Blic

TEHNO"DASTER"

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Fusion crvena boja sija kao signal. Pogledajte, “daster” želi da izađe iz senke i predstavi se u novom svetlu.

“Dačija” nastavlja da unapređuje svoj kompaktni SUV koji je sada dostupan sa snažnijim 1,3-litarskim TCE turbo benzincem od 130 i 150 KS i atraktivni­m paketom opreme “Techroad”. I pored svetske popularnos­ti, “daster” mora da prati savremene trendove, a da pri tome ostane jeftiniji od glavnih rivala. To nije jednostavn­o, ali su Rumuni postali pravi majstori za davanje injekcije života.

U našem slučaju, “Techroad” paket donosi nalepnice na karoseriji, dopadljive aluminijum­ske felne od 17 inča, “LOOK” izgled sa dosta hroma, zatamnjena zadnja stakla, zanimljive retro karirane presvlake i već pomenutu jarkocrven­u boju koja, stvarno donosi promenu. Puna kapa, rekli bismo.

Isto važi i za 1.3 TCE benzinac koji je “Reno” razvio u saradnji sa “Mercedesom”. U pitanju je agregat koji se ugrađuje u gotovo kompletnu gamu francuskog brenda (“kađar”, “megan”, “kaptur”...) i koji je pravo uživanje za sva čula posle vremešnog “atmosferca” 1.6 sa 115 KS. Mi smo testirali slabiju verziju, sa 130 KS i pogonom na prednjim točkovima čija je cena 16.990 evra. Pogon 4x4 je dostupan samo uz TCE sa 150 konja.

Sada (konačno) imamo snage koliko nam je potrebno i kada nam je potrebno. Takođe, motor radi tiše, zbog bolje veze sa šestostepe­nim manuelnim menjačem koji bi trebalo da bude malo “konkretnij­i”. Mislimo najviše na onaj osećaj kada vam ništa ne kvari vožnju. Ovako, bili bismo zadovoljni­ji sa za nijansu kraćim korakom.

“Daster 1.3 TCE” do 100 km/h ubrzava za manje pd 11 sekundi i postiže maksimalni­h 191 km/h. Pri tome, prosečna potrošnja u gradu retko prelazi osam litara.

Sve ostalo je ono na šta nas je “daster” navikao - vešanje koje je idalno za sve podloge, lepo ponašanje u krivinama i zadovoljav­ajuća udobnost. Takođe, primetili smo i da je poboljšana zvučna izolacija.

Kabina je prostrana, a monotoniju na koju smo navikli u “Dačijinim” modelima ubijaju šavovi i okviri oko menjača i ručice vrata u boji vozila. Kada se jednom udobno smestite za upravljače­m, “daster” postaje prijatan za vožnju i stvarno ne zahteva dugačak period privikavan­ja. Komande su maksimalno pojednosta­vljene, a svaku “komunikaci­ju” sa automobilo­m obavljate preko centralnog ekrana osetljivog na dodir, dijagonale sedam inča. Pohvalićem­o i kameru za vožnju unazad.

Zapremina prtljažnik­a je 411 litara, a na zadnjim sedištima može da se stisne troje odraslih putnika. Prava je šteta što sedišta nisu malo tvrđa i bolje profilisan­a, odnosno nisu za duža putovanja.

“Daster” je i dalje idealno vozilo za naše puteve, a sada, sa opremom “Techroad” izgleda i sasvim lepo. Da, sve pohvale i za turbo benzinac koji je uneo živost u vožnju.

 ??  ??
 ??  ?? RETRO DODIR U KABINI “DASTERA” SA CRVENIM DODACIMA I DOPADLJIVI­M PRESVLAKAM­A VEROVALI ILI NE, “DASTER 1.3 TCE” JURI BRŽE OD 190 KM/H
RETRO DODIR U KABINI “DASTERA” SA CRVENIM DODACIMA I DOPADLJIVI­M PRESVLAKAM­A VEROVALI ILI NE, “DASTER 1.3 TCE” JURI BRŽE OD 190 KM/H
 ??  ??
 ??  ?? PORED KLIRENSA OD 210 MM NIJE NAM BIO POTREBAN POGON NA SVIM TOČKOVIMA
PORED KLIRENSA OD 210 MM NIJE NAM BIO POTREBAN POGON NA SVIM TOČKOVIMA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia