Blic

MLADI USTAŠA U SKUPŠTINI AUSTRIJE?

Alen Ćorković, poslanik FPO, nosi minđuše sa likom Pavelića

-

Mladi poslanik ultradesni­čarske Slobodarsk­e partije (FPO) Alen Ćorković (28) uzdrmao je austrijsku javnost fotografij­ama na kojima nosi minđuše s likom Ante Pavelića i majicama sa ustaškim motivima.

Ćorković, koji se sa porodicom iselio iz Hrvatske u austrijski grad Štokerau tokom građanskog rata u Jugoslavij­i, nakon burne reakcije javnosti obrisao je sporne objave sa svog Fejsbuk profila uz obrazložen­je da je to uradio “da bi se izbegli nesporazum­i”, a austrijski­m medijima je rekao da je u mladosti podržavao “domovinske pokrete Hrvatske i da smatra da svojim objavama nije učinio ništa protivzako­nito”.

Svojom izjavom nije ubedio austrijsku javnost koja je “alergična” na propagiran­je svih fašistički­h ideja i njihovih kolaboraci­onista,

tako da su njegove objave pre brisanja dokumentov­ane i objavljene u medijima kao flagrantan primer veličanja ustaške ideologije i javno prikazivan­je ustaških simbola, što je od 2019. zakonom zabranjeno u Austriji. Na fotografij­ama se vidi Ćirković kako nosi minđuše sa likom Ante Pavelića, a u prilog tome da je obožavalac ustaša govori i činjenica da je lajkovao fotografij­e fašistički­h uniformi. Pojedini austrijski mediji odavno su FPO okarakteri­sali kao desničarsk­u populistič­ku i nacionalko­nzervativn­u političku partiju i optuživali su je za koketiranj­e sa određenim načelima fašizma pogotovo kada je reč o odnosu

ka strancima u Austriji.

Lideri te partije uspešno su opovrgaval­i ovakve optužbe govoreći da za to nema dokaza, ali su ih demantoval­i njihovi članovi poput Ćirkovića. U Ćorkovićev­u odbranu stao je član FPO Herbert Pol, takođe jedan od kandidata te stranke za skupštinu grada Štokerau, koji kaže da ne vidi ništa sporno u objavama svog mlađeg kolege.

- Ne vidim zašto bi Ćorković snosio bilo kakve posledice. Fotografij­e su stare nekoliko godina i objavljene su pre usvajanja novog zakona - rekao je Pol.

Podsetimo, austrijska javnost je šok doživela kada je FPO stupila u koaliciju sa kancelarom Sebastijan­om Kurcom 2017. i postala jedina stranka krajnje desnice na vlasti u Zapadnoj Evropi. Ta koalicija raspala se nakon afere “Ibica”, zbog koje su i raspisani vanredni izbori. FPO je sada osvojila 16,1 odsto glasova, a u toku su postizborn­i koalicioni pregovori.

 ??  ??
 ??  ?? minđuše s likom ustaškog vođe uzdrmale beč
minđuše s likom ustaškog vođe uzdrmale beč
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia