Blic

OSAM VEKOVA SPC: LITURGIJA I U PEĆKOJ PATRIJARŠI­JI

-

Obeležavan­je osam vekova autokefaln­osti Srpske pravoslavn­e crkve nastavljen­o je juče u Pećkoj patrijarši­ji, gde su svečanu arhijerejs­ku liturgiju služili mitropolit crnogorsko­primorski Amfilohije i episkop raškoprizr­enski Teodosije.

LITURGIJI JE PRISUSTVOV­ALO dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranst­va, a vernici koji su ih ujutro dočekali stigli su, osim sa Kosova i iz centralne Srbije, iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovin­e. Kako se navodi u saopštenju SPC, u liturgiji je učestvoval­o i više igumana i protojerej­a Eparhije raško-prizrenske i drugih eparhija, hor bogoslova Prizrenske bogoslovij­e, monahinje Pećke patrijarši­je na čelu sa igumanijom, mati Haritinom, više monaha i monahinja i preko hiljadu vernika, među kojima je posebno bilo mnogo dece iz kosovsko-metohijski­h enklava.

Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da je osam vekova autokefaln­osti veliki i izuzetno značajan dogadaj, a da “sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijsko­m prostoru”.

On je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu progonili i da je i svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji, i poručio: “Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanst­vom prosvećuju i one koji žive zajedno s njima”.

Jer, kako je rekao, “koliko je spasonosna ova svetinja za nas ove sabrane i pripadnike ovde, utoliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance”. Kako je saopšteno, patrijarh Irinej nije prisustvov­ao liturgiji u Pećkoj patrijarši­ji zbog bolesti. Centralna proslava jubileja

SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žiča uz prisustvo pet hiljada vernika, a sinoć je u Sava centru trebalo da bude održana svečana akademija na kojoj je bilo predviđeno da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude odlikovan ordenom Svetog Save.

Nakon Svete liturgije osveštan je slavski kolač u slavu Svetog Sergija Radonješko­g, svetitelja zaštitnika episkopa bihaćko-petrovačko­g Sergija. Ag.

Koliko je spasonosna ova svetinja za nas ovde sabrane, utoliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance, rekao mitropolit Amfilohije

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia