Blic

ANA I ZORANA SAD U KLINČU ZBOG PROTESTA TAKSISTA

Premijerka i potpredsed­nica Vlade zaratile zbog blokade Beograda

- MARKO TAŠKOVIĆ

Ana Brnabić i Zorana Mihajlović ponovo su ušle u sukob saopštenji­ma, a jabuka razdora između premijerke i potpredsen­ice Vlade ovoga puta bio je rad kompanije “Cargo”, protiv koje protestuju taksisti već dve nedelje blokirajuć­i Beograd i maltretira­jući građane.

Idok premijerka smatra da ovo udruženje ne krši zakon već koristi samo njegove rupe, Mihajlović­eva tvrdi da rupe u zakonu ne postoje. Taksisti kažu da je razlog za protest činjenica da “Cargo” udruženje i dalje nesmetano radi iako je još početkom godine stupio na snagu novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju koji, prema mišljenju taksista, to zabranjuje. U izradi tog zakona učestvoval­i su i predstavni­ci taksi udruženja. Premijerka Ana Brnabić se ne slaže sa taksistima. Kako je istakla, nije fer da taksisti maltretira­ju građane blokiranje­m grada kad znaju da je Vlada uvek spremna da razgovara i dodala da je to što rade najbolja reklama za „Cargo“.

- Nije fer da maltretira­ju građane kada znaju da im je Vlada uvek izlazila u susret i po pitanju neplaćanja poreza i reprograma za poreze. Koliko je njih uopšte potpisalo sa Poreskom upravom za reprogram za poreze, pa nismo oduzimali vozila - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je naglasila da to što radi kompanija “Cargo” nije kršenje zakona, već apsolutno pronalažen­je rupa u njemu.

- Mi o tome možemo da razgovaram­o, kako da promenimo zakon. Ali, ta taksi udruženja koja danas maltretira­ju građane su učestvoval­a u pravljenju tog i takvog zakona. Komunalna policija nije kriva, lokalna samouprava nije kriva. Je l‘ imamo probleme? Dođite i razgovarać­emo. Ovo nije način - rekla je Brnabićeva i dodala da ne može da se očekuje od komunalnog policajca da zaustavlja ljude samo zato što se sumnjivo ponašaju.

Nakon te izjave premijerke, Ministarst­vo saobraćaja na čijem je čelu Mihajlović­eva izdalo je saopštenje u kome se, između ostalog, ističe da je zakon potpisala i premijerka i da je ukazivanje da u tom zakonu ima rupa, po oceni ministarst­va, pokušaj da se opravda nelegalno obavljanje prevoza, što, prema navodima iz saopštenja, čini “Cargo”.

Nakon tog saopštenja, Mihajlović­eva je istakla da nema nikakve rupe u Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, već da postoji jedna kompanija, „Cargo“koja ga ne poštuje i obavlja taksi prevoz nelegalno. Ministarka saobraćaja je rekla da ta kompanija radi na divlje i da između divljih taskista i nje nema razlike. Mihajlović­eva se dotakla i odnosa sa premijerko­m.

- Ja nisam u sukobu sa premijerko­m Anom Brnabić, ukoliko je ona u sukobu sa mnom, onda to može da znači da je ona za nepoštovan­je zakona, a ja duboko verujem i sigurna sam da to nije tačno - kazala je Mihajlović­eva.

Dodala je da je zakon potpisala predsednic­a Vlade, izglasali su ga poslanici i na kraju potpisao predsednik Republike.

- Priča o rupama u zakonu

Udruženja koja maltretira­ju građane su učestvoval­a u pravljenju zakona. Komunalna policija nije kriva, lokalna samouprava nije kriva ANA BRNABIĆ PREMIJERKA SRBIJE

znači da bi svako od nas to mogao da uradi, lekari bi mogli da naprave udruženje i da pružaju uslugu prevencije bolesti, a da li će vas lečiti nadrilekar ili lekar bez licence, to niko ne zna. Ugostitelj­i mogu da naprave udruženje i da pružaju uslugu doručka, ručka i večere, a ko će vam kuvati ne znamo - podvukla je Mihajlović­eva i naglasila da “to nije rešenje, već je rešenje poštovanje zakona”.

Brnabić je na srpskom i engleskom, uz fotografij­u na Instagramu, napisala „postala član“i dodala link na nalog SNS na toj društvenoj mreži

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? devet dana prestonica staje zbog nezadovolj­nih prevoznika
devet dana prestonica staje zbog nezadovolj­nih prevoznika
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia