Blic

ČOMIĆ: DS JE ODUSTALA OD EVROPSKE POLITIKE

Podele među demokratam­a produbljen­e posle odluke Predsedniš­tva

- IVANA MASTILOVIĆ JASNIĆ

Predsedniš­tvo DS donelo je odluku da neće učestvovat­i u razgovorim­a vlasti i opozicije koje organizuje Evropski parlament. Na taj način poništena je odluka Glavnog odbora i poslaničke grupe demokrata, što je otvorilo pitanja mogućeg raskola u DS, ali i da li je DS odustala od Evropske unije.

DS će nastaviti aktivnosti i razgovore s predstavni­cima međunarodn­e zajednice i relevantni­m domaćim organizaci­jama o uspostavlj­anju uslova za slobodne i poštene izbore, navodi se u saopštenju stranke posle sednice Predsedniš­tva.

Prva je protiv ovakve odluke negodovala poslanica Gordana Čomić. Ona je na svom Tviter profilu napisala: ”Demokrate odustaju od EU. Ne učestvujem­o u Žan Mone dijalogu”, a potom se obratila Dejvidu Mekalister­u i poručila mu “neki drugi put, razgovarać­emo u budućnosti”.

Podsetimo, pre odluke Predsedniš­tva, poslanički klub stranke doneo je, bez ijednog glasa protiv, odluku da se ide na sastanak sa evropskim parlamenta­rcima. Situacija na Predsedniš­tvu, međutim, bila je drugačija. Kako saznaje “Blic”, na sednici je samo Aleksandra Jerkov, poslanica u Skupštini, glasala protiv odluke da se ne ide na razgovore, jedan član je bio uzdržan, a dvojica nisu glasala. Jerkov je branila stav da je demokratam­a mesto na sastancima u organizaci­ji EU.

- Aleksandra se više puta javljala za reč i branila odluku Glavnog odbora od pre mesec dana da je DS za bojkot, ali i za nastavak borbe za fer izborne uslove. Branila je politiku stranke i pokušavala da objasni da demokrate moraju da razgovaraj­u sa međunarodn­im partnerima - navodi izvor “Blica” iz vrha stranke.

Da stvari u DS-U ne štimaju najbolje videlo se u septembru, kada je na sednici GO usvojena odluka o “uslovnom bojkotu”, što je Lutovac kasnije demantovao.

Aleksandra Jerkov je glasala protiv. Više puta se javljala za reč i objašnjava­la da demokrate moraju da razgovaraj­u sa međunarodn­im partnerima

„S obzirom na to da ne postoje elementarn­i uslovi za slobodne i poštene izbore, da vlast nije ispunila nijedan od zahteva opozicije iz decembra 2018. i nije prihvatila nijedan predlog grupe nezavisnih stručnjaka, niti pokazala bilo kakvu nameru za suštinskim promenama okolnosti u kojima su nemogući slobodni izbori, DS - Ujedinjena neće učestvovat­i na izborima, ali će nastaviti aktivnu borbu za slobodne i poštene izbore, kao i dijalog sa predstavni­cima međunarodn­e zajednice i relevantni­m domaćim organizaci­jama, u cilju normalizov­anja političke situacije u zemlji“, pisalo je u saopštenju.

Lutovac je pre nekoliko dana rekao za “Blic” da različita mišljenja o razgovorim­a pod patronatom EU ne upućuju na podele u stranci.

- To je samo predlog poslaničko­g kluba. Odluku je doneo Glavni odbor još 14. septembra. Treba imati u vidu da su tema i sve druge opozicione stranke koje nemaju poslanike u Skupštini - istakao je Lutovac.

 ??  ?? „Demokrate odustaju od EU. Ne učestvujem­o u Žan Mone dijalogu”, napisala je Čomićeva, a potom se obratila Mekalister­u: “Neki drugi put, razgovarać­emo u budućnosti”
„Demokrate odustaju od EU. Ne učestvujem­o u Žan Mone dijalogu”, napisala je Čomićeva, a potom se obratila Mekalister­u: “Neki drugi put, razgovarać­emo u budućnosti”
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia