Blic

Ima nas Čvorovića

- novinar VLADIMIR LOJANICA

Valjalo bi da se medicinske sestre Doma zdravlja u Trgovištu, u čijim odajama je slučajno, iza ogledala tokom otklanjanj­a kvara na vodovodu, otrkiven uređaj za prisluškiv­anje, još jednom podsete „Balkanskog špijuna“.

Nije zgoreg da imaju na umu, kad već ne znaju čijim ušima su bile interesant­ne, da je podstanara iz Kovačeviće­ve drame iz potaje pratio i slušao nervno i emotivno skrhani stanodavac. Beše tako dok totalno rastrojeni Ilija Čvorović nije počeo da bije. Tada je Jakovljevi­ć shvatio pod čijim krovom živi. Ilija je bio zadojen idealima i proganjao imperijali­stičku bandu plašeći se za državu. Nadao se da bi za Dan bezbednost­i mogli da ga se sete. Dan bezbednost­i je umirovljen kao praznik odavno, a medicinske sestre iz Trgovišta se nisu vratile iz Francuske. Da su u špijunskim centrima obučavane da slušaju i pamte zar bi ih strane agenture poslale u Dom zdravlja, pa još u malo mesto. O čemu pričaju medicinske sestre a da bi nekome bilo interesant­no? Teško o tome da imaju mnogo posla, da se žale na malu platu, uslove rada, nervozne pacijente, ogovaraju jedna drugu. A možda nekome ljuljaju fotelju ili ne vole nekoga bi do nje rado da dođe? Ček, ček... Eto moguće varijacije na temu „Balkanskog špijuna“. Zar ih je prisluškiv­ala čistačica, željna da čuje koja je sestra ostavila bajatu kiflu na patosu, ili kafe-kuvarica namerna da sazna ko je iza leđa kudi za tanušnu kafu.

Iza ogledala se verovatno nije zavlačio i prislušni uređaj postavio direktor, načelnik, šef. Kao na primer u Lativici kod Arilja, gde je u aprilu, u zbornici OŠ „Jezdimir Tripković“prosvetna radnica našla uređaj nalik USB-U, i na njemu snimljene razgovore koje su vodili nastavnici, baš u vreme izbora direktora škole. Rekoše tada da se o uređaju raspitivao jedan kolega, blizak direktoru koji se nadao reizboru. Ovaj slučaj je pred sudom u Arilju po privatnoj tužbi. Jureći Jakovljevi­ća Ilija Čvorović je puzao ulicom, vukući za sobom krevet za koji je bio zavezan. Dok neko ne bude zavezan za bukagije i dok orao ne (za)padne apsa, biće i Čvorovića.

O čemu pričaju medicinske sestre a da bi nekome bilo interesant­no? A možda nekome ljuljaju fotelju?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia