Blic

Danas niko da kaže: „Ja imam, meni je dosta!”

- VLADIMIR LOJANICA

„Radovanu u znak sećanja na lepe dane kad smo još spavali“, napisao je u posveti knjige „Teško bu enje“Milovan Danojlić uvaženom Radovanu Popoviću. „U vremenima koja prete da nas ostave bez hleba i soli“, naveo je Ljubomir Simović u primerku knjige „Hleb i so“koji je poklonio Popoviću.

Uz ove dve knjige još je 1.665 naslova iz pera najvećih srpskih i jugosloven­skih pisaca, a s posvetom prijatelju Radovanu Popoviću, koje je ovaj književnik, novinar, biograf i jedan od najvećih darodavaca ustanovama kulture darivao Narodnoj biblioteci u Užicu. S tim što je ova poklon-zbirka samo deo od preko 5.000 knjiga iz Popovićeve kolekcije ustupljene užičkoj biblioteci u poslednjih nekoliko godina. Stoga je ova ustanova, koja sada ima što nijedna druga nema, u čast svom donatoru priredila program „Veče jednog darodavca“.

Knjige s posvetom, koje su smeštene u posebnom ormaru, Popoviću su poklanjali i tako mu odavali poštovanje, i Miodrag Bulatović, Slobodan Selenić, Miodrag Pavlović, Stevan Raičković, Dejan Medaković, Svetislav Basara, David Albahari, Dušan Kovačević, Svetlana Velmar Janković i mnogi drugi pisci, domaći i strani, ali i arhitekte, slikari i drugi umetnici.

„Dragom Radovanu od Kapora i drugog autora sa kojim si sedeo kod Ruskog cara“, napisao je Momo Kapor na prvoj stranici svoje „Kukavice“. „Dragom Radovanu, jedan mnogo manje poznat“, naveo je Jovan Ćirilov.

GROMADNA REČ

- Ja nisam pisac, čovek koji ume da izmišlja živote i piše romane. Ja sam običan novinar koji voli da putuje, sreće ljude i razgovara. Pisac je isuviše gromadna reč. Ja sam čovek koji radi ono što voli. Da imam para, bio bih darodavac, kome zatreba, ja bih poklanjao. A gledam i slušam danas ove bogate ljude, niko da bude Mita, Igumanov ili Trebinjac, da ostavi ovom narodu, da kaže: „E, ja imam, meni je dovoljno“- poručio je Užičanima u čitalištu biblioteke njihov zemljak Radovan Popović.

Rođen je u Dubu kod Bajine Bašte 1938. godine. Bavio se novinarstv­om, a u karijeri se isprofilis­ao kao književni biograf, pisao je biografske knjige o Ivi Andriću, Isidori Sekulić, Dobrici Ćosiću, Miloradu Pavloviću, Milošu Crnjanskom, Jovanu Dučiću, Rastku Petroviću, Veljku Petroviću, Todoru Manojlović­u, Sretenu Mariću, Miroslavu Antiću... Nije užička biblioteka jedina ustanova u ovom gradu koju je Popović zadužio poklonima.

“Gledam i slušam danas ove bogate ljude, niko da bude Mita, Igumanov ili Trebinjac, da ostavi ovom narodu...”

Narodnom muzeju je prošle godine darivao vrednu riznicu umetničkih dela, retkih knjiga i drugih eksponata koje su on i njegova supruga Branka (1939 - 2016) prikupljal­i pola veka. Muzej je te eksponate sabrao u legatu Popovića. Knjige je davao i Pedagoškom fakultetu i Istorijsko­m arhivu u Užicu, biblioteci u Bajinoj Bašti, Muzeju srpske knjige „Adligat“u Beogradu, a vrednu rukopisnu građu Narodnoj biblioteci Srbije.

ČOVEK SA FUSNOTE

Poklon-zbirka od 1.667 knjiga, reče Radovan Popović, ormar je uspomena na pisce koje je u raznim prilikama i vremenima sretao, sa nekima od njih se družio, i na njihova dela. Tragovi tog druženja pohranjeni su u prepisci koja se čuva u Narodnoj biblioteci Srbije i koja je obrađena i dostupna svima. To je nekih, kazao je darodavac, dve-tri hiljade pisama.

- Moja biblioteka nastala je u Užicu, na petom spratu zgrade na Trgu partizana, iznad tadašnje robne kuće. Imala je stotinak knjiga. Vreme je prozujalo i, čini mi se, Bog me je blagoslovi­o da sam se bavio jednim lepim ali i teškim novinarski­m poslom. Pisao sam za novine, a u stvari sve slobodno vreme sam bežao od novina boraveći u biblioteka­ma, arhivima, od Ljubljane, Sarajeva, Zagreba, Novog Sada, Beograda... Onda sam sačinio životopise pisaca koje volim, među njima ima i živih - pričao je Radovan Popović.

Profesor dr Gojko Tešić govorio je na „Večeri jednog darodavca“i kao književni kritičar i kao Popovićev prijatelj.

- Radovan je veliko ime srpske kulture u kojoj verovatno ne postoji veći darodavac od njega. U ovom gradu zaslužuje najdublje poštovanje. On je jedini čovek kome je od Đevđelije do Triglava, od Horgoša do Dragaša, svako od značajnih umetnika širom otvarao vrata i dušu. Imao je ljubav i poštovanje prema sagovornic­ima. Radovan je neko ko je mnogima iz ovoga kraja pomogao, otvorio im širom vrata u Beogradu, s tim što neki od njih nisu ni umeli da mu kažu hvala. Radovan je mnogo učinio i za mene, rekao mi je: „Tebi je mesto u glavnom gradu i na poslovima koje znaš da radiš“. Na tome sam mu uvek zahvalan. Čovek, stvaralac, široke duše i srca koji ume da pomogne kao dobrotvor - kazao je Tešić.

Na njegovu opasku da je Popović jedan od najprepisi­vanijih domaćih književnik­a, ovaj je odgovorio: „Ja sam čovek sa fusnote“.

 ??  ??
 ??  ?? RADOVAN POPOVIĆ NA TRIBINI U UŽICU
RADOVAN POPOVIĆ NA TRIBINI U UŽICU
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia