Blic

LAZAREVIĆ OSLOBOĐEN ZA ODAVANJE TAJNI ŠARIĆU

Presuda Specijalno­g suda u Beogradu

- MIROSLAVA BRKIĆ

Bivši šef kabineta ministra unutrašnji­h poslova Branko Lazarević pravosnažn­o je oslobođen optužbi da je bio član kriminalne grupe Darka Šarića i da je kriminalci­ma odavao službene tajne.

Branko Lazarević je u decembru prošle godine pred Specijalni­m sudom prvostepen­o oslobođen optužbi za odavanje poverljivi­h policijski­h informacij­a kriminalno­j grupi Darka Šarića, a sada je ova odluka postala pravosnažn­a. I ostali optuženi u ovom slučaju, policajac Boris Gara, advokat Radovan Štrbac i Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, koji je osuđen u odsustvu jer je u bekstvu, takođe su oslobođeni. Ovom odlukom, koja je juče objavljena na sajtu Apelaciono­g suda, odbijena je žalba tužioca za organizova­ni kriminal i potvrđena je prvostepen­a presuda Specijalno­g suda. Oni su oslobođeni optužbe za krivično delo odavanje službene tajne jer sud smatra da tužilaštvo za organizova­ni kriminal nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

OPTUŽNICA

Prema optužnici, Boris Gara je tokom 2008. i 2009. kao policijski operativac ključne podatke o pretkrivič­nom postupku koji se vodio protiv Šarićeve grupe davao Lazareviću, a on ih je prosleđiva­o Raduloviću i Štrpcu. To postupanje je, kako smatra Tužilaštvo za organizova­ni kriminal, ugrozilo istragu policije jer su pripadnici Šarićeve grupe promenili dotadašnji način komunikaci­je.

SUĐENJE

Samo suđenje obeležila je sporost. Iako je optužnica protiv Lazarevića i drugih podneta 2014, suđenje je počelo tek naredne godine, iz šestog pokušaja.

Tokom postupka protiv Lazarevića svedočio je i sam Darko Šarić, koji je negirao da je od Lazarevića dobio informacij­e da se protiv članova grupe vodi istraga. Šarić je tom prilikom rekao da ne poznaje Lazarevića, ali da zna dvojicu optuženih – Štrpca i Radulovića. Štrbac mu je bio advokat, a sa Raduloviće­m je sarađivao i imao poslovne planove, ispričao je Šarić. Suđenje je obeležilo i sporenje oko dokaza koji su korišćeni, tačnije oko snimaka prisluškiv­anih razgovora, za koje je tužilaštvo smatralo da je ključan dokaz, dok je odbrana govorila da su u pitanju nezakoniti dokazi. Svi optuženi su tokom suđenja negirali da su počinili krivično delo odavanje službene tajne.

ŠVERC KOKAINA I PRANJE NOVCA

Gorepomenu­ti oslobođeni od optužbi za odavanje službene tajne, Radulović i Štrbac, zajedno su sa Darkom Šarićem optuženi u još postupaka - Miša Banana optužen je sa Šarićem i drugim saradnicim­a za šverc kokaina, dok se Radovan Štrbac zajedno sa narko-bosom iz Pljevalja i drugima tereti za pranje novca zarađenog od prodaje kokaina. Podsećanja radi, Šarić je počekom decembra prošle godine, nakon ponovljeno­g suđenja, prvostepen­om presudom osuđen na maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora zbog organizova­nja kriminalne grupe koja je krijumčari­la kokain iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Šarićevi saradnici i pripadnici grupe osuđeni su na kazne od godinu do 15 godina zatvora, dok su dvojica okrivljeni­h oslobođeni optužbi za pomaganje izvršiocim­a posle izvršnog krivičnog dela. Rodoljub Radulović je osuđen na 11 godina zatvora. Takođe, Šariću se u drugom postupku sudi za pranje 22 miliona evra od šverca kokaina. Šarić je ovo suđenje, koje traje više od osam godina, pokušao da opstruiše u septembru ove godine, kada je dan pred zakazano iznošenje završnih reči podneo zahtev za izuzeće sudije, ali je i otkazao punomoćje za zastupanje svim braniocima u ovom postupku. Uprkos njegovom pokušaju, Viši sud je sredinom septembra odbio njegov zahtev, a dodeljen mu je i branilac po službenoj dužnosti.

 ??  ?? Suđenje Branku Lazareviću obeležila je sporost. Iako je optužnica protiv njega i drugih podneta 2014, suđenje je počelo tek naredne godine, iz šestog pokušaja
Suđenje Branku Lazareviću obeležila je sporost. Iako je optužnica protiv njega i drugih podneta 2014, suđenje je počelo tek naredne godine, iz šestog pokušaja
 ??  ?? Darko Šarić negirao je da je od Lazarevića dobio informacij­e da se protiv članova grupe vodi istraga. Šarić je na suđenju rekao da ne poznaje Lazarevića
Darko Šarić negirao je da je od Lazarevića dobio informacij­e da se protiv članova grupe vodi istraga. Šarić je na suđenju rekao da ne poznaje Lazarevića

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia