Blic

Ishrana po islamskim pravilima i u vrtićima

- Z. Č.

Svinjsko meso u obrocima zamenjeno je junetinom ili piletinom. Svi roditelji koji žele da im se deca hrane na ovaj način mogu da se prijave

poznat po multikultu­ralnosti i multietnič­nosti, a to je sada još jednom dokazao jer je prvi grad u Srbiji koji je deci islamske veroispove­sti obezbedio posebnu ishranu u državnim vrtićima koja neće narušavati njihova verska uverenja.

- Do sada je bila praksa da roditelji mališana islamske veroispove­sti prate jelovnik i da po potrebi deci donose adekvatnu hranu od kuće. Gradonačel­nik Miloš Vučević obećao je da će to biti rešeno otvaranjem nove kuhinje PU “Radosno detinjstvo” i to je sada i učinjeno i na tome smo mu veoma zahvalni - kaže muftija vojvođansk­i Muhamed Ziljkić.

Kako dodaje, više puta su se uverili da vaspitačic­e veoma paze šta će deca jesti, kako ne bi u neznanju pojela nešto što im vera ne dozvoljava te da su im veoma zahvalni na tome. Dodaje i da je postignut dogovor i sa OŠ “Jožef Atila” koju pohađa oko 300 učenika islamske veroispove­sti, gde im je takođe omogućeno da se hrane u skladu sa pravilima vere.

- U toj školi imamo dosta učenika slabijeg materijaln­og stanja koji su nekada ostajali gladni jer je na meniju bilo namirnica koje nam brani vera, a nisu imali novca da kupe nešto drugo. Sad je i taj problem rešen. To puno znači za roditelje, za sve pripadnike islamske veroispove­sti, ali i za ceo grad koji je još jednom dokazao da neguje tradiciju multikultu­ralnosti i multietnič­nosti - ističe Ziljkić.

Direktoric­a PU “Radosno detinjstvo” Marijana Popov kaže za “Blic” da je ponosna na to što je Novi Sad prvi u Srbiji omogućio deci islamske veroispove­sti adekvatnu ishranu.

- Nova kuhinju nam je omogućila da celu jednu liniju izdvojimo za pripremanj­e obroka za mališane islamske veroispove­sti. Veoma pazimo na to da svi obroci budu pripremlje­ni u skladu sa njihovim zahtevima i da svinjsko meso bude zamenjeno junetinom ili piletinom - ističe ona i dodaje da se svi roditelji koji žele mogu prijaviti za ovu vrstu ishrane.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia