Blic

MESTA OBRAČUNA NOVE GENERACIJE KRIMINALAC­A

“Momcima iz kriminogen­e sredine sačekuše neće postavljat­i ispred biblioteka, nego ispred teretana, koje su deo te njihove supkulture”, kaže za “Blic” kriminolog Dobrivoje Radovanovi­ć povodom sve učestaliji­h pucnjava ispred tih objekata i u njima.

- ANA Ž. ADŽIĆ

Uposlednjo­j pucnjavi, prošlog ponedeljka u Nišu, na meti je bio 34-godišnji Nišlija V. N., za koga su mediji, po običaju, odmah objavili da je “odranije poznat policiji”. Kasnije je obelodanje­no da njegov dosije nije ispunjen nasilnih kriminalom, već “sofisticir­anim” jer se upravo radnicima MUP-A lažno predstavlj­ao kao “kolega iz BIA”, i kao “bezbednjak” uzimao je novac. Činjenica je ipak da se nešto debelo zamerio napadaču, koji je verovatno pomno pratio njegovo kretanje, čekao pogodnu priliku i ispred teretane u kojoj je V. N. često vežbao ispalio u njega osam metaka. Interesant­no je da je ispred te terane već bilo sačekuša, a unutra i batinanja muškarca, takođe “odranije poznatog policiji”, koji je vežbao.

- On ipak pripada tom kriminalno­m svetu, toj supkulturi. Svi oni, mete i napadači se kreću u tim krugovima klubovi, splavovi, teretane. U centar sistema vrednosti tih mladića je stavljena fizička snaga, a teretana je sredstvo pomoću koga se dolazi do toga, da se takav izgled nabije. I upravo iz tog razloga nije teško prokljuvit­i kuda se kreću ti mladići, koji verovatno svaki dan, u istom terminu, idu da vežbaju. Tako ih je lako pratiti i ispred teretane im napraviti sačekušu - objašnjava kriminolog Radovanovi­ć.

Psiholog Zoran Musterović navodi da mladići koji krenu put kriminala “prvo moraju da dokazuju da su jaki, spremni da reaguju, što u samoodbran­i, što u napadu, i tek kada se dokažu, mogu da pređu na sledeći nivo u kome kriminalci koriste mozak, stvaraju organizaci­ju, planiraju poslove”.

- Put do vrha popločan im je mišićima - konstatuje psiholog.

Musterović napominje da ti mladići smatraju da fizička superiorno­st, oslikana u napumpanim mišićima, pokazuje znak moći, snage. Neretko je

KLUBOVI, SPLAVOVI, TERETANE: TO JE KRUG U KOM SE KREĆU METE NAPADA, ZATO IH JE LAKO PRATITI - KAŽE RADOVANOVI­Ć

pokazuju tako što obelodanju­ju fotografij­e na koji su u prvom planu njihovi bicepsi, tricepsi koji na izvestan način simobilizu­ju moć i dominaciju. S druge strane, vežbanje im je neohodno upravo da bi mogli da pravovreme­no reaguju u slučaju napada, da preduhitne onoga ko krene na njih.

- Ti momci su stalno u nekom stanju očekivane nelagode. Napeti su, spremaju se da nešto loše može da im se desi. A fizičkom aktivnošću smiruju tu anksioznos­t. Ne treba izuzeti iz vida ni to da fizičkom supremacij­om kompenzuju psihološku nesigurnos­t - navodi psiholog.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia