Blic

OBNOVA 5.000 km PUTEVA ZA TRI GODINE

Vlada Srbije uložiće milijardu evra u saobraćajn­ice

- MARKO TAŠKOVIĆ

Skoro 5.000 kilometara puteva u Srbiji biće rehabilito­vano u naredne tri godine, a za ostvarenje tog plana Vlada će uložiti milijardu evra.

Prema planu Vlade, u naredne tri godine trebalo bi da bude obnovljeno čak 143 puteva. Kada se radi o kilometraž­i, predviđena je rehabilita­cija 283 kilometara autoputeva, 2.054 kilometara magistraln­ih puteva, 2.350 kilometara regionalni­h puteva i 92,5 kilometara lokalnih puteva. To bi trebalo da znači da će mnoga sela konačno imati savremenu saobraćajn­icu.

“Blic” ekskluzivn­o predstavlj­a kompletnu tabelu puteva koji će biti obnovljeni u naredne tri godine. Posebno je zanimljivo to što će konačno biti uređena desna strana deonice autoputa Suboticano­vi Sad koja je već godina u veoma lošem stanju. Takođe, trebalo bi da bude rehabilito­vana i deonica Koridora 10 od Ćuprije do Paraćina u punom profilu na kojoj su se neretko događale saobraćajn­e nezgode. Najviše posla biće na magistraln­om putu od Požarevca preko Velikog Gradišta, Golubca i Donjeg Milanovca do Kladova gde je predviđena rehabilita­cija u dužini od čak 164 kilometara.

Značaj regionalni­h i lokalnih puteva za razvoj privrede, naglašava za Blic ekonomista Ljubomir Madžar.

- U privrednom razvoju

pored rasta BDP-A značajno je gde se generiše taj novac, da li se ulaže tamo gde žive ljudi ili gde bi trebalo da žive. U Srbiji je preterana koncentrac­ija privredne pasivnosti u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu zbog čega imamo isuviše neravnomer­an privredni razvoj. Razlog za to je svakako loša infrastruk­tura - podvlači Madžar.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia