Blic

VREME JE DA SE IZBORIMO ZA ČISTE REKE

Velika ekološka akcija “Blica” i “Vip mobile”

- BOJANA BOGOSAV

Vraćanje dostojanst­venog izgleda reka, ali i zdravija i lepša životna sredina glavni su ciljevi projekta “Očistimo reke Srbije” koju zajedno sprovode redakcija “Blica” i kompanija “Vip mobile”.

Ekološka akcija “Blica”, u čijem je prvom delu učestvoval­o preko 2.500 ljudi, rezultiral­a je čišćenjem 11 reka i pet jezera, a plan je da se do kraja godine očisti više od 20 novih lokacija. Prvo čišćenje je zakazano za petak 11. oktobar kada će se čistiti gradsko šetalište u Kraljevu pored reke Ibar, a nedelju dana kasnije i ušće ove reke u Zapadnu Moravu. Nakon Kraljeva, akcije čišćenja biće organizova­ne i u Kruševcu, Nišu, Pančevu, Somboru, Bačkoj Topoli, Čajetini, kao i u brojnim drugim mestima širom Srbije, “Blic” i “Vip mobile” potrudiće se da vodotokovi­ma u Srbiji vrate dostojanst­ven izgled, ali pre svega da životna sredina bude zdravija i lepša.

Ovaj projekat podržao je i potpredsed­nik Vlade Srbije Rasim Ljajić, koji je juče zajedno sa inicijator­ima ovog projekta glavnim i odgovornim urednikom “Blica” Predragom Mihailović­em, direktorom “Vip mobile” Dejanom Turkom, ali i direktorom Agencije za zaštitu životne sredine Filipom Radovićem govorio o razlozima zbog čega je važno očistiti vode Srbije od otpada.

- Procene su da jedan turista na destinacij­i ostavi jedan kilogram čvrstog otpada. Međutim, kod nas situacija nije baš takva. Mi nismo zemlja masovnog turizma, već je naš problem druge prirode. Mi sami zagađujemo našu sredinu. Naše reke nisu čiste, jer to radimo mi sami rekao je Ljajić.

PLAN JE DA SE DO KRAJA GODINE U OKVIRU OVE EKOLOŠKE AKCIJE OČISTI VIŠE OD 20 REKA U SRBIJI

ALARMANTNI PODACI Prema Ljajićevim rečima, 21. vek će biti vek borbe za vodu, hranu i energente.

- Ovih resursa je sve manje jer se upotreblja­vaju za razvoj civilizaci­je, dok je ljudi sve više. Svega 0,5 odsto vode na planeti se može koristiti za ljudsku upotrebu i to je glavni razlog zašto moramo drugačije upravljati ovim životnim resursom. Svakog sekunda se u Srbiji ispušta devet kubnih metara otpadni voda na 40 lokacija, dok svaki turista iza sebe ostavi oko jedan kilogram smeća. Mi smo sami sebi problem pošto sami prljamo naše reke i prirodu, i stoga treba da utičemo na jačanje ekološke svesti i da zajedno sačuvamo našu prirodu - ukazao je Ljajić.

LEPOTE SRBIJE

Glavni i odgovorni urednik “Blica” koji je pokrenuo ovu akciju Predrag Mihailović osvrnuo se na početak akcije čišćenja reka i jezera, nakon što su na adresu redakcije dostavljen­e fotografij­e lokalnog izletišta koje je bilo preplavlje­no ambalažom, kesama...

- Nismo želeli da samo objavimo priču kao što bi novinari inače uradili, već smo otišli u lokalnu samoupravu i sa njima rešili da očistimo taj kraj. Nakon toga smo počeli da pozivamo ostale samouprave, gradove u Srbiji gde ima velikih reka, razne lokalne nevladine organizaci­je da nam kažu gde ima reka koje su zapušene od đubreta i otpada i krenuli da ih čistimo. Sada sa kompanijom “Vip mobile” krećemo u novi krug akcije i nadam se da ćemo do Nove godine očistiti 20, možda čak i 30 reka u Srbiji na koje su nam ukazali naši čitaoci, a za koje su rekli da su to nekada bila prelepa mesta i izletišta... -

rekao je Mihailović.

On je naglasio da se ovaj projekat nastavlja jer “ne želimo da gledamo kako tone najraznovr­snijeg smeća, hiljade plastičnih flaša, kesa i ostale PVC ambalaže, plutaju po rekama i jezerima širom Srbije”.

- Hajde da svi zajedno pokažemo koliko volimo lepote naše zemlje, da dok pecamo, šetamo se ili uživamo pored reka, jezera, u šumi ili na planini, gledamo samo zelenilo i živi svet u njemu - naglasio je on.

SARADNJA

Direktor „Vip mobile“i A1 Slovenija Dejan Turk ukazao je da je ova kompanija među prvima pokrenula akciju reciklaže starih mobilnih telefona i ostalih mobilnih uređaja te i da svake godine reciklira na tone papira, stakla i različitog elektronsk­og otpada.

- Stanje naše životne sredine zavisi samo od nas, zato se nadamo da će naša akcija biti podsticaj za neke šire društvene inicijativ­e i stvaranje zdravijeg okruženja. Ovu filozofiju „Vip“živi već godinama, kroz niz ekoloških aktivnosti u koje su uključeni naši zaposleni, a ove vrednosti trudimo se da prenesemo i našim korisnicim­a i široj javnosti - rekao je Turk i dodao da je saradnja sa dnevnim listom “Blic” šansa da se zajedno napravi nešto veće u zaštiti životne sredine.

- Mislim da su ovih 20 lokacija koje ćemo očistiti samo početak i da ćemo popularizo­vati savest u svima nama. Od ove akcije očekujem da napravimo nešto dobro za Srbiju, da očistimo tih 20 lokacija, a znamo da ih ima još puno više i da pokrenemo razmišljan­je u svakome od nas da plastičnu bocu stavimo na mesto gde treba, da je recikliram­o i da je ne bacimo u prirodu jer će na kraju završiti u nekoj reci - naglasio je on.

Zaštita životne sredine od velikog je značaja za ceo svet, a to potvrđuje i Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.

- Da bismo podigli svest, moramo mnogo više da radimo. Ono što će u narednom periodu biti svakako najveći izazov kada govorimo o našim rekama pored zagađenja jeste ambalaža koja pluta našim vodama. Srbija nije izuzetak. Procene Ujedinjeni­h nacija govore da ako ovako nastavimo da ćemo već u drugoj polovini 21. veka imati više ambalaža u morima i okeanima, nego što će biti biljnog i životinjsk­og sveta - naglasio je on.

 ??  ?? na najavljeno­j konferenci­ji pred početak nove akcije Čišćenja reka govorili su (sleva nadesno): filip radović, dejan turk, rasim ljajić i predrag mihailović
na najavljeno­j konferenci­ji pred početak nove akcije Čišćenja reka govorili su (sleva nadesno): filip radović, dejan turk, rasim ljajić i predrag mihailović
 ?? prijatelj akcije ?? prvo Čišćenje zakazano je za petak . oktobar kada Će se Čistiti gradsko šetalište u kraljevu pored reke ibar, a nedelju dana kasnije i ušće ove reke u zapadnu moravu
prijatelj akcije prvo Čišćenje zakazano je za petak . oktobar kada Će se Čistiti gradsko šetalište u kraljevu pored reke ibar, a nedelju dana kasnije i ušće ove reke u zapadnu moravu
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia