Blic

ERDOGAN POKRENUO INVAZIJU

Počela turska vojna operacija na severoisto­ku Sirije:

- IVANA KEŠANSKI

TURSKA VOJSKA NAKON ODLASKA AMERIČKE IMA OTVOREN PUT KA SUKOBU SA KURDIMA

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan označio je juče početak turske vojne operacije na severoisto­ku Sirije u kojoj će se, kako je najavio, boriti portiv kurdske milicije i terorista Islamske države.

On je na Tviteru objavio da je turska vojska počela invaziju u Siriju.

„Turske oružane snage su zajedno sa Sirijskom nacionalno­m armijom (pobunjenič­ka milicija koju podržava Turska, prim. prev) pokrenule operaciju protiv PKK/YPG i ISIS teroristič­kih organizaci­ja na severoisto­ku Sirije. Naš cilj je da se uništi koridor koji teroristi pokušavaju da uspostave na našoj južnoj granici i da uspostavim­o mir u regionu“, napisao je Erdogan.

On je dalje napisao da će ovom operacijom nazvanom Izvor mira ukloniti teroristič­ku pretnju Turskoj.

„Zahvaljuju­ći sigurnoj zoni koju ćemo stvoriti, osiguraćem­o da se sirijske izbeglice vrate u svoje zemlje. Zaštitićem­o teritorija­lni integritet Sirije i osloboditi stanovnike regiona od naleta terora“, napisao je on.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da će Ankara obavestiti sve relevantne zemlje i sirijsku vladu o operaciji na severoisto­ku Sirije. Kako je navela sirijska državna televizija, turska vojska je pokrenula operaciju na severu Sirije, izvršivši vazdušni napad na grad Ras al Ain. I „CNN Turk“je naveo da je izvršen napad u tom mestu. Turska tvrdi da želi da stvori sigurnu zonu koja će biti očišćena od kurdske milicije i u koju će smestiti neke od 3,6 miliona sirijskih izbeglica koje se trenutno nalaze u Turskoj.

Američki predsednik Donald Tramp kontroverz­no je povukao američke trupe uoči akcije, ali je rekao da će se Turska možda suočiti sa ekonomskim posledicam­a, ukoliko učini nešto nedopustiv­o. Kurdi su bili ključni saveznici SAD u porazu džihadisti­čke grupe Islamska država (IS) u Siriji. Povlačenje američkih trupa iz pogranično­g područja su sirijske Demokratsk­e snage (SDF) koje predvode Kurdi ocenile kao „ubod u leđa“.

Prethodno su kurdske vlasti pozvale na opštu mobilizaci­ju i kretanje ka severu kako bi se suočili sa turskom vojskom. Upozorile su i međunarodn­u zajednicu na moguću humanitarn­u katastrofu.

Uoči najavljeno­g početka invazije Turske na Siriju, stigla je i vest da je i Iran počeo najavljenu vojnu vežbu na severozapa­du zemlje gde se graniči sa Turskom, objavila je iranska agencija ISNA. Kako prenosi iranska agencija Tasnim, u vežbi učestvuju jedinice za brzo reagovanje, mobilne i ofanzivne brigade i helikopter­e iz vazduhoplo­vne jedinice Vojske kopnene vojske.

 ??  ??
 ??  ?? kurdi upozoravaj­u na moguću humanitarn­u katastrofu
kurdi upozoravaj­u na moguću humanitarn­u katastrofu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia