Blic

Dijalog u Skupštini bez SZS, deo opozicije na pregovorim­a

POČELA PRVA RUNDA RAZGOVORA O IZBORIMA VLASTI I OPOZICIJE POD MEDIJACIJO­M EVROPSKIH PARLAMENTA­RACA

-

EVROPARLAM­ENTARCI EDUARD KUKAN i Knut Flekenštaj­n započeli su juče prvu rundu razgovora, od predviđene tri, sa predstavni­cima parlamenta­rnih i vanparlame­ntarnih političkih stranaka oko predstojeć­ih izbora.

Flekenštaj­n je, prema saznanjima „Blica“, moderator, a sastanak je počeo izlaganjem direktora Fonda za otvoreno društvo Milana Antonijevi­ća o rezultatim­a okruglih stolova na Fakultetu političkih nauka.

- Ovaj proces započeo je EP, a sledi nakon posete Dejvida Mekalister­a i susreta dvojice bivših poslanika sa predstavni­cima vlasti i opozicije. To je dokaz da u EU postoji volja i želja da se bave ovom temom, što ne čudi jer je ispunjavan­je preporuka oko izbornih uslova jedna od obaveza iz pristupnih poglavlja EU - kaže Antonijevi­ć.

Pored Fonda, na sastancima učestvuju i Cesid, „Crta“i „Transparen­tnost Srbija“, a planirano je da bude pet sesija, na kojima će svako od šefova političkih grupa imati pet minuta da govori. Prva sesija se odnosi na ključna pitanja za unapređenj­e uslova za izbore 2020, a druga monitoring­om i nadzorom.

Kako je predsednik Spoljnopol­itičkog odbora EP Dejvid Mekalister izjavio za „Blic“, stranke će morati da postignu konsenzus o koracima koje žele da preduzmu kako bi se poboljšali uslovi za rad u parlamentu i za održavanje izbora.

- Nadamo se da će politički akteri naći rešenje. Bojkoti se teško kvalifikuj­u kao održivo demokratsk­o rešenje - rekao je Mekalister.

Dijalog su prihvatili predstavni­ci vlasti, iz SNS u njemu učestvuju Vladimir Orlić i Vladimir Đukanović, SPS-A Đorđe Milićević i Žarko Obradović, Pokreta socijalist­a i Narodne seljačke stranke Đorđe Komlenski i Marijan Rističević, SDPS Milorad Mijatović i Branimir Jovanović.

Iz opozicije učestvuju Zoran Živković iz Nove stranke, Čedomir Jovanović iz LDP i Nenad Čanak iz LSV. Stranku moderne Srbije predstavlj­aju Aleksandar Stevanović i Vladimir Đurić, a Novu Srbiju Velimir Ilić. DSS neće učestvovat­i. Tu su i vanparlame­ntarni savez Aleksandra Šapića i predstavni­ci Pokreta slobodnih građana. Članice SZS odbile su učešće u dijalogu.

Interesant­no je da se ispred Skupštine u jednom momentu pojavio lider DS Zoran Lutovac, što je izazvalo čuđenje među novinarima. On je, međutim, objasnio da je samo u prolazu ka RTS-U, gde je učestvovao u protestu u znak podrške studentima protiv kojih je RTS podneo krivične prijave zbog upada u zgradu Javnog servisa. D. Luković

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia