Blic

PESNIK U KOPAČKAMA

Sin Vladana Lukića objavio zbirku pesama

- ALEKSANDAR KNEŽEVIĆ

n„Kao klinac sam igrao fudbal u Sopotu, ali sam odlučio da se ipak okrenemo pisanju”, rekao je za “Blic” 17-godišnji Luka.

Luka Lukić je sedamnaest­ogodišnjak iz Sopota, đak Gimnazije u Mladenovcu. Poput oca Vladana, koji je bio poznati fudbaler a zatim i funkcioner u Crvenoj zvezdi, Luka gaji veliku ljubav prema fudbalu, ali i prema književnos­ti.

Iako još uvek izuzetno mlad, Luka ima dve napisane knjige. Zbirka pesama „Lavirint uma“pojavila se 2017. Druga knjiga je uspešno promovisan­a u Domu kulture u Sopotu. U pitanju je roman „Čarobna olovka“.

- Inspiracij­u sam crpeo iz okoline i prikazao sam je onako kako je ja vidim. To je šarenoliki pogled na svet. Bajkovita je tema, može svakome da se dopadne i mislim da je namenjena za sve od sedam do 77 godina - počeo je priču za “Blic” Luka Lukić.

Mnoge može da začudi činjenica da je već kao dečak započeo karijeru pisca.

- Volim da kažem da sam počeo da pišem kad sam shvatio da vreme gazi ljude, a da su pesnici pregazili vreme. San mi je da budem upamćen, a pisci to mogu da postanu.

Luka je trenirao fudbal u FK Sopot, igrao je na poziciji napadača i dobro se snalazio. Donedavno je kombinovao sport, školu i pisanje.

- Trudio sam se, bio sam borben u igri. Nikad nisam odustajao, išao sam do kraja na svaku loptu. Desila su se neka razočaranj­a koja nisam moga da prebrodim. Rešio sam da se posvetim drugim stvarima, kao što su pisanje i škola.

Vladan Lukić je 1999. godine, zbog bombardova­nja Jugoslavij­e napustio Mec, a da iver ne pada daleko od klade, dokazao nam je Luka.

- Sličnost između nas dvojice postoji u tome što je on svoju fudbalsku karijeru takoreći odbacio da bi pomogao svojoj zemlji. I ja imam tu nacionalis­tičku, patriotsku crtu. Nikada ne bih odbacio svoje poreklo, biti Srbin je privilegij­a.

Majka Irena, zajedno sa Vladanom i sestrom Sarom, pružila je veliku podršku Luki u trenucima kada je on otkrio talenat i želju za pisanjem.

- Naravno, odmah su me podržali. I kada sam bio stidljiv na početku, kada sam pisao prve pesme, oni su me podržali u tome, nagovorili su me da izdam knjigu - otkrio je Luka.

Ponosni otac je ispričao kako je porodica videla Lukin razvoj i želju za pisanjem.

- Odmalena se interesova­o za pisanje, nije nam bilo čudno kad je odlučio da izda prvu knjigu. Svi u porodici smo izuzetno ponosni, pre svega zato što radi nešto što voli i zato što je svoju emociju pronašao u umetnosti, a ne u nekim lošim navikama koje prate mlade u današnjem vremenu - smatra Vladan Lukić.

Iako je fudbal zasad pao u drugi plan, Vladan ne žali, već na to gleda kao pozitivnu stvar.

- Nije mi žao, poštujem njegove izbore. Još uvek je fudbal u njegovom životu i uvek može paralelno da voli sport i umetnost. Meni je najvažnija njegova sreća i osmeh - iskren je otac Vladan.

Sličnost između oca i mene je u tome što je on svoju fudbalsku karijeru takoreći odbacio da bi pomogao svojoj zemlji NE KRIJE DA I DALJE GAJI VELIKU ZA FUDBALU, ALI I DA JE LJUBAV PREMA JEDAN NJEGA KNJIŽEVNOS­T IPAK BROJ

 ??  ??
 ??  ?? luka lukić na promociji knjige sa ocem vladanom, sestrom sarom i majkom irenom
luka lukić na promociji knjige sa ocem vladanom, sestrom sarom i majkom irenom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia