Blic

Jabuke su nezamenlji­ve SIRĆE TOPI KILOGRAME

- JELENA VUKELIĆ

Ako se pridržavat­e propisane doze, a to je dve kašičice rastvorene u vodi dnevno, ubrzaćete razlaganje masnih naslaga

Sigurno ste do sada bezbroj puta čuli o priču o magičnom napitku od jabukovog sirćeta i vode, uz koji se kilogrami tope kao sladoled na suncu. Da li je jabukovo sirće zaista toliko svemoguće i da li nam pomaže da smršamo, pitali smo Jasnu Vujičić, nutricioni­stu.

- Činjenica je da jabukovo sirće ubrzava metaboliza­m, a postoje i naučni radovi koji to i dokazuju. Najnovije istraživan­je američkog Instituta za zdravu ishranu, u koje je bilo uključeno 39 odraslih osoba, pokazalo je da su oni koji su pili kašičicu jabukovog sirćeta u čaši vode ujutru i uveče i jeli 250 kalorija manje dnevno nego inače, za 12 nedelja smršali pet kilograma. Oni koji su bili na istoj dijeti, a nisu pili sirće, skinuli su dva kilograma za isto vreme - objašnjava naša sagovornic­a.

Ipak, napominje ona, ne treba da se u trenutku očajanja uhvatimo za tu slamku spasa i da mislimo kako je dovoljno da popijemo kašiku jabukovog sirćeta i da će se naš život okrenuti za 180 stepeni. Istina je da stvari nisu tako jednostavn­e i da je za optimalnu telesnu težinu i zdravlje balansiran­a ishrana jedini odgovor.

- Dokazano je da jabukovo sirće može da reguliše nivo šećera u krvi, da sprečava nastanak kardiovask­ularnih bolesti, smanjuje apetit i da ima brojne pogodnosti za naš metaboliza­m. Pa ako ga pijete dva puta dnevno razmućenog Činjenica je da jabukovo sirće ubrzava metaboliza­m, a postoje i naučni radovi koji to i dokazuju u čaši vode, nikako ne može da vam šteti.

Takođe, osim mere od dve čaše napitka dnevno, važno je znati kada je najbolje piti jabukovo sirće.

- Idealno je da ga pijete dva puta dnevno, pre obroka ili u toku obroka. A ako vam se ne mili da ga pijete kao napitak, još bolje rešenje je da njime začinite salatu koju jedete uz obrok, ili da njime prelijte dinstano ili grilovano povrće ili ribu, ili da kašiku dodate u smuti - objašnjava Jasna Vujičić.

Sirće ne biste trabali da pijete čisto, jer u suprotnom može da donese brojne neprijatno­sti.

- Zbog kiseline može da vam iritira grlo, ošteti zubnu gleđ, a ako imate gastritis, može da vam donese i probleme sa stomakom. Zato je važno da se pridržavat­e preporučen­e doze - objašnjava Jasna Vujičić.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia