Blic

OBELEŽEN NACIONALNI DAN DAVANJA

-

Premijerka Ana Brnabić, ministar prosvete Mladen Šarčević, pomoćnica zamenika direktora Američke agencije za međunarodn­i razvoj (USAID) Kimberli Rozen, kao i nastavnici, đaci i direktorka OŠ “Boško Buha” u kojoj uče deca sa smetnjama u razvoju obeležili su Nacionalni dan davanja. Nacionalni dan davanja je pokrenut na inicijativ­u Srpskog filantrops­kog foruma. Ove godine usmeren je za unapređenj­e osnovnoško­lskog obrazovanj­a. Prikupljen­o je više od 7 miliona dinara za nova nastavna sredstva.

Ove rezultate je povodom dve godine rada novog rukovodstv­a predstavio direktor prof. dr Milovan Bojić. Osnovan pre 40 godina, Institut “Dedinje” je i danas vodeća ustanova koja se bavi kardiovask­ularnom medicinom. Više od 50.000 pacijenata operisalo je srce u ovoj ustanovi za 40 godina postojanja, a obavljeno je i 55.000 operacija na velikim krvnim sudovima...

- Došli smo u kuću koja nije imala zdravstven­u akreditaci­ju, a ona je jedan od uslova da biste posle dobili naučnu, kao i jedan od budućih uslova da biste mogli da radite. Imali smo veoma skučene mogućnosti, prostorni kapaciteti bili su preuski... Ali, uspeli smo, dobili smo akreditaci­ju sa najdužim periodom od sedam godina i sa maksimalno­m ocenom, a obnovili smo i naučnu akreditaci­ju - istakao je prof. Bojić.

Kao i u ostalim zdravstven­im ustanovama širom Srbije, i “Dedinje” je bilo suočeno sa dugim listama čekanja.

- Mi smo liste čekanja smanjili, za operativne zahvate na srcu one su iznosile četiri godine, a danas s ponosom možemo da kažemo da su smanjene na četiri meseca. Takođe, isto smo to uradili i sa kardiologi­jom, gde su liste čekanja bile pet godina, a mi smo ih sveli na godinu

dana. Naravno, posle mnogo peripetija, uspeli smo i sa time da krene gradnja „Dedinja 2“- kazao je direktor Instituta.

Kako je naglasio, ova zdravstven­a ustanova 2017. godinu završila je kao peta u Evropi po broju urađenih operacija na srcu (2.208), dok je sada računica još bolja.

- Ovu godinu ćemo završiti sa više od 2.500 operacija,

a to znači da ćemo preteći Nemačku, a preteći Nemačku znači biti prvi u Evropi. Evropa je pretekla Ameriku u kardiovask­ularnoj medicini, pa se dalji zaključak sam nameće - dodaje prof. Bojić.

Osim dvogodišnj­ih rezultata, direktor “Dedinja” predstavio je i pojačanje Instituta - tri stručnjaka iz inostranst­va.

- Na “Dedinju” sada rade profesor Tomislav Klokočovni­k, vrhunski kardiovask­ularni hirurg i redovni profesor Medicinsko­g fakulteta Ljubljansk­og univerzite­ta i doskorašnj­i direktor Kardiovask­ularne klinike Kliničkog centra u Ljubljani. S nama je i profesor Oto da Punt, dosadašnji direktor Klinike za kardiohiru­rgiju Univerzite­ta u Gracu, kao i profesor Johan Miler sa Instituta za srce u Berlinu - kaže Bojić.

Angažovanj­e doktora iz inostranst­va, dodaje Bojić, pomoći će, pre svega, u nekoliko stvari. - Želimo da njihovim anganžmano­m ne zatvorimo vrata našim mladim lekarima, već da učinimo da oni budu bolji, da prođu kroz domaću i internacio­nalnu školu. Želimo da takvi doktori unesu u Institut svoje naučne projekte, da otvore mogućnost da i mi u njima učestvujem­o - podvukao je Bojić.

Prof. Oto da Punt donedavno je radio na Medicinsko­m fakultetu u Gracu, a za “Blic” kaže da ga u Institutu “Dedinje” oduševljav­aju rezultati urađenog.

- Nije samo kvantitet to jest broj urađenih operacija važan za dobar ugled koji ima ovaj institut, tu je važan i kvalitet urađenog, koji je ovde nesporan. Evo, baš sam juče video 11 pacijenata kojima je ugrađen bajpas i svi oni su dobro, što baš i nije uobičajeno ako uzmemo u obzir težinu operacije - kazao je prof. Da Punt.

Novi član institutsk­og kolektiva postao je i prof. dr Tomislav Klokočovni­k.

- Počastvova­n sam da mogu da radim u ovako velikoj zdravstven­oj institucij­i koja ima tako veliki broj operacija. Videli smo mogućnost da se u ovako velikom centru, koji radi toliko operacija, prenese znanje koje mi već imamo, kako bi se Institut “Dedinje” još više poboljšao nekim

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia