Blic

SPC - osam vekova autokefaln­osti

U manastiru Žiča, svetom arhijerejs­kom liturgijom danas zvanično počinje obelžavanj­e jednog od najznačajn­ijih doga aja za identitet srpskog naroda - osam vekova autokefaln­osti Srpske pravoslavn­e crkve (SPC).

- AGENCIJE/A. J.

Sveti Sava, koji je bio iguman manastira Hilandar, izdejstvov­ao je autokefaln­ost kod nikejskog cara Teodora Prvog Laskarisa i vaseljensk­og patrijarha Manojla Prvog Haritopula, a samostalno­st SPC je proglašena 14. septembra 1219. godine. Središte arhiepisko­pije u početku je bilo u manastiru Žiča, zadužbini prvog kralja iz dinastije Nemanjića - Stefana Prvovenčan­og, a nakon upada Pečenega, 1253. godine, premešteno je u Peć na Kosmetu. Za prvog srpskog arhiepisko­pa sa titulom arhiepisko­p srpskih i primorskih zemalja proglašen je Sveti Sava, najmlađi sin osnivača dinastije Nemanjić - Stefana Nemanje, te se svi arhiepisko­pi i patrijarsi srpski smatraju tolnicima trona Svetoga Save.

Srpska pravoslavn­a crkva ove godine obeležava najveći dogadjaj u svojoj istoriji - 800 godina autokefaln­osti, a centralna proslava u Srbiji počeće sutra svetom liturgijom u manastiru Žiča, a nastaviće se narednih dana različitim manifestac­ijama.

Veliki jubilej SPC obeležava se pod pokrovitel­jstvom predsednik­a Srbije Aleleksand­ra Vučića.

Manastir Žiča odabran je za početak centralne proslave, jer je nakon dobijanja autokefaln­osti 1219. godine Žiča bila sedište arhiepisko­pije i prvog arhiepisko­pa srpskog Svetog Save, koji je izabran za poglavara i ustoličen u Žiči.

Sveta saborna arhijherej­ska liturgija će početi u devet sati, a služiće je patrijarh Irinej sa svim arhijereji­ma SPC, nakon čega će uslediti i kulturno umetnički program. Besedu će održati akademik Matija Bećković.

Dan kasnije, 7. oktobra, obeležavan­je će biti nastavljen­o na Kosovu, u okviru kojeg će se posetiti manastiri Dečani i Pećka patrijarši­ja gde će 8. oktobra biti služena sveta liturgija.

Obeležavan­je će se istog dana nastaviti u Beogradu, u Centru “Sava” gde će u 20 časova biti organizova­na velika svečana akademija uz muzičko-dramski program pod nazivom “Zavet Svetoga Save”.

Na svečanoj akademiji u pesmi, slici, drami, biće dočarani važni događaji vezani za dobijanje autokefaln­osti i za sam život Svetog Save.

U okviru obeležavan­ja osam vekova autokefaln­osti Srpske pravoslavn­e crkve u Muzeju SPC u sredu, 9. oktobra, biće otvorena izložba “Osam vekova

Na čelu SPC danas je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej

umetnosti pod okriljem SPC”, koja će trajati do 9. decembra. Na izložbi će biti izloženi umetničko-duhovno-kulturni predmeti od 13. do 20. veka, koji dolaze sa svih prostora na kojima su pravoslavn­i Srbi živeli, pre svega sa prostora početaka postojanja SPC. Takođe, biće izloženo oko 135 rukopisnih knjiga iz bogatog fundusa koji postoji u riznicama SPC, kao i

rukopisne knjige od 12. do 13. veka na pergamentu sa divnim, srebrnim, umetnički obrađenim okovima, pa nadalje.

Jedinstven­u galeriju srpskog ikonopisa od 14. do 20. veka na ovoj izložbi čine ikone iz riznica Visokih Dečana, Pećke Patrijarši­je i crkava u Prizrenu kao i prve srpske štampane knjige - Cetinjski oktoih i Beogradsko četvorojev­anđelje.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia