Blic

PRVA SUĐENJA U OBNOVLJENO­J PALATI PRAVDE OD NOVEMBRA

Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu

- SLAĐANA VUKAŠINOVI­Ć

Prva suđenja u Višem sudu u Beogradu u rekonstrui­sanoj Palati pravde trebalo bi da počnu prve nedelje novembra, ali tačan datum ne mogu da preciziram jer zavisi od dinamike konfigurac­ije računarsko­g sistema, koji je preduslov za nesmetano zakazivanj­e i vođenje sudskih postupaka.

To u intervjuu za “Blic” kaže Aleksandar Stepanović, predsednik Višeg suda u Beogradu i sudija Vrhovnog kasacionog suda, i dodaje da je selidba obavljena u septembru prebacivan­jem dela arhivirani­h predmeta i onih koji su u evidenciji i predeviden­ciji, kao i tehničkih službi, pa se očekuje da krajem oktobra sve bude spremno za rad u Palati pravde. Ko će biti smešten u rekonstrui­sanoj Palati pravde?

Biće vraćeno Prvostepen­o i Drugostepe­no građansko odeljenje iz zgrade u Timočkoj ulici i iz Tošinog bunara, kao i Prvostepen­o i Drugostepe­no krivično odeljenje, Odeljenje za maloletnik­e i Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije iz zgrade u Katanićevo­j ulici. Nakon pune decenije, koliko je proteklo od reorganiza­cije Višeg suda u Beogradu, koji je bio izmešten na četiri različite lokacije, sud će sa svim svojim odeljenjim­a, osim Posebnog odeljenja za organizova­ni kriminal i ratne zločine, koji se od osnivanja 2003. godine nalaze u Ustaničkoj ulici, biti u Palati pravde. Na taj način će građani Beograda i Srbije imati jednostavn­iji i efikasniji pristup sudu. Viši sud koristiće radni prostor i sa Višim Posle pune decenije, koliko je radio na četiri lokacije, Viši sud će sada biti na jednoj, u Palati pravde javnim tužilaštvo­m u Beogradu, čime će se realizovat­i i jedna od preporuka Evropske komisije upućenih Ministarst­vu pravde koja se odnosi na obezbeđenj­e dovoljnog broja sudnica i adekvatnih uslova za rad zaposlenim­a u sudu. Da li to znači da će sada svaki sudija imati svoju sudnicu ?

Svaki sudija prvostepen­og građanskog odeljenja, prvostepen­og krivičnog odeljenja, uključujuć­i i sudije Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, kao i Odeljenja za maloletnik­e imaće zasebnu sudnicu za rad, što će doprineti još efikasnijo­j organizaci­ji u postupanju po predmetima, dok će zaposleni imati neuporediv­o bolje administra­tivno-tehničke uslove za izvršavanj­e svojih radnih obaveza. Da li pod tehničkim uslovima podrazumev­ate i uvođenje IT?

Zgrada Palate pravde, svih devet spratova, građevinsk­i je renovirana i uređena tako da se sudski postupci vode po najvišim standardim­a EU. Raniji lobi ulaza zgrade je funkcional­no izmenjen i umesto jedne velike sudnice, bivše sudnice broj jedan i pratećih službenih prostorija, u prizemlju zgrade se sada nalaze četiri velike sudnice, ako se gleda sa centralnog ulaza. Uveden je i najsavreme­niji informacio­no-komunikaci­oni sistem sa pratećom opremom, potpuno nova pritvorska jedinica sa većim stepenom bezbednost­i ulaska i izlaska iz nje, nova pošta sa proširenim kapaciteti­ma, nameštaj i ostali sudski mobilijar. Ima li audio i video snimanja suđenja i da li će ta tehnologij­a smanjiti prigovore na vođenje zapisnika, koji su se koristili za prigovore stranaka i odlaganje procesa?

Činjenica da će devet sudnica, u odnosu na dosadašnje tri, raspolagat­i sistemom za audio-video snimanje, nesumnjivo će se doprineti ubrzanju sudskih postupka i povećanju efikasnost­i rada sudskih veća, čime će se smanjiti broj eventualni­h prigovora od strane učesnika u postupku. Na koji način je organizova­no fizičko prebacivan­je predmeta i da li postoji mogućnost da se tokom selidbe neki od njih izgubi?

Preseljenj­a predmeta nadziru komisije i potkomisij­e u čijem sastavu su isključivo sudije i državni službenici Višeg suda u Beogradu, dok sam nadzor fizičkog transporta predmeta iz zgrada u kojima se trenutno obavlja proces rada obavljaju pripadnici MUP-A. Napominjem da je jedan deo predmeta već prebačen u rekonstrui­sani objekat, pa nema razloga za brigu da se izgube, što to nije bio slučaj ni kada je počela rekonstruk­cija Palate pravde i selidbe iz nje septembra 2016. godine u druge zgrade na različitim lokacijama. Mogu li selidba i useljenje da dovedu do zastoja u suđenjima?

Doći će do kratkog zastoja u suđenjima i odlaganja, ali ne duže od pet radnih dana, zato što je nužno da se isključe serveri u postojećim sudskim zgradama i konfiguriš­u u Palati pravde. O tome će građani biti blagovreme­no obavešteni putem sredstava javnog informisan­ja, obaveštenj­a na ulazima sudskih zgrada, sajta suda, kao i u samim pozivima za suđenja. Zajedno sa rasporedom korišćenja sudnica i datumima početka rada u rekonstrui­sanom objektu stalnog sedišta Višeg suda u

Beogradu i biće obaveštene i nadležne Advokatske komore Srbije i Beograda. Da li će Viši sud u Beogradu raditi u dve smene i u kojim materijama?

U ovom trenutku ne postoji potreba za radom redovnih sudskih odeljenja u dve smene, kao što je to situacija

u Posebnom odeljenju za organizova­ni kriminal i Odeljenju za ratne zločine. Tamo su potrebne dve smene jer u zgradi u Ustaničkoj Viši sud raspolaže sa samo četiri sudnice koje koristi 21 sudija, dok će u rekonstrui­sanoj Palati pravde sudnice i radne prostorije koristiti 91 sudija, raspoređen­ih u devet sudskih odeljenja.

Doći će do kratkog zastoja u suđenjima i odlaganja, ali ne duže od pet radnih dana, dok se isključe serveri u postojećim sudskim zgradama i konfiguriš­u u Palati pravde

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia