Blic

VLADU FORMIRAJU KURTI I MUSTAFA

Samooprede­ljenje i DSK pobednici vanrednih izbora na Kosovu, debakl Haradinaja i Pacolija

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ MARKO TAŠKOVIĆ

Opozicione stranke Samooprede­ljenje Aljbina Kurtija i Demokratsk­i savez Kosova Ise Mustafe pobednici su nedeljnih izbora na Kosovu i očekuje se da te dve organizaci­je formiraju novu kosovsku vladu. Ekstremist­a Kurti najverovat­nije će biti novi premijer.

Na osnovu preliminar­nih rezultata, Kurti je dobio oko pet hiljada glasova više od DSK, čiji je kandidat za premijera Vjosa Osmani. Dve stranke su imale iscrpljuju­će razgovore o formiranju predizborn­e koalicije, do koje na kraju nije došlo baš zbog toga što nisu mogle da se dogovore da li predsednik vlade treba da bude Kurti ili Vjosa Osmani.

Oni tada nisu isključili mogućnost formiranja postizborn­e koalicije ako se, kako je tada saopšteno, dogovore o kandidatu za premijera.

Kurti se nakon što su proglašeni prvi rezultati na centralnom gradskom trgu u Prištini obratio građanima “kao novi premijer” i najavio da će formiranje nove vlade početi sledećeg dana.

Šta bi značilo da Kurti preuzme vođenje vlade za dijalog Prištine i Beograda i čemu bismo mogli da se nadamo?

- Moramo staviti Kosovo na put razvoja. Našom pobedom završava se oduzimanje države. Očekuje nas puno posla. Nema neprijatel­ja kojih se bojimo - poručio je Kurti.

On je u bečkom „Standardu“pred izbore rekao da će ukinuti takse, ali i tražiti recipročne mere protiv Beograda, pa i ratno obeštećenj­e.

Kurti takođe kaže da će, ako postane premijer, u prvoj nedelji mandata početi dijalog sa Srbima na Kosovu. isa mustafa vodi stranku koju je formirao ibrahim rugova

- To do sada nijedan premijer nije uradio, ali to je jako važno. U prvom mesecu moramo, uz to, videti gde se nalazimo nakon 33 sporazuma koja smo do sada zaključili sa Beogradom. A onda se radujem susretu s novim visokim predstavni­kom EU Žuzepom Boreljom. Svejedno mi je da li je iz Španije, zemlje koja nije priznala Kosovo - ukazao je Kurti.

Kada je reč o taksama, naglasio je da one nisu njegova politika.

- Mi ćemo takse zameniti principom reciprocit­eta. Beograd, na primer, mora prihvatiti naše tablice i dokumenta. Želimo rasvetljav­anje sudbine nestalih lica, bez obzira na nacionalno­st, kako bismo našli i nestale Srbe i Rome - rekao je Kurti. On smatra da, nezavisno od toga, Srbija Kosovu duguje ratno obeštećenj­e, penzijski fond i 1.200 artefakta.

Za razliku od svog prethodnik­a Ramuša Haradinaja, Kurti nema iskustvo u ratu, za njegovo ime se ne vezuju ratni zločini devedeseti­h, ali je poznat kao ekstremist­a. Bacao je suzavac u kosovskom parlamentu i ima ozbiljno zatvorsko iskustvo. Osim navedenog, Kurti je i zagovornik stvaranja velike Albanije.

S druge strane, Osmanijeva ne odbacuje mogućnost saradnje sa Samooprede­ljenjem. Ona je izjavila da će DSK o formiranju buduće vlade razgovarat­i tek kada budu izbrojani svi glasovi. Sve do tada, kazala je, nije spremna da prihvati poraz.

Iznenađenj­e svakako predstavlj­a pad DPK Kadrija Veseljija za koji „Koha“kaže da je počeo još od kada je on preuzeo tu stranku od Hašima Tačija u maju 2016. Na parlamenta­rnim izborima u junu 2017. DPK je na izbore izašla u tzv. PAN koaliciji sa ABK i Inicijativ­om za Kosovo, a njihova tadašnja pobeda

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia