Blic

OČISTIMO REKE SRBIJE

- BRANKO JANAČKOVIĆ

Ekološka akcija „Blica“koju smo počeli letos, pokazala je da možemo da se ujedinimo oko jedne stvari, a to je čista priroda

Tokom „Blicove“akcije „Očistimo reke Srbije“sa 16 lokacija, 11 reka i pet jezera odneseno je blizu 2.000 kubika otpada. U akcijama je učestvoval­o preko 2.500 ljudi, a kao što smo obećali nastavljam­o sa ovom ekološkom inicijativ­om.

Stručnjaci upozoravaj­u da smeće u vodi u kojem prednjači plastični otpad višestruko ugrožava živi svet u rekama i jezerima. Smanjuje se količina sunca na mestima gde plutajuće deponije prekrivaju površinu reke, što znatno narušava balans vodenog ekosistema. Hemikalije, pesticidi, herbicidi i druge štetne materije iz plastičnih boca na ovaj način dospevaju u vodu i time direktno ugrožavaju životnu sredinu.

Ekološka akcija “Blica” koja je započela tokom leta pokazala je da možemo da se ujedinimo oko jedne stvari, a to je čista priroda. Za mesec dana volonteri širom Srbije čistili su vodotokove od Niša do Subotice.

Ali, “Blic” je podigao ekološku lestvicu i sledi nam drugi krug akcije tokom kojeg bi trebalo da bude očišćeno više od 20 lokacija širom Srbije.

Partner “Blica” u nastavku ove velike inicijativ­e je kompanija „Vip mobile“. I to ne slučajno. Naime, ova kompanija je još 2012. godine pokrenula projekat „Vip Ekomotivac­ija“, čija je osnovna ideja bila edukacija stanovništ­va Srbije u cilju razvitka ekološke svesti i motivisanj­e na preduziman­je sopstvenih koraka u zaštiti životne sredine. Ovaj sveobuhvat­an ekološki program je tokom prethodnih godina uključivao brojne volontersk­e akcije koje imaju za cilj zaštitu životne sredine, smanjenje korišćenja energije, vode i drugih sredstava, povećanje energetske efikasnost­i, višekratna upotreba i reciklaža materijala i opreme, kao i odgovaraju­će rukovođenj­e otpadom i bezbednosn­im pitanjima IKT opreme.

Program je nastavljen širom inicijativ­om „Ekomotiviš­i Srbiju“, koja ima za cilj podsticanj­e javnosti, biznis zajednice, relevatnih instituaci­ja i lokalnih samouprava da uzmu učešće u projektima i aktivnosti­ma koji se odnose na zaštitu životne sredine, adresiraju­ći ekološka pitanja od nacionalno­g značaja. Upravo je akcija čićenja reka i jezera, prva u nizu ekoloških aktivnosti koje su planu ove kompanije.

- Zaposleni se neprekidno podsećaju na brigu o životnoj sredini kroz poruke o uštedi energije, vode i drugih resursa, kao i o reciklaži i ostalim važnim pitanjima, a nekoliko puta godišnje odazivaju na brojne volontersk­e akcije koje za cilj imaju očuvanje životne sredine. Postavljen­e su korpe za reciklažu papira, plastike, stakla i metala, dok se električni otpad prikuplja odvojeno i reciklira u skladu sa zakonskom regulativo­m - navode u kompaniji „Vip mobile“.

Sa željom da i svoje korisnike motiviše na odgovorno ponašanje, „Vip“je 2012. godine započeo akciju prikupljan­ja starih mobilnih telefona u okviru koje je prikupljen­o je više od 150.000 telefona prijatelj akcije koji su predati reciklažno­m centru na zbrinjavan­je.

No, tu ekološkim aktivnosti­ma nije kraj. Zaposleni iz različitih sektora okupljeni su oko „Vip Eko-tima“i na volontersk­oj osnovi predstavlj­aju ambasadore kompanije, organizuju se različite aktivnosti u cilju obeležavan­ja važnih ekoloških datuma.

Sada, „Blic“i „Vip mobile“zajedno sa vama, dragi čitaoci, nastavljaj­u akciju čišćenja reka Srbije.n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Partner „Blica“u nastavku ove velike inicijativ­e je kompanija „vip mobile“
Partner „Blica“u nastavku ove velike inicijativ­e je kompanija „vip mobile“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia