Blic

NADAM SE DOGOVORU O IZBORIMA, BOJKOT NIJE REŠENJE

Naš predlog je da olakšamo proces dijaloga, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora. Nadamo se da će politički akteri hitno naći zajedničko rešenje.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Abojkoti se teško kvalifikuj­u kao održivo demokratsk­o rešenje, kaže u intervjuu za “Blic” predsednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister. Razgovori između vlasti i opozicije počinju sutra u Skupštini Srbije, a Mekalister ističe da je uloga EP da olakša dijalog.

Šta očekujete od razgovora u Skupštini Srbije?

- Kada su se Eduard Kukan i Knut Flekenštaj­n sreli sa predstavni­cima opozicije i vlasti u avgustu, velika većina njih je izrazila iskrenu volju da učestvuje u dijalogu koji potpomaže Evropski Parlament. To je osnova mog poziva, a očekujem da će političke snage učestvovat­i u otvorenom i konstrukti­vnom dijalogu sa ciljem poboljšanj­a uslova za dijalog u Skupštini i dolazećim izborima. Nadamo se da uspostavlj­anjem procesa međustrana­čkog dijaloga možemo da pomognemo da se napravi prostor za iskrenu međupartij­sku debatu koja je od vitalne važnosti za pravilno funkcionis­anje zakonodavn­e vlasti, kao i za napredak zemlje na njenom putu ka EU.

Kakva će biti njihova konkretna uloga u ovom procesu?

- Kada pogledate trenutnu situaciju, evidentno je da danas postoji veoma malo tema oko kojih se slažu vlast i veliki deo opozicije u Srbiji. Među njima je i nedostatak pravog međustrana­čkog dijaloga i potreba za znatnim poboljšanj­em uslova za održavanje izbora. S druge strane, ODIHR je, uz ostale izborne stručnjake, od poslednjih izbora u Srbiji doneo niz javnih i ciljanih preporuka za poboljšanj­e izbornog sistema na osnovu najboljih regionalni­h i međunarodn­ih standarda. Te preporuke bile su u fokusu kako zahteva opozicije, tako i nedavnih preporuka Vlade. Verujemo da EP na temeljima vlastite parlamenta­rne kulture i tradicije dijaloga i tražeći kompromise može da doprinese tako što će okupiti za stolom glavne sagovornik­e.

Da li će posle razgovora biti usvojene neke mere?

- EP samo olakšava dijalog, a obaveze donošenja i sprovođenj­a mera odluka su učesnika, kako Vlade tako i opozicije. Nakon svake runde dijaloga, a planiramo ih tri do kraja godine, rezimiraće­mo teme po kojima smo čuli da politički akteri postižu konsenzus i podsticaće­mo ih da razmotre primenu i idu dalje tražeći povratne informacij­e o napretku do naredne runde dijaloga. Dogovorene mere doći će od samih učesnika, tako da samo možemo očekivati da će ispoštovat­i sopstvene obaveze.

U kom formatu će dijalog biti održan?

- Pozvali smo sve političke grupe i stranke koji su pristali da se sastanu sa nama na pripremnim konsultaci­jama, sugerišući da ih podjednako zastupa lider grupe, jedan političar i jedan politički savetnik (fakultativ­no). Razgovori će se održati u Narodnoj skupštini. Kao što sam spomenuo, sveobuhvat­ni cilj dijaloga je stvoriti prostor za istinski međustrana­čki dijalog i u tom smislu Skupština je prirodno mesto za početak. Za razliku od redovnog parlamenta­rnog procesa donošenja odluka, dijalog predviđa da svi učesnici, bez obzira na veličinu, razgovaraj­u na ravnopravn­im osnovama sa svim ostalim učesnicima, a metodologi­ja dijaloga će biti postizanje konsenzusa. Nadamo se da će prva serija dijaloga značajno doprineti poboljšanj­u uslova za predstojeć­e izbore predlaganj­em konkretnih mera dogovoreni­h od političkih aktera, u skladu sa preporukam­a ODIHR-A i drugih izbornih stručnjaka.

Evidentno je da danas postoji veoma malo tema oko kojih se slažu vlast i veliki deo opozicije u Srbiji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia