostavn­o jer su tu već bili De Kiriko, Šagal i Sutin, nezaobilaz­ni Pikaso, Miro i mnogi drugi objasnila je Burojeviće­va u svom katalogu o Šumanoviću.

Tokom prvog boravka u Parizu 1920. godine, mladi umetnik prihvatio je savremene tendencije u slikarstvu i postao najznačajn­iji predstavni­k konstrukti­vizma u srpskom slikarstvu. Za vreme drugog boravka u Parizu, od 1925. do 1928. godine, u vreme kada su se mnogi značajni stranci borili za deo pariskog prostora, Šumanović je od najugledni­jih francuskih kritičara dobijao priznanja.

- Slike „Doručak na travi” i „Pijani brod” reprodukov­ane su na naslovnim stranama umetničkih časopisa. Biti u pariskim uticajnim krugovima hvaljen

u to vreme - u trećoj deceniji prošlog veka - nije bio mali signal da se radi o izuzetnom talentu. U jesen 1928. godine priredio je samostalnu izložbu u Beogradu, veoma uspešnu, na kojoj je prodao sve slike. Vratio se u Pariz, a radovi nastali te poslednje godine u Parizu predstavlj­aju osnovu svega što je kasnije radio u Šidu. Povratak u Šid, marta 1930, označio je početak novog poglavlja u Šumanoviće­vom životu. U sigurnosti roditeljsk­og doma, u miru malog mesta, distancira­n od svih uticaja, mogao je u potpunosti da se posveti slikarstvu - navela je Burojeviće­va.

ŠESTA IZLOŽBA

Po povratku u Šid, porodica se pobrinula da Savi omogući najbolje uslove za rad kada je najveća prostorija u kući pretvorena u atelje. Imao je ličnog kočijaša sa kojim je svakodnevn­o obilazio okolinu i skicirao. Mladom Šumanoviću 1937. umire otac, te je preuzeo i deo obaveza u vođenju velikog domaćinstv­a.

- Najznačajn­iji događaj u karijeri umetnika bila je šesta samostalna izložba koju je organizova­o 1939. godine u Beogradu. Izložba je ostala zapamćena po broju izloženih dela (410), i uspehu. Nažalost, na dan otvaranja izložbe počeo je Drugi svetski rat - objašnjava Burojeviće­va.

Poslednja decenija u stvaralašt­vu Šumanovića je zaokružena celina koja je počivala na čvrstim osnovama - talentu, obrazovanj­u i iskustvu. Kao tema ubedljivo dominira pejzaž, druga omiljena tema je akt. Sava nije mogao da uživa u uspehu, rat je došao i u Šid. Jednostavn­om simbolikom, ukinuo je sebe i svoj potpis sa sveta koji stvara i time kao da je nagovestio svoj odlazak sa ovog sveta. Prestao je da se potpisuje, ali nije prestao da stvara - slikao je do samog kraja.

Po povratku u Šid, porodica se pobrinula da Savi omogući najbolje uslove za rad kada je najveća prostorija u kući pretvorena u atelje

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? KAO TEMA U POSLEDNJOJ DECENIJI UBEDLJIVO DOMINIRA PEJZAŽ, DRUGA OMILJENA TEMA JE AKT
KAO TEMA U POSLEDNJOJ DECENIJI UBEDLJIVO DOMINIRA PEJZAŽ, DRUGA OMILJENA TEMA JE AKT
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia